home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Őszi mozimustra
Brasnyó Zoltán
2020.09.03.
LXXV. évf. 35. szám
Őszi mozimustra

Már magunk sem tudjuk, mit néztünk ezen a nyáron, de szinte biztos, hogy moziba a filmrajongók többségének egyáltalán nem sikerült beülnie már hónapok óta. Most viszont kiderült, mi lesz a magyarországi őszi idény műsora, melyben szép számmal akadnak végre olyan filmek, amelyeket — ha minden a tervek szerint halad, és nem törlik a programot egy esetleges második hullám miatt — végre autentikus környezetben élhetünk át, ahogy annak idején, amikor még gyanútlanul ültünk be pop-cornnal és kólával a kedvenc filmszínházunkba. Még csak nem is sejtettük, hogy hónapokig az volt az utolsó mozis élményünk. No de vegyük sorra az őszi idény legérdekesebb bemutatóit. Talán jogosan reménykedhetünk benne, hogy ezeket akár itthon is megnézhetjük majd.

Tenet (augusztus 26-a)

Christopher Nolan filmje túlzás nélkül az idei év legjobban várt nagyköltségvetésű alkotása. A szuperhősfilmek etalonjaként oly sokszor aposztrofált Batman-trilógia, az Eredet, a Dunkirk, valamint a Memento rendezője ezúttal egy időutazós thrillert rendezett. Katasztrófa fenyegeti bolygónkat, és egy titkos ügynöknek jut a feladat, hogy a bűnszövetkezetekkel és a világuralmi ambíciókat dédelgető háttérhatalmakkal szálljon harcba — mindezt úgy, hogy közben az időt is manipulálja. Azért bízzunk benne, hogy ennél a közhelyes és rövid leírásnál, valamint a videómegosztókon keringő titokzatos előzeteseknél többet nyújt majd ez a film. A főszerepben John David Washingtont láthatjuk, de megjelenik még Robert Pattinson, Kenneth Branagh és Michael Caine is. A 150 perces angol—kanadai akcióthrillert óriási várakozás övezi, és a rendező előző munkáinak ismeretében minden bizonnyal nem is fogunk csalódni benne.

 

 

Palm Springs (szeptember 3-a)

Megvan az Idétlen időkig? Bill Murray mesteri vígjátékklasszikusában egy középkorú, pökhendi tévésnek kell folyamatosan újraélnie ugyanazt a bizonyos napot. Ebben a filmben Andy Samberg és Cristin Milioti ugyanezt teszik, csak éppen egy esküvőn. Nyárias, lenge lazaság, melynek központi témája természetesen a két fiatal között fűződő szerelmi szál, de a filmet inkább az teszi nagyszerűvé, hogy az Idétlen időkig című moziban látott tabuk helyett szókimondóan kezeli azokat a nyilvánvaló (és pajzán) kérdéseket, amelyek annak idején érthető okokból kimaradtak Bill Murray filmjéből. A Palm Springs a Sundance Filmfesztivál mellett a Hulu nevű (nálunk legálisan elérhetetlen) streamingszolgáltató műsorán is sikert aratott. Kíváncsian várjuk!

 

 

King’s Man: A kezdetek (szeptember 17-e)

Az első két King’s Man-film után jelentették be, hogy készül egy igazán különleges hangulatú előzménytörténet, mely a titkosabbnál is titkosabb brit titkosszolgálat őstörténetét mutatja be, ráadásul benne lesz Ralph Fiennes is, aki ezúttal például Raszputyinnal is harcba bocsátkozik majd. A kezdetek a XX. század elején játszódik, és igazán parádés akciódömpinget, egysorosokat és vicces pillanatokat ígér. Matthew Vaughn rendezte ezt a filmet is, akárcsak az előző kettőt.

 

 

Greenland — Az utolsó menedék (szeptember 24-e)

Egy katasztrófafilm Ric Roman Waugh rendezőtől, akinek a Támadás a Fehér Ház ellen harmadik epizódját is köszönhetjük. Ez talán nem éppen a legjobb ajánlólevél, sőt, ha a Greenland alapsztoriját nézzük, igencsak déjà vu érzésünk lehet. Meteorzápor zúdul a Földre, ami az emberiség pusztulásával fenyeget. Az egyetlen esély, ha grönlandi föld alatti bunkerekbe bújnak el az emberek. Gerard Butler karaktere pedig elszántan próbálja megmenteni a családját. Bízzunk benne, hogy a Greenland túlmutat majd egy szimpla katasztrófafilmen. Ha pedig nem, legalább abban reménykedjünk, hogy moziélményként és látvány szempontjából valami maradandót sikerül kihozni belőle. Ez a hasonló tematikájú filmeknek általában sikerülni szokott.

 

 

Mulan (szeptember 10-e)

Talán ez a legérdekesebb idei filmes esemény mind közül, ha másért nem, legalább a bemutatója körüli hisztéria miatt. A Mulan élő szereplős változatát az Egyesült Államokban a Disney+ nevű streamingszolgáltatón lehet megnézni, a havi előfizetésen felüli 30 dolláros pótdíj ellenében — eleve furcsa ötlet, mely enyhén szólva megosztotta a tengerentúli mozinézőket. Szerencsére azonban Európában és legfőképpen Magyarországon a Disney a hagyományos mozis megoldást választotta. Mivel egy 200 milliós szuperprodukcióról van szó, már a film előzetese is rengeteg statisztával, lélegzetelállító látvánnyal és hangulattal kecsegtet. A Mulan egyébként nem az 1998-ban készült rajzfilm tökéletes mása, hanem egy inkább felnőtteknek szóló verzió, mely állítólag majd véres jelenetekben és nagy csatákban is bővelkedik.

 


Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..