home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Összkerékhajtású autók
Lábadi Loránd
2021.05.26.
LXXVI. évf. 19. szám
Összkerékhajtású autók

Mint ahogyan azt tudjuk, a személyautók többféle besorolásba tartozhatnak, az üzemanyag fajtája, a karosszéria (kombik, kabriók, limuzinok) vagy az erőforrások közötti különbségek, valamint a meghajtás típusa szerint, de folytathatnánk is a felsorolást. Mi most maradjunk a meghajtás alapján választható modelleknél, ezen belül a 4 x 4, vagy ahogyan sokan ismerik, a négykerék-meghajtásúaknál. Ezeknek az autóknak sok előnyük van, melyet lehet, hogy nem is tudunk kihasználni, ezért felesleges ilyen gépkocsit vásárolni. Az üzemanyag-fogyasztás terén nagyobb az érték, továbbá az ár is magasabb, de a karbantartás is drágább lehet. Ha ezeket a szempontokat nem vesszük figyelembe, az összkerékhajtású autók egy különleges élményt nyújthatnak a vezetőnek. A sáros vagy homokos utakon biztonságosan tudunk haladni, vagy egy nagyobb emelkedőt is könnyen megmászhatunk, de normál vezetési körülmények között is használhatjuk őket. A most leírt néhány modell csak ízelítő a nagy választékból.

A Nissan Navara Pickup hossza 5330 mm, szélessége 2085 mm, magassága 1855 mm, öntömege 2115 kg. A négyhengeres, soros elrendezésű, dízelüzemű erőforrás 2299 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 190 lóerő (140 kW), melyet mind a négy kerékre ad le. Végsebessége 180 km/h, gyorsulása 100 km/h sebességre 11,2 s. Az üzemanyag-fogyasztása országúton 6,4, míg a városi érték 9,1 liter körül alakul. A külső minden tekintetben hibátlan, és egy nagyon tekintélyes erővel bíró terepjárót takar, mely akár mint kis furgon is jó szolgálatot tehet.

A következő a Land Rover Defender, mely Fülöp herceg koporsóját szállította, és részben a saját tervei alapján készült. Hossza 5271 mm, szélessége 1950 mm, magassága 2021 mm, öntömege 2006 kg. Az összkerékhajtású, négyhengeres, dízelüzemű erőforrás 2198 cm3 hengerűrtartalmú, végsebessége 132 km/h, maximális teljesítménye 122 lóerő (90 kW). A zöld színű terepjáró sok kézi munkával készült, ezért is számít különlegesnek. Az átalakítások, melyek Fülöp herceg kérésére készültek, rendkívüli stabilitást adtak, melynek köszönhetően valamennyi terepviszony közepette biztonságot nyújtott a benne ülőknek. Ez a jármű volt a kedvence, és szinte biztos, hogy egy jól felszerelt garázsban vagy egy múzeumban fog örökre pihenni.

A méretesebbek mellett essen szó egy kisebb autóról is, mely képes felvenni a kesztyűt a kategóriában szereplő nagyokkal. A Fiat Panda 4 x 4, tehát egy összkerékhajtással felszerelt modell, melynek hossza 3653 mm, szélessége 1643 mm, magassága 1551 mm, öntömege 1075 kg. A csomagtér térfogata 225 liter, az erőforrás kéthengeres, soros beépítésű, benzinüzemű, 875 cm3 hengerűrtartalmú. A motor teljesítménye 86 lóerő (63 kW), végsebessége 177 km/h, gyorsulása 100 km/h sebességre 11,2 s. Az üzemanyag-fogyasztás terén a Panda rendkívül takarékos, mivel a városi érték is 6,0 liter alatt marad, a vegyes üzemmódban mért pedig 4,9 liter körül alakul. A sok extra, mely az alapcsomagnak is része, de külön kérésre ez még fokozható, nagyon keresetté tette. A terepjárók között a kéthengeres, kis Panda minden szemszögből kilóg a sorból, de pozitív értelemben.

A következő típus a Dacia Comfort, mely valamilyen formában szintén különlegesség a kategórián belül, ahogy a Panda is. Hossza 4341 mm, szélessége 2052 mm, magassága 1682 mm, a csomagtartó térfogata 1409 liter. A négyhengeres, gázolajüzemű erőforrás 1461 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 115 lóerő (85 kW), végsebessége 175 km/h, gyorsulása 100 km/h sebességre 10,3 s. A modellek választhatóak 4 x 2-es vagy 4 x 4-es kivitelben. A Dacia is meglepően gazdagon felszereli a modelleket, a sok szimpatizáns ugyanis ezt várja el.

A felsorolásokban többnyire csak a nyugati autógyártás remekműveivel foglalkozunk, így nem is tudhatjuk, hogy Keleten milyen járműveket dobnak piacra. Biztosak lehetünk abban, hogy ott is vannak kiemelkedő márkák, mint például a Lada, mely próbál lépést tartani az autógyártás világában. A Lada Niva az összkerékhajtásúak csoportjába tartozik, így lehetőségünk van összehasonlítani a többi modellel. Hossza 3720 mm, szélessége 1680 mm, magassága 1640 mm, öntömege 1285 kg, a csomagtartó térfogata 265 liter, de a hátsó ülések ledöntésével pluszteret kapunk, mely így már 585 literre bővül. Az erőforrás 1690 cm3 hengerűrtartalmú, a maximális teljesítmény 82 lóerő, a végsebesség 137 km/h, az átlagfogyasztás 9,5 liter. Ezek a klasszikus modell adatai, melyek a 2021-ben kiadott autók esetében már változtak: hosszuk 4140 mm, szélességük 2110 mm a visszapillantó tükrökkel, magasságuk 1650 mm, a csomagtartó térfogata 480 liter, de a hátsó ülések ledöntésével 750 literre növekszik. Az 1,8 literes benzinüzemű motor teljesítménye 83 lóerő, gyorsulása 17 s, végsebessége 170 km/h. Az utastér kidolgozása már követi a nyugati ízlést, de még egy kicsit érezhető a klasszikus hatás.

A felsorolt modellek különböznek egymástól, ami jó, mert így sokkal nagyobb lehetőségünk van a legjobbat kiválasztani. Az összkerékhajtás előnyeit megtapasztalni jó érzés, mert biztonságot nyújt a vezető számára, vagyis azt a benyomást, hogy a legzordabb útviszonyok közepette is hazaér a gépkocsijával. Ez azonban némi felárral jár, amit a vásárlás előtt jó, ha figyelembe veszünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..