home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Összetartoztunk, összetartozunk!
Martinek Imre
2022.03.25.
LXXVII. évf. 12. szám
Összetartoztunk, összetartozunk!

A trianoni békediktátum 100. évfordulójára szervezett, Kárpát-medencei körútját járó vándorkiállítást a dél-bánsági Ürményházán volt szerencsém utolérni. A sorrendben hetedik délvidéki helyszínen.

Előtte egy-egy temerini, adai, szenttamási és törökbecsei, illetve két óbecsei általános iskola nyújtott befogadó hajlékot e tárlatnak, mely kalendáriumilag 2021 novemberében rajtolt el Vajdaságban. A budapesti Magyarságkutató Intézet, valamint az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) többéves együttműködésének köszönhetően. Az együttműködő szakmai partnerként jelentkező helyek és színek megszólítását, a terep bejárását, továbbá a közszemlére bocsájtott huszonnégy tematikus pannó üzenetének tolmácsolását ez utóbbi egyesület munkatársai vállalták fel. Nevezetesen Korenchy László tanár úr, a VMPE alelnöke és párja, Pecze Rózsa tanárnő.


Korenchy László tanár úr, a VMPE alelnöke

— A Trianon-vándorkiállítás politikai felhangok nélkül, tárgyilagosan igyekszik bemutatni az akkori történéseket, melyek meghatározták további sorsunkat. Egy rövid pillantásként értelmezhető a háborút megelőző titkos politikai alkukra és annak kezdetére, mert fő témája a fegyvernyugvást követő események felsorakoztatása. Pontosan mutatja be az összeomlás utáni zűrzavart, a vörös diktatúra százharminchárom napját, illetve annak tragikus következményeit a béketárgyalás eredményeire. Ugyanebben az időben történt az ország megszállása és kirablása a velünk szomszédos államok részéről. Ezt próbálta meg orvosolni a felálló nemzeti kormány. Mint tudjuk, nem sok sikerrel, de elérte, hogy a megszállók kivonuljanak egyes területekről — összegzé Korenchy László tanár úr ezen tárlat tartalmát, mely bár habitusában statikus, közlendőjében viszont igencsak dinamikus hangvételű. Lényegre törően markáns és mélyenszántó. Az elcsatolt területekről elűzöttek helyzete…, majd pedig a zárszó: összetartozunk! Mindenek ellenére. Mindennemű megpróbáltatások dacára. Az Úr kegyelméből.

— Főleg oda visszük a kiállítást, ahol van egy lelkes szervező, aki előkészíti a helyszínt és a látogatókat. Fehér foltok sajnos ezúttal is maradnak. Ami a projektum látogatottságát illeti… az helyszínenként változó. Általában 50 és 300 személy között. Az iskola és a település nagyságától függően. A reakciók viszont több mint biztatóak. Főleg az intézményvezetők részéről. Helyeslik a tárlat gazdagságát, valamint a tárgyilagosságát. Több helyen is megtörtént, hogy csoportokra bontották a látogatókat, és néhányan csatlakoztak a későbbi csoporthoz is. A tárlat elsősorban az általános iskolák felsős diákjait szólítja meg, illetve nemzetünknek a XX. század nyitányában elszenvedett tragikus sorsfordulója részletei iránt érdeklődőket.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..