home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Összetartozásunk ünnepnapja — ráhangolódás
Martinek Imre
2024.05.29.
LXXIX.. évf. 22. szám
Összetartozásunk ünnepnapja — ráhangolódás

Jelen esztendő május 31-e (péntek) és június 2-a (vasárnap) között tartják az erdélyi Torockón a nemzeti összetartozás napját méltató, immáron Duna Napok néven jegyzett rendezvénysorozatot. 2014 óta sorrendben tizedik alkalommal, az anyaországi Duna Médiaszolgáltató Zrt. szervezésében.

A nagyszabású kulturális programsorozat jubileumi kiadása is három napon keresztül hívja, várja és tervezi jó házigazdához illően fogadni az érdeklődőket. A Kárpát-medence különböző magyarlakta vidékeiről érkező művészek előadásával, koncertjeivel, kicsiknek és nagyoknak címzett produkciókkal. Változatlan elhivatottsággal tovább erősítve a nemzeti összetartozás érzését.

A nyitóesten az egyik legnépszerűbb fiatal, magyar zenekar, a Bagossy Brothers Company tér vissza nyolc esztendő után a rendezvény nagyszínpadára, de a Szomszédnéni Produkciós Irodának is „lesz egy-két szava” a publikum felé. Mintegy ráhangolódva a másnapi (június 1-jei), egész napos főzőversenyre, melynek ugyancsak ők lesznek a házigazdái…

A rendezvény 10. születésnapján több, hagyománynak tekinthető programelem is megjelenik a műsorkínálatban (lásd: interaktív mesterségbemutató, néptánc, gyerekprogramok, élő népviseletek bemutatása, íjászkodás, összetartozás—koncert…), de beterveztetett egy futóverseny is. Kereken 10 kilométernyi etap (320 méter össz-szintemelkedéssel) teljesítésének szándékával. A futóverseny szervezőinek elmondása szerint maga a pálya még véletlenül sem igényel technikai felkészültséget, továbbá várhatóan azoknak sem okoz majd kihívást, akik ugyan rendszeresen mozognak, ámde ehhez fogható megmérettetésen eddig sohasem vettek részt. A futóversenyre és a teljesítménytúrára május 24-éig lehetett regisztrálni.

A X. Duna Napok de facto a helyi unitárius templomban tartandó vasárnap délelőtti istentisztelettel zárul. Reményeink szerint — az Úr kegyelmében bízva — ezúttal is tudunk majd helyszíni beszámolóval szolgálni. Fotókkal és érdemi szöveges összefoglalóval egyaránt. Ízelítőül most a 2023. esztendőben készült fotóink albumát lapoztuk fel… 

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..