home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Összetartozás és történelmi egység
Martinek Imre
2014.10.15.
LXIX. évf. 42. szám
Összetartozás és történelmi egység

„Minden földek Istent dicsérjétek!” mottóval tartották meg Temesvárott a történelmi Békés-Bánáti református egyházmegye II. találkozóját az aradi, bánáti, békési, csongrádi és temesvári református egyházmegyékből érkező mintegy ezer részvevővel.

A találkozóra a Szerbiához tartozó Bánáti egyházmegye (esperesség) egyházközségei is küldtek egy félszáz fős delegációt Hertelendyfalváról, Torontálvásárhelyről, Nagybecskerekről és Magyarittabéről, hogy együtt ünnepeljék a 2009. május 22-én újjászületett magyar református egyház ötödik, illetve az 1989. évi temesvári forradalom huszonötödik évfordulóját. Dacára annak, hogy e gyülekezeteket fizikailag három határ is elválasztja egymástól, szem előtt tartják az összetartozást és a történelmi egységet. 



Az eseménynek, tekintettel annak tömegességére, a Béga-parti város román baptista imaháza adott befogadó helyszínt. A nyitó istentiszteletet nt. Katona Gyula, a Békési református egyházmegye esperese hírdette, gondolatait a Márk evangéliumából vett igeszakaszra építve. A csodálatos kenyér és a halszaporítás történetére, mely példája két ezredév múltán is útmutatója lehet a teljességet kereső, gyakran lélekben is éhező embereknek. Dr. Hegyi Ádám történész-kutatónak a Békés-Bánáti egyházmegyéről tartott előadását virtuális körút követte: a Temesvári egyházmegye gyülekezeteinek gyarapodását a moderátori szerepkört is vállaló házigazda, nt. Fazakas Csaba esperes úr méltatta. A találkozó részvevőinek zsoltáros felvonulása öt belvárosi utcát érintett, a budapesti Cantores Ecclessiae fúvószenekar kíséretében. A délutáni, úrvacsoraosztással egybekötött istentiszteleten ft. Csűry István, a Királyhágómelléki református egyházkerület püspöke hírdette az Ígét. Tudatos, hitben gazdag és készséges tenni akaró szerepvállalásra szólítva meg és buzdítva minden jelenlévőt. Énekhangjával a Temesvár-belvárosi Szabolcska Mihály, valamint a temesvári Új Ezredév énekkara szolgált, Reményik Sándor Csendes csodák című költeményének tolmácsolása után pedig Mészáros János Elek anyaországi amatőr előadóművész tartotta meg ünnepi koncertjét.

E határ menti református találkozó jövő évi megszervezésére a Békési egyházmegye jelentkezett. Őt követné az Aradi, majd 2017-ben a Bánáti egyházmegye. Ha a Gondviselésnek is így lészen akaratja. Az Úrnak, ki nemcsak a végtelennek tűnő tengereket uralja, de a rajtuk súlyos rakománnyal terhelt hajó(cská)k épsége fölött is őrködik. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..