home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összetartozás és szolidaritás — búzaszentelés Zentán
Tóth Lívia
2021.04.29.
LXXVI. évf. 17. szám
Összetartozás és szolidaritás — búzaszentelés Zentán

A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere — 15 millió búzaszem idei programsorozatának nyitórendezvényeként tartották meg Zentán a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget. Az esemény lebonyolításában a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány mellett jelentős szerepet vállalt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) is.

A Magyarok Kenyere — 15 millió búzaszem program a Kárpát-medencei magyar gazdák önzetlen, segítő szándékú összefogása, melynek keretében Magyarországról és a környező államok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát. Az ünnepélyes keretek között összeöntött búzából őrölt liszttel a gyermekek, családok ellátásához járulnak hozzá. A kezdeményezésbe a Kárpát-medence gazdálkodói mellett évről évre egyre több szervezet kapcsolódik be az európai és a tengerentúli magyar diaszpóra közösségeiből. 


Szentmise a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban

A Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség már több esztendeje a Magyarok Kenyere — 15 millió búzaszem program nyitóeseménye. Célja az összetartozás és a szolidaritás eszméjének erősítése, éppen ezért minden évben más-más határon túli területen rendezik meg. Az idén Zenta várost, illetve a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét érte a megtisztelő feladat, hogy házigazdája lehetett ennek a találkozónak. Noha a jelenlegi helyzet meggátolta, hogy a teljes Kárpát-medencei gazdatársadalom együtt kérje az áldást a vetésre és a munkájára, a szervezők úgy döntöttek, hogy a rendezvényt — szűkebb körben és a járványügyi előírások betartásával — mégis megtartják.

Miután a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban celebrált szentmise — ahova a vendégek fiákereken érkeztek — a tisztességgel és alázattal végzett munkához szükséges lelkierővel töltött fel mindenkit, a búzaszentelő ünnepség a Lovastanya melletti búzatáblánál folytatódott.

— Gazdálkodóink már 2011-től részt vesznek a Magyarok Kenyere programban elindított jótékonysági akcióban, és mindenki legalább egy zsák búzával hozzájárul annak sikerességéhez. A kezdeti néhány száz kilogramm után az adományozott búza mennyisége a múlt évben már meghaladta a 20 tonnát. A gabonáért kapott lisztet huszonkét, gyermekekkel foglalkozó szervezet között osztottuk szét — mondta köszöntőjében Nagy Miklós, a VASZ elnöke, és hozzátette, a Kárpát-medence régióiból érkező búzából sütött kenyér jelképezi a magyarság összetartozását egy jó ügy kapcsán, majd bort, búzát, békességet és jó egészséget kívánt mindenkinek.

Dr. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerint ez a kezdeményezés többszörös jelképet hordoz magában. Hirdeti a magyar néplélek hűségét Jézushoz, valamint a határokon túlnyúló összefogás szépségét és erejét is.

— A Magyarok Kenyere program egyszerre a legősibb rítusok ünnepe, illetve egy modern Kárpát-medencei sikertörténet, melynek alappillérei, a hit, az alázat, a kitartás és az önzetlen segítő jó szándék rendíthetetlenül állnak, amíg magyarok élnek a földön. 

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a rendezvény dátuma, április 24-e Szent György napja, mely a hagyományok szerint az igazi tavasz kezdete.

— Ez mindannyiunk számára a tavaszt és az újrakezdést jelképezi, nem hiába lett 2021 a nemzeti összetartozás éve után a nemzeti újrakezdés esztendeje. Ez az újrakezdés most, amikor a pandémiával küzdünk, szimbolikus és jelképes is, megjelenik benne egy újfajta élet és annak a felismerése, amit ennek az új életnek a lehetősége kínál — hangsúlyozta, és rámutatott, járvány idején az oltás a vetés, mellyel a szabadságot tudjuk learatni, amikor mindannyian egymásra vigyázva újra visszatérhetünk a régi életünkbe.


Nagy Miklós, dr. Bencsik Dávid, dr. Szili Katalin, Fremond Árpád, Jakab István, Potápi Árpád János

Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke is sikertörténetnek nevezte azt, hogy az eltelt száz év után itt vagyunk, és együtt ünnepelünk. Abban, hogy a déli végeken megmaradhatott a magyarság, a gazdatársadalomnak óriási szerepe van, hiszen a föld szeretete idekötötte a magyarokat, tették a dolgukat az elmúlt egy évszázadban is.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke úgy vélte, a lélekben egyesült magyarság képes arra, hogy minden nehézségen túljusson.

— A program első esztendejében 10 tonna búza gyűlt össze, elkészült a magyarok kenyere, és azt mondtuk, ami megmaradt, azt adjuk a rászorulóknak. Az összegyűjtött gabona az elmúlt esztendőben meghaladta az 1100 tonnát — hallottuk a szónoktól, aki gondolatait azzal a reménnyel zárta, hogy a nyáron, a búzaösszeöntés ünnepén, Ópusztaszeren már együtt ünnepelhet a Kárpát-medence magyarsága.  

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a többi közt arról beszélt, mindent meg kell tennünk azért, hogy száz év múlva is legyenek közös ünnepeink. Az elmúlt évtized nemzetpolitikájának köszönhetően elmondhatjuk, hogy olyan erős magyar közösségek jöttek létre, amelyek a világjárvány ellenére is megerősödve hagyják maguk mögött ezt a nehéz időszakot.

— A magyarság mindig az újrakezdés népe volt, még inkább így van ez Zentán, amely a nemzeti történelmünk egyik szimbóluma, hiszen ha nem lett volna a győztes zentai csata, akkor nem beszélhetnénk magyar újkorról a Kárpát-medencében — hangoztatta az államtitkár úr. Ezután így folytatta: — Közös magyar jövő csak akkor van, ha a járványt legyőzzük itt a Vajdaságban, Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, Muravidéken és Horvátországban is. Ezért arra kérek mindenkit, vegye fel az oltást annak érdekében, hogy a családtagok, rokonok, ismerősök, a testvértelepülések polgárai már ezen a nyáron újra tudjanak találkozni egymással. 


Búzaszentelés

A felszólalók mellett a búzaszentelő ünnepségen jelen volt dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Szekér Klára mezőgazdasági és környezetügyi attasé, Csallóközi Eszter főkonzul, Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, Juhász Attila és Jaksa Róbert államtitkárok, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere. 

A kultúrműsorban fellépett Baráth László tárogatóművész, Nagy Rózsa szólóénekes, Verebes Krnács Erika előadóművész és Zsoldos Ervin verséneklő. A búzavetést Nagy József esperesplébános, Orosz Attila református lelkész, esperes, Dolinszky Gábor evangélikus lelkész, püspökhelyettes, valamint Pásztor Béla diakónus áldotta és szentelte meg.


Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Községeink Életéből
Búzaszentelő ünnepséget tartottak Zentán
2021.04.24.
LXXVI. évf. 16. szám
A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem idei programsorozatának nyitórendezvényeként…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..