home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Összetartással a szórványban 
Zséli Ágnes
2020.06.10.
LXXV. évf. 24. szám
Összetartással a szórványban 

„Megfogyva bár, de törve nem” üzenettel emlékeztek meg Törökbecsén a 100 évvel ezelőtti trianoni eseményekről. A rendezvénynek a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székháza adott otthont. Az eseményen jelen volt Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági, valamint Pintér Anna-Mária, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje. Az alkalmi műsorral egybekötött lakossági fórumon a jelenlevőkkel ismertették a Vajdasági Magyar Szövetség választási programját is. 

Az emlékestet az egyesület énekcsoportja, a helyi Teleház szavalócsoportja, valamint a mindössze tízéves Erős Lilla törökbecsei népdalénekes tette felemelőbbé, bizonyítva azt, hogy a bánáti szórványban élő magyarság körében összetartással mindmáig lelkesen őrzik, ápolják a magyar hagyományokat, örökséget, melyet az utókornak is mindenképp továbbítani kell. Az összejövetelen a trianoni eseményekről Györe Decsov Emese történelem szakos tanár tartott előadást.


Jókai Mór MME énekcsoportja (fotók: Báló József)

A nemzeti összetartozás évének üzenete a fiatalokat is mélyen érinti. A törökbecsei Vastag Annamária középiskolás megjegyezte:

— Nemzeti hovatartozást jelent az, hogy mi itt, Délvidéken kialakítsunk egy erős csapatot, ahol ápoljuk a hagyományokat, egy erős közösséget alkossunk, és ezeket a nemzeti értékeket továbbadjuk a fiatalabbaknak is.

A helyieket, vendégeket Báló Tibor, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei önkormányzati választási listavezetője köszöntötte. Megjegyezte, hogy a szórványközösségben sohasem volt egyszerű magyarnak lenni, megőrizni a magyarságot.


Báló Tibor

— Azok akarunk lenni, akik nemcsak szavakkal, hanem tettekkel bizonyítják, hogy a közösség még mindig, az összes sanyarúság és keserűség ellenére is életképes, még mindig meg tud maradni, még mindig tud együtt dolgozni, és tud olyan dolgokat teremteni, alkotni, amelyek jobbá teszik az életét. Nagyon fontosnak tartjuk tehát ezeket, a többi közt az egyén boldogulását, a család boldogulását, hiszen ha van boldog egyén, boldog család, akkor lesz boldog közösség, boldog társadalom is.


Kovács Elvira

— A nemzeti összetartozás évében rendkívül fontos, hogy megemlékezzünk mindarról, ami történt Trianonban, de ugyanakkor beszélnünk kell arról is, hogy mi egy nemzet része vagyunk — emelte ki Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje. — Mindannyian valóban átérezzük ezt, különösen itt, a szórványban. Magyarország nemzeti kormányának köszönhetően rengeteg támogatást kapunk az óvodaprogramtól kezdve a különböző támogatásokon keresztül a gazdasági fejlesztésig, és valóban érezzük azt, hogy egy egységes nemzet része vagyunk. Maga a program után a Vajdasági Magyar Szövetség különböző szintű jelöltjeiről, programjáról, az előttünk álló választásokról is beszéltünk. Rendkívül fontos, hogy minden szinten meg tudjunk erősödni, és a szórványban is legalább megtartsuk az érdekérvényesítő erőnket, de ha lehet, összefogással, közös erővel elérhetjük azt is, hogy erősödjünk, például itt, Törökbecsén is.

A zsúfolásig megtelt törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházából, a nemzeti összetartozás éve alkalmából szervezett 100 év nevű emlékestről a jelenlevők az élet egyik legnagyobb értékével, az igazi összetartozás üzenetével tértek haza.


Erős Lilla


Györe Decsov Emese

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..