home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Összesítették a választási eredményeket
Kartali Róbert
2024.01.10.
LXXIX. évf. 2. szám
Összesítették a választási eredményeket

Sok nyertese, de még több vesztese és egy meglepetése is volt a Szerbiában december 17-én megtartott előre hozott köztársasági és tartományi választásnak, mellyel egy időben 65 helyen önkormányzati választást is tartottak, beleértve a fővárost is. A voksolást az év utolsó előtti napján 35, január 2-án pedig 8 helyen kellett megismételni.

Kétségtelen, hogy a választások legnagyobb nyertese a Szerb Haladó Párt, hiszen a Szerbia nem állhat meg! nevű listája minden szinten győzelmet aratott, országos szinten összesen 1 783 701 szavazattal. Ez 130 mandátumot, azaz abszolút többséget ér a 250 tagú szerb képviselőházban. A választásoknak a Vajdasági Magyar Szövetség is győztese, hiszen a kisebbségi magyar párt meg tudta erősíteni eddigi pozícióit, köztársasági szinten 64 747 szavazatot kapott. Ez csaknem 4500 szavazattal több, mint amennyit 2022-ben szerzett, így ennek köszönhetően az eddigi 5 helyett 6 mandátuma lesz a VMSZ-nek a parlamentben.

A legerősebb ellenzéki erőt felmutató baloldali összefogás, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista ugyan alulmaradt, viszont 902 450 voksot kapott, mely mintegy 400 000-rel több, mint a 2022-ben megtartott parlamenti választáson. Ez a korábbi 38 helyett 65 mandátum megszerzésére volt elég. Az alulmaradt ellenzék a szavazatok számát tekintve szinte megduplázta támogatottságát, mégis elégedetlen, Belgrádban heteken át tömeges tiltakozással próbálta meg elérni, hogy megismételjék a voksolást, és éhségsztrájkkal igyekeztek hatni arra, hogy kivizsgálják a választás tisztaságát.

A vesztesek között első helyen kell említeni a Szerb Szocialista Pártot, az Ivica Dačić Szerbia Miniszterelnöke névvel indított lista ugyanis csúnyán leszerepelt. Egy évvel ezelőtt még 435 274 voksot kapott, most pedig még a 250 000-et sem érte el a rá leadott szavazatok száma. Mandátumban kifejezve ez 18, vagyis 13-mal kevesebb, mint korábban. Ivica Dačić a választások éjszakáján még a lemondását is kilátásba helyezte, de ezek csak üres szavak maradtak. A Szerb Radikális Pártot továbbra is a lejtmenet jellemzi, most sem szerzett mandátumot, ahogyan számos ellenzéki párt sem. A bukás után a Dveri Mozgalom vezetője, Boško Obradović és a Néppárt elnöke, Vuk Jeremić is lemondott a pártelnökségről.

A tartományi választáson az Aleksandar Vučić — Vajdaság nem állhat meg! nevű lista szerepelt legjobban, mely a szavazatok 47,31 százalékát szerezte meg. A Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista lett a második 21,85 százalékkal. A harmadik legerősebb párt a Vajdasági Magyar Szövetség 6,47 százalékos támogatottsággal — a VMSZ-t 63 721 ember tüntette ki a bizalmával.

A választások meglepetése a dr. Branimir Nestorović vezette Mi — A Nép Hangja nevet viselő lista, mely szinte jelentősebb kampány nélkül szerzett 13 mandátumot a szerb képviselőházban. A belgrádi szerepe azonban ennél sokkal nagyobb, hiszen a fővárosban patthelyzet alakult ki, a 110 képviselői helyből a Szerb Haladó Párt 42, a Szerb Szocialista Párt köré tömörülő koalíció 6 mandátumot szerzett, a Szerbia az Erőszak Ellen lista 43 tanácsnokot delegálhat a testületbe, a Remény koalíció pedig 7-et. A mérleg nyelve tehát a Nestorović által vezetett lista, ám ő közölte, egyik oldalt sem kívánja támogatni. Így továbbra sem világos, miként fog alakulni a helyzet Belgrádban.

A szerb parlamentnek viszont az összesített eredmények kihirdetése után 30 napon belül meg kell alakulnia, majd pedig 90 napra rá a kormánynak is. A kormánykoalíciót minden bizonnyal továbbra is a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotja majd, az viszont kérdés, hogy mikor kezdődnek meg a koalíciós tárgyalások, és az államfő ezúttal kit fog felkérni kormányalakításra.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..