home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Összegzés a hegymászóknál
Tóth Tibor
2024.03.01.
LXXIX. évf. 9. szám
Összegzés a hegymászóknál

A 225 tagot számláló Spartacus Hegymászósportklub a város egyik legtömegesebb egyesületének számít. A szakosztályai közül a sportmászók a legnépesebbek, róluk hallunk a legtöbbet, de az alpinisták, a hegymászók, a hegyi tájékozódási futók, a trekking- (hegyi túra) ligában részt vevők és a különféle sétákon induló szabadidő-sportolók is aktívak, csak a túrasíszakosztály fejtett ki kevesebb tevékenységet az utóbbi időben.

Az elmúlt évet nem egyszerű összegezni, hiszen a klub tagjai több versenyről is kimagasló eredményekkel tértek haza. A sportmászók közül Bognár Nóra a legnehezebb utakat megmászva a természetes sziklákon rendezett Aggtelek Kupán diadalmaskodott, és belépett a magasan rangsorolt sportolók társaságába, emellett a szerbiai országos bajnokságon természetes és mesterséges sziklán is ezüstérmet nyert. A sportmászók közül Medgyesi Ádám, Mila Ćakić, Kucsera Tamás, Maksim Purlija, Molnár Megyeri Leila, Siplika Regina, Raffai Kira, Damjan Rapić, Virág Dóra, Alina Ljakić és Tóth Áron szerzett még érmet különböző kategóriákban a tartományi és az országos bajnokságokon. Az alpinisták közül Sara Pirnatot lehet kiemelni, aki a megfelelő utak megmászásával nemzetközi rangú sportolóvá vált. A hegyi túrázók mezőnyében Viktor Prčić az országos bajnokság megnyerése mellett a vajdasági és az országos liga bajnokának járó címet is begyűjtötte a juniorok között. A hegyi tájékozódási szakosztály tagjai közül a pionírcsapat (Ivor Omerović, Csupák Alex, Marusinác Tamás) megvédte Balkán-bajnoki címét, és az országos bajnokságon, valamint az országos ligában is legyőzhetetlennek bizonyult. Habár a pionírlány-csapat (Lana Knežević, Anja Pejović, Berta Lúcia, Berta Dorisz, Molnár Lívia, Anastasija Sivić, Ivana Živanović, Anđela Vojković, Mila Milinković) még nem egész egy éve létezik, a lányok a szerbiai ligában mindenkit maguk mögé utasítottak. A hegymászók több hazai és nemzetközi expedíción öregbítették mind Szabadka, mind a Spartacus hírnevét, így álljon itt azon sportolók neve, akik kiváló teljesítményt nyújtottak az elmúlt évben: Kántor Tamara, Kántor Tivadar, Ivana Trifunović, Szabó Orsolya, Rusák Hajnalka, Papp Tibor, Milan Kanački, Boris Dašić, Olga Marković, Biljana Medić, Rab Zsuzsanna, Calbert Károly, Mirko Đerović, Ábrahám Alfréd, Szekeres Levente. A sikerekben óriási szerepük van az edzőknek és a szakcsoportok vezetőinek (Bognár András és Darko Janković — sportmászás, Krivosija Félix és Tomislav Rac — hegyi tájékozódási futás, Viktor Prčić — hegyi túrázók, Nedeljko Tomanović —alpinisták, Mirko Đerović, Dušica Zrnić, Cindel Papp László, Nagy István — az egészségügyi sétán részt vevő szabadidő-sportolók), akik időt és energiát nem sajnálva igyekeznek minél jobb teljesítményt nyújtani a sportolókkal.

Calbert Károly a Kancsendzöngán 2013-ban eltűnt Kiss Péter emléktáblájánál, Magyarország legmagasabb csúcsán, az 1014 méteres Kékestetőn 

— Szép eredményeket értünk el annak ellenére, hogy az ország közepétől egy kissé távol esünk. Jobbik eset, ha a versenyt Belgrádban vagy Újvidéken tartják meg, viszont ha Nišbe vagy még délebbre kell utaznunk, az már jelentősebb anyagi ráfordítást igényel a sportoló vagy fiatalkorú versenyző esetében a szülő részéről. A sportmászók rendelkezésére három mesterséges boulder fal áll, így a fiatalok a Majsai Úti és a Jovan Mikić Általános Iskolában, valamint a Politechnikai Iskolában is hódolhatnak szenvedélyüknek. Az alpinisták és a hegymászók Ovčar Banjára vagy a Pozsarevác környéki hegységre utaznak, ahol több sziklamászó út várja a versenyzőket. A tájékozódási futás környékünkön is űzhető. Iránytű segítségével meg kell találni a térképen bejelölt pontokat, ahol a versenyzői könyvet kell hitelesíteniük a résztvevőknek. Ebben a sportágban lehet játszadozni a pontszámokkal, és a taktikának is nagy szerep jut. Egyes csapatok nem keresik meg az összes kért pontot, és gyorsabban célba érnek, míg mások úgy döntenek, hogy az összes ponton hitelesítik a könyvet, viszont így később szakítják át a célszalagot. A Szabadka környékén sétáló szabadidő-sportolók szerdán, szombaton és vasárnap általában 8-10 kilométeres túrákat tesznek, melyeken bárki indulhat attól függetlenül, hogy tagja-e a klubnak, vagy sem. Habár egyre nehezebb megmozgatni az embereket, nekünk ez még eddig sikerült, hiszen tapasztalataink szerint a sportolásra még a mai világban is igény mutatkozik — mondta Calbert Károly, a Spartacus Hegymászósportklub alelnöke, aki hegyi túrákat is vezet.


A szabadidő-sportolók február közepén a Majdán-tónál jártak 

Tavaly két versenyt rendezett az egyesület. Április elején a Szerbiai Trekkingliga második fordulójának, mely egyúttal a Vajdasági Trekkingliga egyik állomása is volt, adott otthont, az eseményen 376-an vettek részt. A versenynek a Túra a Három Tó Körül nevet adták, hiszen a sportolók saját erőállapotuk szerint megkerülhették a Ludasi-tavat (20 km), a Ludasi- és a Vér-tavat (32 km) vagy e kettő mellett még a Palicsi-tavat (42 km) is. Szeptemberben a radanováci erdő környékén tájékozódási futóversenyt rendeztek, mely szintén nagy érdeklődésre tartott számot.

Az idei évi tervekről szólva Calbert elmondta, hogy az egyesület két, legmagasabb kategóriába sorolt versenyzőjétől, Bognár Nórától és Sara Pirnattól továbbra is hasonló eredményeket várnak.

— A hegymászókkal Európában 4000-5000 méter magas csúcsokat másznánk meg, az öreg kontinensen túlra az idén nem hiszem, hogy eljutunk. Bízunk a hegyi tájékozódási futócsapataink további sikeres szerepelésében, illetve abban is, hogy a Szerbiai és a Vajdasági Trekkingliga meghatározó szereplői leszünk a továbbiakban is — mondta Calbert, majd felhívta a figyelmet az egyesület web- (www.pskspartak.rs), Facebook- (Planinarski sportski klub Spartak Subotica) és Instagram-oldalára, majd azt is hangsúlyozta, hogy szeretettel várják új tagok jelentkezését akár a közösségi média felületein vagy szerdánként 19.30-tól személyesen a műjégpálya alatt, az 1-es postával szemben, az egykori Cobra kávézó helyén lévő klubhelyiségben.

Calbert Károly már több magas hegycsúcsot meghódított szerte a világon. Az elmúlt évben a magyar ligában két hónap alatt egy 37, négy 42 és egy 60 km-es távot teljesített, majd a hegymászószezon beköszöntével több 3000 méter magas, 1500—1800-as szintkülönbségű csúcsra is feljutott. Járt Olaszország legmagasabb pontján, a 4061 méteres Grand Paradisón, a Dolomitokban, visszafelé pedig a Garda-tónál ferrátázott. Ausztriában egy ismerősével a mínusz négyes alpinista útvonalon feljutott az ország negyedik legmagasabb csúcsára, a 3666 méter magas Großvenedigerre. A visszafelé vezető úton Károly térdsérülést szenvedett, melyből még nem gyógyult fel teljesen. Az idén az olasz—francia határon fekvő Monte Rosa hegység 4155 méter magas csúcsának a meghódítása szerepel az első helyen, emellett a hazai és a magyarországi túrák alkalmával is bakancsot húz, és mindenkit arra biztat, csatlakozzon az egyesülethez, és járja a természetet.


A klub évi közgyűlésén Bognár Nóra (jobbról) átveszi az elismerést (fotók: Spartacus Hegymászósportklub)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..