home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Összefogtak a fiatalok
Tóth Tibor
2020.10.09.
LXXV. évf. 41. szám
Összefogtak a fiatalok

A közelmúltban Topolya községben működő ifjúsági szervezetek együttműködési szerződést írtak alá, mellyel megalakult Topolya Község Ifjúsági Szövetsége. A társulást öt ifjúsági szervezet: a Topolyai Ifjúsági Klub (TOPIK), a Rákóczi Szövetség topolyai helyi szervezete, a gunarasi és a pobedai fiatalokat tömörítő Univerzum Ifjúsági Klub, a Zentagunarasi Ifjúsági Klub és a Bajsai Ifjúsági Klub alkotja. A szövetség koordinátorának Kovács Viktort, az Univerzum Ifjúsági Klub elnökét, a TKISZ elnökségi tagját nevezték ki.

A tagságot a felsorolt öt szervezet aktivistái alkotják, több mint száz főre tehető. A célok között a létszám további bővítése is szerepel.

— Az összefogás általános céljai közé tanfolyamok, előadások, tanulmányutak szervezése tartozik. Emellett szórakozási lehetőségeket szeretnénk nyújtani a fiatalok számára, emlékeztetnénk őket a szociális életben való nagyobb szerepvállalás szükségességére, illetve segítenénk az önfoglalkoztatás és a vállalkozóvá válás területén. Motiválni szeretnénk az ifjúsági egyesületeket a szorosabb együttműködésre, hiszen közösen, együttes erővel egy olyan jövőt építhetünk, amelyben mi és a következő generáció is szívesen élne. Hiszem, hogy mindez megvalósítható, mivel a tagságban vállalkozók, mérnökök, közgazdászok, informatikusok, egyetemisták, főiskolások, középiskolások és egyéb más szakterület képviselői is jelen vannak. Ha a rendelkezésünkre álló tudást és a kellő tapasztalatot ötvözzük, akkor bármely akadállyal megbirkózunk. Tagságunk életkora tizenöttől harmincöt éves korig terjed. A legfiatalabb és a legidősebb közötti húsz év korkülönbség nem okoz gondot, hiszen a fiatalok és az idősebbek más-más szemléletmódot képviselnek, amiből izgalmas történetek kerekedhetnek — mondta Kovács Viktor.


Topolya Község Ifjúsági Szövetségét öt ifjúsági klub alkotja (Lakatos János felvétele)

Az első közös rendezvény az egész község területére kiterjedő faültetési akció lesz október folyamán. Az ötszáz fát az ifjúsági szervezetek székhelyén ugyanabban az időben ültetik el. A megmozdulásban számítanak a helyi közösségekre és a falvakban működő civil szervezetekre is. A környezet rendezése mellett a projektummal az összefogás erejére is szeretnék ráirányítani a figyelmet. A további tervek között egy nagyobb volumenű konferencia szerepel, mellyel elsősorban a vállalkozni szándékozó fiatalokat szólítanák meg. Az előadók között sikeres, cégtulajdonos, fiatal szakemberek szerepelnének, akik hasznos tanácsokat adnának a vállalkozó kedvű fiataloknak, bátorítanák, néhány „trükkel” is megismertetnék őket.

Az Univerzum Ifjúsági Klub a gunarasi és a pobedai fiatalok közös egyesülete. Minden évben megszervezik a nagy sikerű majálist, mely az idén a koronavírus miatt elmaradt. Az eseményre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, Topolya Községnél, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnál pályázat útján eszközöket nyertek, és az eseményt egy külföldi fellépő koncertje is színesítette volna. A közelmúltban felújították a Gunaras bejáratánál levő kis hidat, kiegyenesítették a vasat, hegesztettek, festettek, így már teljesen más kép fogadja a faluba érkezőket. Tavaly november végén edzőterem nyílt a településen, ami igazi sikertörténetnek bizonyult. Majdnem egy év alatt a tagok száma 94-re nőtt, a fiatalok mellett a középkorosztályhoz tartozók és több nyugdíjas is sportol a három teremből álló létesítményben.


Az együttműködési szerződés ünnepélyes aláírása (balról Kurfis Daniella, mellette Kovács Viktor) (Lakatos János felvétele)

A TOPIK nagyon fiatal ifjúsági csoportosulás a községben. Alapítói viszonylag eseménytelennek vélték a topolyai ifjúsági életet, és alakítottak egy klubot. Nagy tervekkel indultak, egy konferencia szervezésére pályáztak, és nyertek is eszközöket, a vírushelyzet azonban közbeszólt.

— A Topolyai-tónál szemétgyűjtési és területrendezési akciót szerveztünk, virágokat ültettünk, vázákat, játszótereket festettünk. Vannak elképzeléseink a vállalkozásfejlesztés területén, a fiatalokat szerettük volna megmozdítani, illetve bálokat is rendeztünk volna. A faültetési akció ebben a hónapban lesz, a további terveink azonban átkerülnek a következő évre. A bajmoki Pál Gajódi Olivér megsegítésére szeretnénk valamilyen ötletes, eddig még nem látott megmozdulást szervezni. A TOPIK mintegy húsz tagot számlál, a fiatalok tizennyolc és harminckét év közöttiek — mondta Kurfis Daniella, a TOPIK alelnöke.

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség topolyai szervezete szeptemberben alakult meg. A tagság egyelőre tíz főből áll.

— A topolyai magyarság mozgósítását tűztük ki magunk elé, különféle megemlékezéseket, akciókat, kirándulásokat szerveznénk. A budapesti Rákóczi Szövetség főleg a Kárpát-medencében levő magyarlakta területekre való kirándulások tekintetében támogat bennünket. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerjék a magyarság történetét, történelmi helyeinket, múltunkat, valamint kapcsolatba lépnénk a Kárpát-medencében működő többi Rákóczi Szövetséggel. Október 23-án Topolyán és Belgrádban az 1956-os eseményekről emlékezünk meg — tudtuk meg Tóth Edétől, a Rákóczi Szövetség topolyai szervezetének alelnökétől.

Bata Kornél az idén vette át a nagy múltú Zentagunarasi Ifjúsági Klub elnöki tisztét. Az egyesületnek hivatalosan tíz regisztrált tagja van, de az események szervezésébe és a munkaakciók lebonyolításába a külsősök is bekapcsolódnak, ilyenkor a tagság több mint ötven főre duzzad.


A gunarasi edzőterem igazi sikertörténetnek bizonyult (a szerző felvétele)

— Nemrégiben a sportpálya körül takarítást szerveztünk. Az ifjúsági bál és a nyárzáró buli a vírus miatt elmaradt. Előbbi iránt óriási az érdeklődés, és a helyzet rendeződésével szeretnénk megtartani. Távlati terveink közé műfüves labdarúgópálya létrehozása tartozik. Úgy gondolom, hogy a községen belüli összefogás mindegyik egyesület számára hasznos lesz — mondta Bata Kornél, a Zentagunarasi Ifjúsági Klub elnöke.

A Bajsai Ifjúsági Klub fél évvel ezelőtt alakult meg, tagjainak száma hat-hét főre tehető. Játszótereket és padokat festettek a falu területén, valamint a településre vezető kerékpárút mentén.

— Az összefogásnak köszönhetően könnyebben tudunk pályázni, segíthetünk egymásnak, és ezáltal több mindent tudnánk véghez vinni. A közeljövőben a Bajsa és Pannónia közötti úton levő kanyarokat szeretnénk beláthatóbbá tenni egy munkaakció keretében — mondta Tajkman Dávid, a Bajsai Ifjúsági Klub elnöke.

Arra a kérdésre, hogy milyen problémákkal szembesülnek a községben élő fiatalok, több választ kaptam. Daniella szerint bizonytalan, hogy az iskolát, egyetemet befejezett személy megfelelő munkahelyet kap-e, dolgozhat-e helyben, elindíthatja-e a vállalkozását, elérheti-e a céljait. Ede több programot, akár koncerteket, akár takarítási, városrendezési alkalmakat szervezne a fiataloknak, emellett kiemelte a szerbtanfolyam elindításának fontosságát, mivel a községben nem mindenki beszéli megfelelő szinten ezt a nyelvet. Viktor úgy látja, hogy sok fiatal keresi a helyét a világban, nem tudják, mihez kezdjenek, és önbizalomhiányban szenvednek. Több megnyilvánulási lehetőségre lenne szükségük, ahol elmondhatnák meglátásaikat, észrevételeiket. Véleménye szerint az utóbbi időben pozitív változás figyelhető meg e téren

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..