home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Összefogással magyarságunk, kultúránk újravállalásáért”
Stanyó Tóth Gizella
2016.01.02.
LXX. évf. 52. szám
„Összefogással magyarságunk, kultúránk újravállalásáért”

Tanulságos, szívet szorongató évzáró műsor a Szerémség MME-ben Szávaszentdemeteren —
Az összefogás megnyilvánulásai, a nemzeti közösségünket erősítő mindennapi cselekedeteink meghatározóak lehetnek a nemzeti minimumban való kiegyezésben, melyért minden körülmények között kiállunk/kiállnánk. Itt volna végre az ideje, gondoltam egy kissé emelkedettebb hangulatban, amíg a gyerekek, a fiatalok fellépés előtti lázas készülődését néztem.

Értünk is, de főképpen értük — a szülőföldünkön való megmaradásunkért — kellene lépni sürgősen.

Akik másként vélekednek, azok jöjjenek el egyszer Szerémségbe, s érezzék át személyesen, mire képes az eszmélést tudatosan vállaló maroknyi magyarság. Nem túlzok, ha azt írom: csodálatos élményben volt részünk valamennyiünknek, akik ott voltunk második adventvasárnap előestéjén a Szerémség Magyar Művelődési Egyesület évzáró rendezvényén, Mikulás-váróján Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovicán) — a császárvárosban, Sirmiumban, ahogyan a helybeliek nevezik az ünnepélyes pillanatokban. Láthattuk, mi mindent el lehet érni tucatnyi esztendő alatt, ha az ember törekvéseit támogatja a szélesebb közösség. A magyar művelődési egyesület megalakulásakor a gyerekek, a fiatalok többsége alig vagy egyáltalán nem beszélte anyanyelvét. Ez is elhangzott a köszöntőkben, s az is, hogy a II. világháború után a községben élő magyarok feladták identitásukat.


A mitrovicaiak vérpezsdítő csárdása ezúttal is elnyerte a közönség tetszését

Minden időben a meghatározó pillanatokban a költőket kellene idéznünk, ők mindig megtalálják az egymáshoz közelítő szavakat — emelte ki lírai bevezetőjében Zorica Miščević, a Szerémség Művelődési Intézet igazgatója. Petőfi Sándor sorait Brahms zenéjének kíséretében idézte. Amikor először olvasta őket, megszívlelte fordítóinak tanácsát, mely szerint költeményei különös hangulatot varázsolnak Brahms és Liszt zenéje mellett. A múltba visszanézni azért érdemes, hogy ne ismétlődhessenek meg azok a hibák, amelyek akkoriban megtörténtek, mert a jelenünkért már mi vagyunk felelősek. Az ember a leginkább akkor lehet hű önmagához, ha saját példáját említi okulásul: „Az én elődeim még Magyarországon születtek, a hozzátartozóim, a családom most tanul magyarul. Azon kell munkálkodnunk mindannyiunknak, hogy a csírájában erősödő magyar hagyomány ápolását erőteljesen támogassuk.”

A szép számú közönséget meg a vendégeket Jovanovity Edit, a Szerémség MME elnöke és Ljilja Popovčak alelnök köszöntötte. Külön üdvözölték Tomislav Janković polgármester-helyettest, Bogdan Kuzmić alpolgármestert, Kovács Gabriellát, Orosz Jánost, a Tartományi Végrehajtó Tanács illetékes titkárságainak képviselőit, munkatársait, Varnyú Ernőt, a VMSZ szerémségi szervezetének elnökét, Zoran Misčevićet, a községi képviselő-testület alelnökét, Zlatko Naćevet, a községi nemzeti tanács elnökét, Jelena Janković színházigazgatót, ft. Eduard Španović, ft. Mario Paradžik és ft. Željko Štimac plébánosokat, a Szent Kereszt rend apácáit, valamint a maradéki, a nyékincai és a pirosi művelődési egyesületek képviselőit.


A maradéki néptánccsoport bemutatkozása

Sirmiumban, a történelmi múltú, neves városban köszöntötte a jelenlévőket Tomislav Janković. Elismeréssel szólt a magyar egyesület vezetőségéről, minden tagjának áldozatos munkájáról, és hogy mindent megtesznek a nyelvtanulással együtt azért, hogy ismét megelevenítsék azokat a magyar hagyományokat, amelyek egy nemzetet jellemeznek. Saját kultúrájukat őrizve-éltetve színesebbé teszik Szerémség művelődési életét. A magyar egyesület Mitrovica község nagykövete is, mert jó hírét viszi itthon és külföldön.

Kellemes adventi időt, áldást és békességet kívánt mindenkinek a közelgő karácsony és az új esztendő alkalmából Varnyú Ernő nem kis meglepetést szerezve. Gyorsan meg is jegyezte: nem véletlenül jött a színpadra kalapban a magyar egyesület ünnepén. Sokszor megfordult már a császárvárosban az elmúlt tizenkét évben, és mint minden alkalommal, ezúttal is kellemes meglepetésben részesült, ezért kalapot emel az egyesület eredményei előtt.

Szerémség, Szávaszentdemeter múltjáról, jelenéről szólva Edit elnök asszony kiemelte:

— Kevesen tudják, hogy ezen a tájon valamikor voltak magyar iskolák, híresek voltak a magyar bálok. A II. világháború után a helybeli magyarság java része sajnos elvesztette nemzeti identitását, megszűntek a kulturális rendezvények, egyre ritkábban lehetett magyar szót hallani. Hosszú évtizedek után 2003 tavaszán azért döntöttünk a magyar egyesület létrehozásáról, hogy felelevenítsük a magyar hagyományokat és kultúrát, hogy nyelvünk újratanulásával, ápolásával őrizzük meg magyarságunkat, nemzeti identitásunkat. Egyesületünknek mindmáig a katolikus egyház, a plébánia ad otthont. A kezdet nehéz volt, hiszen mindent fel kellett kutatnunk. Községünkben kevés történelmi adatot találtunk, viszont a családok szerencsére nagyon sok fényképet őriznek. Nagyon hasznosak voltak ezek a régi fotók, hiszen ezek alapján varrtuk meg az első népviseleti ruhákat. Örömmel mondhatjuk, hogy sikerült felkelteni a magyarság érdeklődését Szávaszentdemeteren és Latyarakon. Ennek köszönhetően pezsdülhetett fel a magyarok kulturális tevékenysége, élete. Az egyesületünk létszáma is folyamatosan gyarapodik. A néptánccsoport és az énekkar rendszeresen próbál, az anyanyelvápoló csoportunk is eredményes. Sokat köszönhetünk Bertók Eszter énektanárnőnek, Simonyik Dragana művészeti vezetőnek, valamint Révész Dária és Elor Mátyás koreográfusoknak. Számos rendezvényen, szemlén vettünk részt községünkben, Vajdaságban és Magyarországon. Kiváló az együttműködésünk a helybeli és más szerémségi, valamint a dél-bácskai művelődési egyesületekkel. Ahogyan az elmúlt években, úgy az idén is részt vettünk a Durindón és a Gyöngyösbokrétán. A budapesti Gubcsi Lajos Alapítvány tavaly Ex Libris díjban részesítette tevékenységünket. Egyesületünk kezdeményezésére községünk testvérvárosi kapcsolatot létesített Dunaújvárossal. Úgy érzem, kimondhatom: tevékenységünk sikeres, hiszen vidékünkön újra lehet hallani magyar szót, nótát, népdalokat, és csodálni a táncainkat, a csárdást. Összefogással újra vállalni tudjuk magyarságunkat, nyelvünk, kultúránk, hagyományaink ápolását. Mindent meg szeretnénk tenni, hogy e missziónk a jövőben még sikeresebb legyen — fejezte be ünnepi beszédét Edit elnök asszony.


Zorica Miščević

A Szerémség MME legfiatalabb tagjainak, az anyanyelvápolóknak, Simonyik Antonijénak, Spánovity Nikolinának és Jelity Jovánnak a hangos szavalata, Mikulás-várója reménységgel töltött el szinte mindannyiunkat. Egyúttal azt is jelezték a néptáncosokkal, a szavalókkal és a népdalénekesekkel együtt, hogy az elhintett mag táptalajra talált. Valamennyi bemutatkozásukat a nem mindig tökéletes kiejtésükkel együtt vastapssal köszöntötte a hálás közönség, ahogyan a maradéki Petőfi Sándor ME tamburazenekarát, néptáncosait, Berta Lídia énekes diáklányt, a vegyes kórust, valamint a pirosi Fehér Ferenc ME vegyes kórusát és Gyenge Júlia népdalénekes diáklányt is. A színvonalas évzáró rendezvényt a Szerémség MME tánccsoportja palotással fejezte be.
Edit elnök asszony a további jó együttműködés reményében köszönőlevelet adott át a vendégeknek, valamint külön megköszönte a támogatást a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Szávaszentdemeter önkormányzatának és a Cipar fotóműhelynek. Az ünnepség oldottabb hangulatban barátkozással, adventi agapéval, szeretetvendégséggel folytatódott a késő esti órákig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..