home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Összefogás és fejlődés: mindenki egy irányba evez
Kartali Róbert
2023.09.13.
LXXVIII. évf. 37. szám
Összefogás és fejlődés: mindenki egy irányba evez

Első alkalommal rendezték meg a Connect & Grow konferenciát, mely a vajdasági magyar vállalkozói közösség fejlődésének következő lépése, lehetőséget kínálva a tapasztalatok megosztására és a kapcsolatépítésre két napon át több mint kétszáz résztvevő és tíz előadó között a palicsi Vigadó épületében.

A Vajdasági Magyar Szövetség által megálmodott és létrehozott, Magyarország Kormánya részéről támogatott, a Prosperitati Alapítvány által megvalósított Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Vajdasági Mentorprogram segítségével felépített vállalkozói közösség fejlődésének következő lépése a múlt héten első alkalommal megtartott Connect & Grow konferencia. A Palicson hagyományteremtő szándékkal megrendezett kétnapos esemény lehetőséget teremtett a tapasztalatok és az innovatív ötletek megosztására, valamint a kapcsolatépítésre a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületébe tömörülő vállalkozói közösség és a Kárpát-medencei vállalkozói közösség tagjai között. A megnyitón Tóth Tamás, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

— A Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének régóta dédelgetett álma valósult meg, hosszú ideje tervezték ugyanis egy róluk és nekik szóló üzleti konferencia megszervezését — emelte ki Tóth Tamás. A VMVE elnöke, miután köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a szervezéshez, elmondta, a kétnapos rendezvény lehetőség a jelenlévők számára, hogy tapasztalt és sikeres előadóktól, vállalkozóktól tudjanak tanulni. A praktikákat, valamint a megosztott pozitív és negatív tapasztalatokat pedig saját vállalkozásaikban alkalmazhatják.  

— Célunk tovább építeni a vajdasági magyar vállalkozói mikroközösséget és javítani a vállalkozói mikroklímát — ezt már az üzleti konferencia megnyitása után nyilatkozta lapunknak Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. Mint mondta, olyan tartalommal készültek, amely a legnagyobb vállalkozóknak is pluszt ad. — Tudástranszfert, tapasztalatszerzést, felkészülést az üzleti élet kihívásaira. A lehető legjobb előadókat sikerült elhozni. Öröm számomra, hogy több mint kétszáz vállalkozás van itt. Rajtuk kívül van még huszonöt olyan kicsi vállalkozó, mikro-, kis, családi vállalkozás, akik szolgáltatóként, kiállítóként vagy kóstoltatóként voltak jelen, akiknek volt mit megmutatniuk, plusztartalmakat biztosítva ezzel a résztvevőknek.

A Prosperitati Alapítvány igazgatója elmondta, hogy maguktól a vállalkozóktól gyűjtötték be, hogy miről szeretnének előadásokat hallani. A témákról pedig olyanok beszéltek, akiknek életszerű tapasztalataik vannak.

— A gazdaságfejlesztési program az alapját jelenti a szülőföldön boldogulásnak — fejtette ki véleményét Potápi Árpád János. A nemzetpolitikai államtitkár szerint ma már talán egyetlen magyar ember sincs arra rákényszerítve az egész Kárpát-medencében, hogy a megélhetés érdekében, és hogy a családját el tudja tartani, több száz vagy több ezer kilométerre kelljen elutaznia a szülőföldjétől. — Először itt a Vajdaságban lett kiírva a gazdaságfejlesztési program, utána Kárpátalján is, és szerte a Kárpát-medencében. Ebbe a folyamatba beletartozik a gazdasági szereplők hálózatba gyűjtése is. Vajdaságból indult a Mentorprogram, a gazdasági fórumok sora, ezek is körbementek a Kárpát-medencében többszörösen, és most innen indítjuk el a Connect & Grow elnevezésű konferenciát, mely a kapcsolatok megerősítését, illetve a növekedését szolgálja.

Potápi Árpád János arról is beszélt, hogy a gazdasági, politikai, társadalmi élet szereplőit próbálják úgy összefogni, hogy ez a nemzetrész kapcsot teremtsen Magyarország és a magyar nemzet, valamint Szerbia és a szerb nemzet között, s ennek az előnyeit az itt élők lássák. Mint mondta, ahhoz, hogy ez sikerüljön, arra is szükség volt, hogy az itteni magyar érdekvédelmi szervezetek belássák, nincs értelme egy viszonylag kicsiny nemzeti közösség életében a többpártrendszernek, hanem egységesíteni kell, összefogást kell kezdeményezni annak érdekében, hogy minél inkább be tudják tölteni az érdekvédelmi szerepüket helyi, tartományi és országos szinten. Véleménye szerint az összefogásnak óriási ereje van a politikában és a közéletben, de a vállalkozók tekintetében is. Fontos, hogy ne egymás farkasai legyünk, hanem tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a pozitív energiákat felszabadítva azon dolgozzunk, hogy a társadalomnak, a nemzetünknek minél többet tudjunk adni.

— Egy kisebbségi közösség fennmaradása szempontjából kiemelten fontos, hogy a közösség tagjai méltóságteljes életet élhessenek. Tehát az egzisztencia megteremtése legalább olyan fontos, mint az identitás megőrzése, a magyar nyelvű oktatás fenntartása, a hagyományok ápolása vagy a kulturális élet virágzóvá tétele — fejtette ki véleményét a rendezvényen dr. Pásztor Bálint. A VMSZ alelnöke szerint ehhez egy erős vállalkozói rétegre van szükség, hiszen ezek a vállalkozók adnak munkát több ezer vagy több tízezer vajdasági magyarnak. Hozzátette, a vállalkozók nélkül a rendezvényeink fenntartása is kérdésessé válna. — A legkisebb falusi eseményeken is három-négy vállalkozó mindig ott áll e rendezvények mögött támogatóként. Ezért tartom nagyon fontosnak azt, hogy a politika és a vállalkozók egy csónakban evezzenek és egy irányba húzzanak. 2015 óta, amióta van Prosperitati Alapítvány, ez kétségtelenül így van. Nagyon sokan korábban is így jártak el a vállalkozók közül, helyén volt a szívük, de az elmúlt hét évben Magyarország Kormánya támogatásának és a Prosperitati Alapítvány adta lehetőségeknek köszönhetően azt figyeltük meg, hogy a vállalkozók is egymásra találtak, és ebből nemcsak üzleti kapcsolatok születtek, hanem olyan, közösségileg értékelhető kezdeményezések is, amelyek azt segítették elő, hogy javuljon a magyarság helyzete Vajdaságban.

Pásztor Bálint azt is elmondta, hogy amikor megkezdte tevékenységét a Prosperitati Alapítvány, akkor azzal szembesültek, hogy gyakran a több évtizede működő cégek vezetői sem ismerték egymást, és nem voltak közöttük üzleti kapcsolatok. Korábban számos alkalommal szerveztek üzleti találkozókat Vajdaságban, hogy összekapcsolják a magyarországi, vajdasági, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai vállalkozókat, de 2016 és 2017 során arra döbbentek rá, hogy először is a vajdasági vállalkozókat kell összehozni és kapcsolataikat erősíteni, mivel ők sem működtek együtt olyan mértékben, mint amennyire lehetne. Ebben a folyamatban töltött be nagy szerepet a Vajdasági Mentorprogram, valamint a Prosperitati Alapítvány támogatási rendszere, mely már több mint 14 000 vállalkozót segített. Ezenkívül a különféle rendezvények is hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalkozói közösség szorosabbra fonódjon, a vállalkozói réteg így egyrészt összekovácsolódott, másrészt pedig összekapcsolódott azokkal, akiknek az a feladatuk, hogy politikai szempontból irányítsák ennek a közösségnek az ügyeit — tette hozzá a VMSZ alelnöke. 

Az üzleti konferencia első napján Balogh Petya startupper, befektető, mentor, Knezevics Viktor, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezetője, Egerszegi Krisztián, a MiniCRM Zrt. tulajdonosa, a Cégépítők alapítója és Gyimesi Laci — Brandesfiú márkatanácsadó, a Mystic Nails Hungary cégvezetője tartott előadást. Bunford Tivadar, a Masterplast ügyvezetője a vállalati kultúráról beszélt, majd tartottak egy kerekasztal-beszélgetést Vállalkozók őszintén címmel. Az érdeklődők számára pedig a kétnapos konferencia zárásaként szerveztek egy szabadkai városnéző sétát.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..