home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Összefogás a munkáért
SZARVÁK Gabriella
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám
Összefogás a munkáért

Tizenkét szerbiai fiatal vett részt abban az ifjúsági csereprogramban, amelyet Munkamágia néven szerveztek meg szeptember 13-a és 24-e között a magyarországi Békésen, a Dánfoki Üdülőközpontban.

A szerbiaiakon kívül Erdélyből és Magyarországról is érkeztek fiatalok. A résztvevők kortársoktatáson sajátíthatták el az elhelyezkedéshez szükséges képességeket. Élményeikről, tapasztalataikról Velez Teodóra, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének titkára számolt be.
Ezen a nem formális oktatáson számos feladatot kaptak a fiatalok. Elsőként a munka fogalmát kellett meghatározniuk, majd önéletrajz és motivációs levelek írása volt soron. A video-önéletrajz elkészítésének módját is elsajátították:

— Egyre több munkáltató fogadja el az e-mailben küldött jelentkezéseket — magyarázta Dóra. — A videó-önéletrajznak ilyenkor fontos szerepe van. Amennyiben például egyetlen munkahelyre többen is jelentkeznek hasonló képesítéssel, a benyújtott vizuális anyag lehet az állás elnyerésében a döntő, mivel általa bemutathatóvá válik a szakmai múlt és a legfőbb kompetenciáink révén elért eredmények. Ezzel szinte személyes kontaktus alakítható ki a munkaadóval.

A harminchat fiatalnak szituációs tréningeken kellett bebizonyítaniuk rátermettségüket. Állásinterjúkon vettek részt, melyeken megjelenésüket és viselkedésüket tesztelték. Utcai beszélgetések során pedig a kommunikációs készségüket fejleszthették. Csoportokban dolgoztak, hogy növeljék a csapatmunkához szükséges kompetenciáikat:

— Találomra állítottuk össze a csoportokat. Olyan feladatokat osztottunk ki számukra, amelyek megoldásához rákényszerültek, hogy beszélgetést kezdeményezzenek ismeretlen emberekkel az utcán, boltban vagy más helyeken. Meg kellett tudniuk például, hogy hány szobor, hány híd van Békésen, a művelődési házat is meg kellett találniuk, valamint meg kellett fejteniük, hogy miért hívják Békést Madzagfalvának. Feladványaik közé tartozott továbbá, hogy egy molinó vászonra ráfessék a Munkamágia logóját, majd világoszöld pólóban, hangos zajt csapva végigvonultak az utcán, ily módon híva fel a figyelmet a munkanélküli fiatalok problémájára. Aztán véleménykutatást is végeztek e témában. Mindezekkel a feladatokkal az volt a célunk, hogy általuk arra ösztönöztük a fiatalokat, hogy bátran merjenek majd megszólalni — mesélte a titkárnő.

A kötelezettségeik ellenére a növendékek, nevelőik kíséretében kirándulásra is eljutottak. Mivel a vállalkozásokról is beszéltek, látogatást tettek egy helyi cukrászdában. Az édességkészítő műhely egyik része már múzeum, a másik részét pedig az örökösök hozzáértő munkájukkal továbbfejlesztették. A szervezők sárkányhajózni és kajakozni is elvitték a fiatalokat, hogy a csapatépítés és a csapatban való gondolkodás képességével is megismertessék őket.

Végezetül Youthpass elismervényt kaptak a projektum résztvevői. Ezzel az oklevéllel a munkaadók előtt igazolhatják, hogy olyan projektumban vettek részt, amelyet az EU támogatott. A Munkamágia ifjúsági csereprogram ugyanis az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben elnevezésű akciótervének keretében valósult meg. A pályázó szervezet a szegedi Fatima Ház Alapítvány volt, a VANCSESZ pedig partnerként vett részt a programban.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..