home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Összefogás a Gere családért
(T. T.)
2013.10.23.
LXVIII. évf. 43. szám
Összefogás a Gere családért

Október 4-én borzasztó tragédia történt Csantavéren: leégett a Gere család háza. A kora reggeli órákban fával begyújtottak, majd távoztak otthonról. A tüzet minden valószínűség szerint a központi kályhából kipattanó parázs okozta, lángra kapott tőle a közelben tárolt tűzifa is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt. A jó szándékú emberek azonban nem hagyták magára a hétgyermekes családot, és a tragédia napjától kezdve önzetlenül a segítségére voltak.

Gyűlnek az élelmiszercsomagok, a ruhanemű, a bútor, a pénzadomány. Sajnos, a házat már nem tudják renoválni, teljesen új otthont kell felépíteniük. Csütörtökön a Hunyadi János Általános Iskola és a Caritas Szeretetszolgálat csantavéri részlege szelektíven válogatott háztartási hulladékot, pillepalackot, kupakot, papírt és alumíniumdobozt gyűjtött a család számára. Már reggel hét órakor megérkeztek az első „rakomány”-ok: az iskolaudvarba érkező gyerekek vállán és hátán nemcsak az iskolatáska csüngött, hanem kivétel nélkül mindegyiküknél volt kisebb-nagyobb mennyiségben a palackokból is. Perc Márta, a Hunyadi János Á. I. Szülői Tanácsának elnöke, a Caritas önkéntese elmondta, hogy örömmel tapasztalta, az emberek megmozdultak, és segítenek.

— Nagyon sokan érdeklődnek a család felől, az első naptól kezdve érkeznek a felajánlások, támogatások. Csodás ez az összefogás, nap mint nap átélem, hogy mennyire jóságosak tudnak lenni az emberek. Szeretném megköszönni mindazok segítségét, akik nemzeti, vallási és politikai hovatartozásuktól függetlenül összefogtak a család érdekében. Nemcsak Vajdaságból, hanem az ország más részeiből és a határon túlról is érkeztek adományok — mondta Márta.

Szedlár Erika, a Hunyadi János iskola igazgatónője kiemelte, nagyon örült az elgondolásnak, amit Perc Márta tárt elé.

— Az akciónak a gyerekek szempontjából nevelő hatása is van, hiszen a szervezők elmagyarázták nekik a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ismertették, melyik hulladékot hol kell tárolni, hogyan kell újrahasznosítani. Folyamatosan érkeznek a flakonok, s az akciónak novemberben lesz még folytatása. A család hét gyermeke közül négy a mi iskolánkba jár, őket ingyen uzsonnával, tanszerekkel, ruházattal segítjük — mondta az igazgatónő.

A diákparlament is célul tűzte ki a család megsegítését.

— A Kihívás éve elnevezésű, osztályok közötti verseny már egy ideje létezik iskolánkban. Tavaly is gyűjtöttünk szelektíven hulladékot, majd újrahasznosítottuk. Novemberben az osztályok között kupak-, flakon- és papírgyűjtési versenyt rendezünk, s így még több hulladék összegyűjtésére számítunk, amivel mi is segítenénk a családot — mondta Nagy Noémi, a diákparlament elnöke, aki Geréékkel egy utcában lakik, s látta a tüzet.

Gere Zoltán és Irén otthonához érve lesújtó látvány fogad: a kormos falak fölött nincsen tető, az udvarban megégett téglák sorakoznak gondosan rendbe rakva. Az egyik helybeli malomban dolgozó családfő elmondta, hogy új házat kell építeniük a régi helyén, de terveik szerint az új épület hasonlítani fog a régire. Hálás mindazoknak az ismerősöknek és ismeretleneknek, vállalkozóknak és magánembereknek, akik bármilyen módon segítettek rajtuk, s bízik abban, hogy összefogással mielőbb felépül az új családi ház, és tető alá kerül.

A csütörtöki gyűjtési akció folyamán 11 000 dinár jött össze.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..