home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Örömmel horgolt játékok — szeretettel tűzdelve
Kónya-Kovács Otíla
2020.12.01.
LXXV. évf. 48. szám
Örömmel horgolt játékok — szeretettel tűzdelve

A muzslyai Oláh Eszter nyugalmazott szülésznő alkotásaival a tavalyi karácsonyi vásárban találkoztam először, és ahogy közeledtem a standja felé, két munkáját rögtön kiszemeltem, és mire odaértem, már azt is átgondoltam, hogy kinek ajándékozom. Ez a horgolt játékok esetében is olyan érzés volt, mint a szerelem első látásra.

A beszélgetésünket már egy ideje mindig elodáztuk, de nem a vírus miatt, hanem azért, mert mire összegyűltek volna az alkotásai a fotózáshoz, rendre elvitték őket. Mindig akadtak sürgős esetek, sőt, olyanra is volt példa, hogy a nagyszülők bepakoltak a bőröndökbe, és már csak az ajándéknak szánt kézimunka hiányzott ahhoz, hogy induljanak a repülőtérre. Persze az utolsó pillanatban mégis kész lett a horgolt játék. Eszternek a kézimunkázás az élete része, már egészen fiatalon megtanult horgolni, hímezni. Az amigurumi technikával, mellyel a játékok is készülnek, csak tavaly szeptember-október táján ismerkedett meg behatóbban, előtte nem volt elég merész, hogy belevágjon. Két éve történt, hogy az idősebb unokája egy kis egeret horgolt a fiatalabbnak, és már akkor eszébe jutott, ha egy lányka megbirkózik egy ilyen munkával, akkor neki is sikerülhetne. Nézegette a mintákat, próbálta gyakorlott kézimunkázóként ellesni a fortélyokat, de igazán csak valamivel több mint egy éve horgol játékokat — nagyon sok szeretettel.

— Az ismerőseim látták a munkáimat, mindenkinek tetszettek, jöttek ilyen-olyan kívánságokkal is, és akkor komolyabban nekiláttam a játékok horgolásának. Örömet leltem a munkában, az unokáim sajnos távol vannak, külföldön, így sok szabadidőmet az alkotásra fordítottam. Amikor tavaly közeledett a jótékonysági karácsonyi vásár, összepakoltam a kész munkáimat, és elvittem őket, de el sem tudtam képzelni, milyen is lesz a fogadtatásuk. Nagyon sokan érdeklődtek, és mondhatom, utána mind több játékra volt igény.

* Milyen anyagból készülnek a játékok?

— Pamutfonallal dolgozom, a töltetük pedig szintetikus anyagból van, amilyen a párnák töltete is, tehát nem kellene, hogy allergiát okozzanak. Ha például elpiszkolódnának, mosógépben is lehet mosni a játékokat. Éppen nemrég „tért vissza” hozzám egy nyuszi, mely már egy éve a kis gazdájánál „szolgál”, számtalanszor ki lett mosva, és egy kis javításra szorult, leesett ugyanis a farka. Nagybecskereken csak három boltban lehet beszerezni fonalat a játékok horgolásához, de legtöbbször az internet által jutok hozzá az alapanyaghoz, már Újvidékről, Belgrádból, Nišből is rendeltem nyersanyagot.

* Mennyire bonyolult egy-egy játékot elkészíteni?

— Ez amolyan számolós munka. Ha az ember maga akar kreálni egy új játékot, akkor alaposan meg kell terveznie. Ha viszont előtte van a minta, akkor sokkal könnyebb, mert beleolvas, utánaszámol. Az is tény, hogy idővel belejön az ember, és már eleve tudja, hogy egy fejhez hány szemet indít, vagy hány sorból készülhet el, hol kell szaporítani, fogyasztani. Most itt körülöttünk mintegy harminc játék található, ezek még mind az egyedi példányok, nehezen tudok megválni tőlük, de belekezdtem az ünnepekre hangolódva az úgynevezett téli programba, hóembereket, rénszarvasokat készítek, valamint egy Télapót, és tervezek manócskákat is.

* Feltételezem, hogy a minták az internetről származnak…

— Igen, több forrásból is sikerült letöltenem őket. Az orosz nyelvű magyarázatokat még meg is lehetett érteni, illetve a portugál, román, brazíliai kézimunkázók is sok szép munkát mutattak be, viszont az angol vagy német nyelven elhangzó bemutatók fizetősek.

* Akinek jó szeme van ehhez, annak nyilván nem is nehéz ellesnie a fortélyokat.

— Bizonyára fontos szempont, hogy én már nagyon régóta horgolok, de a játékhorgolásnak is vannak titkai, idő kellett ahhoz, hogy egyes részletekre rájöjjek, még ha gyakorlott kézimunkázónak is vallom magamat. Meg kellett tanulni, hogyan kell alakítani, szaporítani, fogyasztani, hogy megkapjam a kellő alakját a játéknak. De nálunk sajnos még mindig nem értékelik kellően a kézimunkákat, nem tudják felbecsülni, hogy mennyi szeretettel készülnek, mennyi szabadidőt tölt el velük az ember, mennyi öröme rejlik az alkotónak a munkáiban, és nem utolsósorban a tehetséget is ide kell számolni.

* Mennyi időt igényel egy játék elkészítése?

— Mondjuk, egy 25-30 centis alkotás minimum tíz órát, de akár huszonötöt is igénybe vehet, ha egy kissé komplikáltabb a minta, többszínű fonalból készül, vannak rajta pluszrészletek, például ruha, szoknya vagy kalap stb. Ugyancsak időigényes az összeállításuk is, az már inkább babramunka, legalábbis nálam ez veszi el a legtöbb időt.

* Mit szólnak az unokák ehhez a tevékenységedhez?

— El vannak ragadtatva, sok munkát készítettem nekik is. Ők ugyancsak egészen kicsi koruk óta kézimunkáznak, már az iskolában foglalkoznak velük ilyen téren, és ők is örülnek minden egyes alkotásomnak. Svédországban, az iskolai program keretében, a kézügyességre is nagy hangsúlyt helyeznek.

* Mely játékok a legnépszerűbbek?

— Tavaly karácsonykor talán a tarka rénszarvasokat kedvelték a legjobban, azok keltek el leghamarabb, azután a tavasszal a kis báránykákat nem győztem gyártani, mert azok vonzották a vásárlókat, de cicából, mackóból is sok elkelt, meg a színes zsiráfok is kedveltek voltak. Mégis úgy gondolom, a gyerekek körében leginkább a cicák a népszerűek, azok a kedvencek. Nekem természetesen az is nagy öröm, amikor visszahallom, hogy az általam készített kis játék a kedvenc, azzal alszik, illetve kel fel a gyermek.

* Volt-e valami kihívás ez alatt az egyévnyi idő alatt? Voltak-e külön kívánságra készült munkák?

— Nemrégen egy kiskutyát kértek, egy újabb keletű rajzfilmhőst, azután a kockásfülű nyulat is megalkottam, más nagyobb kihívás nem volt. Viszont magam elé tűztem ki célként egy baba elkészítését, mellyel nagyon megszenvedtem, mert rengeteg volt vele a munka. Ezekbe az alkotásokba természetesen beleadhatja az ember a saját elképzeléseit is, mondjuk, az egyik baba kap egy kalapot, a másik egy kosarat a kezébe, a harmadiknak virág is kerül a ruhájára. Ezek kis mozzanatok, de tetszetősek, szépen mutatnak.

* Milyen tervei vannak a kézimunkázás terén?

— Megtartanám azoknak a kézimunkáknak a készítését, amelyek az ünnepkörökhöz kötődnek, húsvétra, karácsonyra igencsak sok díszt alkotok különféle textilanyagokból, filcből. Viszont úgy gondolom, még nagyon sokáig a játékok lesznek előtérben, mert azoknak a készítésében valóban nagy örömömet lelem, ami nyilván abból is fakad, hogy tudom, boldoggá tesznek velük egy-egy kisgyermeket.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..