home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Örökséglátó barangolás Szent Mihály arkangyal ünnepnapján
Martinek Imre
2023.09.29.
LXXVIII. évf. 39. szám
Örökséglátó barangolás Szent Mihály arkangyal ünnepnapján

Szeptember 29-én Mihály arkangyalra, az égi seregek vezérére emlékezünk.


Gyergyószentmiklós — 2014. augusztus 8.

„Ő kíséri a halott lelkét a túlvilágra, ezért nevezik a hordozható ravatalt »Szent Mihály lová«-nak. Szent Mihály a túlvilágra érkező lélek bírája, amikor Isten elé áll, ő teszi mérlegre az ember jócselekedeteit és gonoszságait. A magyar néphagyományban a Göncölszekér másik neve, Szent Mihály szekere, a Tejút egész Európában elterjedt neve a Lelkek útja vagy Szent Mihály útja. Elsősorban temetőkápolnákat, templomokat, városkapukat, várakat, hegyeket neveztek el róla, hogy távol tartsa a gonoszt, a járványokat és a betegséget. Legtöbbször kezében mérleget vagy kardot tartva ábrázolják, a magyar Szent Koronán Jézus képe mellett őrködik.”

(Külső hivatkozás: rmflib.hu)

Szent Mihály főangyal többek között a közelmúltban Magyar Örökség díjjal kitüntetett gyulafehérvári székesegyház védőszentje is. Égi patrónusa a végeken őrt álló, a múltról regélő, maradásra, megmaradásra figyelmeztető Magyar Örökségünknek. Annak a Panteonnak, mely nemcsak a történelmi Erdélynek, hanem az egész Kárpát-medencének is a legnevezetesebb műemléke.

Múltvallató fotóink a helyszínen, azaz Gyulafehérvárott a 2013. és 2014. évi erdélyi barangolásaink idején készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..