home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Örökös bajnok lehet Fantázia
Tóth Lívia
2023.05.31.
LXXVIII. évf. 22. szám
Örökös bajnok lehet Fantázia

A budapesti Nemzeti Vágta előfutamaként tartották meg május 27-én Szabadkán, a lóversenytéren a XI. Vajdasági Vágtát. Színes kísérőprogramok, egyebek között főzőverseny, kézműves-kirakodóvásár, mazsorettek fellépése, díjlovagló-bemutató, ügetőfutam, díjugrató-lovasbemutató is várta a látogatókat, majd az esemény zárásaként a Budapesti Operettszínház művészei szórakoztatták a közönséget.

A rendezvényt az ünnepi felvonulás után a szervezőbizottság nevében Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója nyitotta meg. Elmondta, az első szavak, melyek eszébe jutnak, az öröm, a hála és a büszkeség.



— Talán egyetlen külhoni magyar közösség sem mondhatja el magáról azt, hogy négy alkalommal hozta el Magyarországról, Budapest szívéből, a Hősök teréről az 1848-as szablyát, a Nemzeti Vágta fődíját. Azt hiszem, ez beszél a legékesebben arról, hogy a versenyzőink mennyire szeretik ezt a sportot. Megállapíthatom, hogy a vágtával közösséget is építünk Vajdaságban, hiszen a nézők száma évről évre növekszik, és ötödik éve főzőversenyt is szervezünk. Ezúttal 45 csapat mutatja meg, hogyan tud csikóstokányt készíteni — hallottuk Bunford Tivadartól, aki a versenyzőket arra kérte, vigyázzanak magukra és egymásra, az ellenfelekben pedig ne ellenséget lássanak. 

A Kishuszár Vágta első futamát Mátyus Ivett (Zombor) nyerte meg, a másodikat holtversenyben egy testvérpár, Vajda Balázs és Vajda Anna, Orom és Péterréve képviseletében, a harmadikat pedig a kishegyesi Csörgő Lili.

Budapestre, a XVI. Nemzeti Vágtára az első helyezett Zombor és a második helyezett Kishegyes képviselője jutott tovább, harmadik lett Vajda Anna. A tizenöt éves Mátyus Ivett és Juka nevű lova első alkalommal vett részt a vágtán. A tizennégy éves Csörgő Lili kiváló eredményt ért el Bohóc nevű lovával, „aki” negyedszer indult ezen a megmérettetésen, de a budapesti versenyen is biztathatta már a közönség.  

A XI. Vajdasági Vágta négy előfutama után az esti döntőben Cékus Árpád (Kishegyes), Cékus Noémi (Szabadka), Balaton Dóra (Bajsa) és Földes Luca (Temerin) küzdött meg.

A nyertes Földes Luca lett Fantázia nevű lovával, Temerin képviseletében. Fantázia az idén az örökös bajnok címért (is) versenyez Budapesten, hiszen már kétszer győzedelmeskedett a Nemzeti Vágtán. Fantázia hetedik éve a Szabolcski család tulajdonában van, tizennégy éves, eddig hatszor vett részt Budapesten a Nemzeti Vágtán, Földes Luca pedig másodszor indult vele.

A második és a harmadik helyet, illetve szintén a budapesti megmérettetésre való továbbjutást a kishegyesi Cékus Árpád és Déva Szándék, valamint Cékus Noémi és My Boy Lakáj érdemelte ki, utóbbiak Szabadka képviseletében. Cékus Árpád tizenegyedik alkalommal volt jelen, a lova, Déva Szándék tizenkét éves, és mint mondta, mindketten jó kondícióban vannak. A lánya, Cékus Noémi mezőgazdasági mérnöknek tanul Hódmezővásárhelyen, hetedik éve versenyez a vágtákon, My Boy Lakáj tavaly kezdte a pályafutását.

A nagyszabású eseményen egyebek között fellépett a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület ifjúsági táncegyüttese, díjlovaglóprogrammal jeleskedett az Imperial Lovasklub, és bemutatót tartott a szabadkai Crystal Dance Studio mazsorettegyesület.

A díjak átadói között volt az esemény díszvendége, Dallos Gyula miniszteri biztos, többszörös műlovagló-világbajnok, Pásztor István fővédnök, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A XI. Vajdasági Vágtát mások mellett támogatta a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a szervezésben részt vett a Vajdasági Magyar Szövetség, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a budapesti Lovas Show Kft., házigazdája pedig a szabadkai Bácska Lovasklub volt.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..