home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Örök kérdések
Fehér Márta
2018.05.14.
LXXIII. évf. 19. szám
Örök kérdések

A boríték eleje és hátulja — Ki kaphat ingyen tankönyvet? — Hogyan sztrájkolhatunk?

A boríték eleje és hátulja

Vajon melyik a boríték eleje? Szerbiában ez sokak számára fogas kérdés —derült ki a Vedd el a számlát, és nyerj! játékban. Voltak, akik biztosra mentek, és a boríték mindkét oldalára ráírták a saját nevüket, címüket, így egy idősebb asszony kilencven levelet küldött saját magának. A népszerű nyereményjáték furcsaságairól a NALED, azaz a helyi szintű gazdasági fejlesztéssel foglalkozó szövetség számolt be a Blic napilapnak. A szervezet, mely a kormánnyal együtt bonyolította le a játékot, azt is közölte, hogy olyanok is akadtak, akik túl komolyan vették a szabályokat, ezért a telefonos ügyfélszolgálattól azt is megérdeklődték, ki kell-e vasalniuk a nadrágzsebben összegyűrődött számlákat. Gyakori kérdés volt, hogy egy borítékba csak az ugyanazon a napon és ugyanabban a boltban begyűjtött számlák kerülhetnek-e be. Egyesek odáig mentek, hogy személyesen akarták elvinni a borítékokat a szervezetnek, nehogy szállítás közben elkeveredjenek. Mások abban kértek segítséget, hogyan lehet elérni, hogy mindig 100 dinár legyen a végösszeg. Ezenkívül panaszkodtak a hideg burekre, a rossz szalámira, némelyek pedig a telefonbeszélgetés során jöttek rá, hogy nincs is bankkártyájuk, így a kártyás fizetésnél kapott bizonylatot nem gyűjthetik. Háromezernél is több kérdést tettek fel a polgárok a NALED ingyenesen hívható számán, jó néhány igencsak komikusra sikeredett. A napilap a legpoénosabbakat gyűjtötte össze. Akit érdekel, az tovább mazsolázhat az interneten. A rengeteg borítékot egyébként újrahasznosítják, csomagolóanyag készül belőlük, az ebből befolyt pénz pedig az állami költségvetésbe kerül. (Blic, Danas)

 

Ki kaphat ingyen tankönyvet?

Az oktatási minisztérium az idén 84 348 diák tankönyveiről gondoskodik. Azok a családok jogosultak erre a támogatásra, amelyek állami segélyt kapnak. Anyagi helyzetüktől függetlenül a fejlődési rendellenességgel vagy fogyatékkal élő gyerekeknek sem kell fizetniük, és a harmadik vagy a többedik lurkóknak sem, ha a családban legalább még két gyerek iskolás. Az oktatási intézmények már jelezték a minisztériumnak, hány diákjuk részére kérik az ingyenes tankönyveket, ez alapján született meg a 84 348-as keret. Tavaly valamivel többen, 86 000-en voltak jogosultak erre az oktatási támogatásra. (Politika, Tanjug)

 

Hogyan sztrájkolhatunk?

Két évtized után új sztrájktörvényt kap az ország. Az illetékesek közvetlenül a május 1-jei ünnepek előtt jelentették be, hogy elkészült a tervezet, és kezdődik a nyilvános vita. A mentőszolgálat, a repülés-ellenőrzés és a biztonsági szolgálat egyáltalán nem sztrájkolhat, s a többiek sem szüntethetik be teljesen a munkát, gondoskodniuk kell a minimális szolgáltatások mértékéről. A munkáltatók azt követelik, hogy élhessenek ellenintézkedésekkel. Indoklásuk szerint gyakori, hogy a termelésben dolgozók szüntetik be a munkát, ezáltal a cég kétszeresen veszít, hiszen az adminisztrációban foglalkoztatottakat ekkor is fizetni kell. A Szerbiai Munkaadók Uniójának álláspontja szerint a munkáltatóknak meg kell adni azt a törvényes lehetőséget, hogy azt mondhassák: amíg nem jutunk megállapodásra a termelésben dolgozókkal, a céget bezárjuk. Ez a javaslat végül nem került bele a tervezetbe, ahogyan a szakszervezeteknek az az elképzelése sem, hogy létezzenek kivételes esetek, amikor a munkáltatóknak a sztrájkkal töltött időt is ki kell fizetniük. Ezt azokra az esetekre szerették volna kieszközölni, amikor a munkabeszüntetésre a fizetés elmaradása miatt kerül sor. Az új megoldások közé bekerült viszont a szolidáris sztrájk intézménye, vagyis ugyanannak a munkáltatónak a másik cégeiben legfeljebb egy napig mindenki támogathatja munkabeszüntetéssel a sztrájkolókat. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..