home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Önt is várja Etnopolis!
Szakáll Laura
2021.08.23.
LXXVI. évf. 33. szám
Önt is várja Etnopolis!

Megkezdődött a XX. Interetno Fesztivál Szabadkán

Hatalmas nyüzsgés volt vasárnap kora este Szabadka központjában. Az emberek a XX. Interetno Fesztivál megnyitóját várták. Kicsik és nagyok kísérték figyelemmel a fellépő népi együttesek bevonulását. Sokan már a délutánt is Etnopolisban, azaz a fesztivál helyszínén, Szabadka főterén töltötték.

A térség legnagyobb multietnikus, multikulturális rendezvénye 2020-ban, a világjárvány idején az online térbe kényszerült, de megőrizte folytonosságát. Az ötnapos rendezvénysorozat szervezői, a Népkör Magyar Művelődési Központ munkatársai nagyon készültek az idei Interetnóra, a jubiláló fesztiválra gazdag programokat szerveztek a család minden tagjának. Az idén a magyar kultúráé a főszerep, emellett az itt élő más nemzeti közösségek és az anyaországi fellépők is gazdagítják a fesztivált.

Bodrogi Hajnalka programszervező, a Népkör MMK ügyvezetője: — Térségünk kultúráját mutatjuk be az idén, koncertek, táncos előadások, színházi produkciók által, és sok mással is készülünk. Az idén tizenöt éves Aranykapu Játszóházunk 16 órától 20 óráig várja a legkisebbeket, akiket koncertre is invitálunk a családjukkal együtt. Megjegyzem, a szervezésre nagyon kevés idő jutott, hiszen június végén még azt sem tudtuk, lesz-e az idén Interetno Fesztivál.

Polyákovity Izabella szervező, Népkör MMK: — A zenés programok sorozata az Ötödik Évszak koncertjével indult. Több olyan fellépőnk van, akik már korábban is szerepeltek ezen a rendezvényen, és a közönség körében nagy népszerűségnek örvendenek, így a jubileumi fesztiválra ismét meghívtuk őket. Ilyen például Herczku Ágnes vagy Csík János. A járvány okozta új körülmények minket, szervezőket is nagy kihívás elé állítottak. A múlt évi online rendezvény után már nagyon vártuk mindannyian, hogy újra benépesüljön az esemény helyszíne.

Az esti táncos és zenés programok mellett egész nap várja a látogatókat Etnopolis. A legkisebbek az Aranykapu Játszóházban szórakozhatnak, a felnőtteket gasztrotér, borutca és kézműves-kirakodóvásár csalogatja, valamint ezúttal sem maradnak el a Népkörben szervezett népszerű zenés nyári klubestek.

A Népkör MMK kézimunkázói minden évben kiállítanak a vásáron, az érdeklődőknek bemutatják a hímzés és a horgolás fortélyait. Rumenyákovity Katalin, a Népkör kézimunkázója elmondta, többféle stílusú munkával készültek.

— Ilyenek például a legszebb kalocsai hímzések, a fehérhímzés, a horgolás, az ékszerek, a ruhaneműk és sok más. Már nagyon vártuk ezt a rendezvényt. Mi egész nap itt vagyunk, bárki jöhet érdeklődni, ha szeretne tanulni, segítünk. Remek itt a hangulat, dolgozunk, kézimunkázunk, közben pedig hallgatjuk a zenét, nézzük a táncokat.

A XX. Interetno Fesztivált Szabadka polgármestere nyitotta meg. Stevan Bakić kiemelte, büszke arra, hogy a Népkör Magyar Művelődési Központ a 150. évadához érkezett. Szabadka város mindig partnere lesz a Népkörnek és az általa szervezett Interetno Fesztiválnak is — hangsúlyozta a polgármester.

— Azért gyűltünk össze ma este ebben a már jól ismert környezetben, hogy huszadik alkalommal ünnepeljük és köszöntsük az Interetno Fesztivál kezdetét. Ez a rendezvény az elmúlt két évtizedben a néptánc és a népzene által megismertette a szabadkaiakat számtalan szokással, kultúrával a világ minden tájáról, emellett az itt élő nemzetek szokásait is bemutatja. Örülök annak, hogy a következő napokban megtekinthetjük a Magyarországról érkező fellépőket és a hazai csoportjainkat. A két ország, Magyarország és Szerbia kapcsolatát még erősebbé teszi hagyományaink közös ünneplése.

A megnyitó után a legkisebbeké volt a főszerep. Megkezdődött a FolKid Gyermeknépművészeti Fesztivál és a vajdasági gyermek-néptáncegyüttesek bemutatója. Az Interetno záróestjén, augusztus 26-án zenés, irodalmi előadás várja a látogatókat. Az összeállításban a Népkör szakosztályainak tagjai mellett több szabadkai színművész is közreműködik.

— A tradíció tartja életben a Népkört, így régi programokkal is készültünk, de sok újdonság is lesz. Nagyon érdekes a nyitóműsor, hiszen történelmi áttekintést ad a Népkör létrejöttéről, mely egyesületnek az értékrendje, az alapelve a 150 év alatt nem sokat változott. Színesre álmodtuk meg az új évadot, a szakosztályok a megszokott módon dolgoznak majd, de a polgári hagyományoknak is szeretnénk teret adni, ilyen például a népkörös bál, de klubestek is lesznek, melyekre már a múlt évadban is nagyon készültünk, és reméljük, az idén adódik lehetőség a megtartásukra — mondta Takács Márta, a Népkör MMK elnöke.

Az érdeklődők az Interetno honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán találhatják meg a részletes programot.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..