home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Öngyilkosság a kórházban
F. L.
2007.02.28.
LXII. évf. 9. szám

Hetek óta gyászban van a kisoroszi Molnár család. Szörnyű tragédia történt. Szerető férjet, édesapát, családtagot, megbecsült, szorgalmas embert veszített el a család, a kis bánsági település. Február derekán, a késő esti órákban, a nagykikindai kórház belgyógyászati osztálya harmadik emeletének abl...

Hetek óta gyászban van a kisoroszi Molnár család. Szörnyű tragédia történt. Szerető férjet, édesapát, családtagot, megbecsült, szorgalmas embert veszített el a család, a kis bánsági település.
Február derekán, a késő esti órákban, a nagykikindai kórház belgyógyászati osztálya harmadik emeletének ablakából, elkeseredésében a mélybe vetette magát Molnár Sándor, a harmincöt éves családapa. miután megtudta, hogy az évekig tartó gyógykezelése nem járt eredménnyel és élete csak szívátültetéssel menthető meg, a halált választotta. Pontosan ugyan senki sem tudja, hogy a tragédia miért következett be, de a szerencsétlen ember valószínűleg tisztában volt azzal, hogy az új szerv beültetésére nagyon kicsi az esélye.
- Súlyos szívgyengeségben szenvedett a páciens, s a gyógyszeres kezeléssel nem volt esélye a gyógyulásra, és ezzel ő is tisztában volt. Belgrádban kezelték, és kedden szállították vissza kórházunk belgyógyászati osztályára. Még akkor este öngyilkos lett. Tisztában volt azzal, hogy életben maradásának egyetlen esélye az új szerv átültetése. Ezt a bizonytalanságot nem tudta feldolgozni, minden reményt elvesztve, kiugrott a harmadik emeleti kórterem ablakán. Tény az, hogy mint a többi beteg, megfigyelés alatt állt, de vacsoraidőben, amikor a nővérek elhagyták a betegszobát, végzett magával - mondta dr. Mirko Stojisavljević, a nagykikindai Egészségügyi Központ belgyógyászati osztályának vezetője.
Az orvos azt is elmondta, hogy a kétgyermekes apa, akit mielőtt a mentősök visszavittek a kórház belgyógyászati osztályára, meglátogatta családját, s panaszkodott, hogy ő már nem bírja tovább a szenvedést. Sajnos erről az ügyeletes orvost és az ápolókat senki sem tájékoztatta.
A helyszínelést a nagykikindai rendőrség és Zoran Paripović, a Nagybecskereki Körzeti Bíróság vizsgálóbírója végezte el.
Molnár Sándort, aki korábban a nagykikindai Standard töménytápkeverő vállalatban dolgozott, valamennyi munkatársa megbecsülte. Sajnos, a betegsége arra kényszerítette, hogy elhagyja a vállalatot. Sanyi, ahogy a kisorosziak többsége szólította, a falu tűzoltó-egyesületben, de más civil szervezetek munkájában is kivette a részét. Dolgozott, míg egészsége engedte. Amikor már a nagykikindai Egészségügy Központban nem tudtak rajta segíteni, Belgrádba vitték gyógykezelésre, de február 13-án, az ottani szakemberek bevallották, a gyógyszeres kezelés nem hoz javulást. Életbemaradásának egyetlen lehetősége a szívátültetés... Hazaszállították. Ismét a városi kórház belgyógyászati osztályára került. Legyengülve, elkeseredve, lemondva az életről. Pedig mennyire szerette a hatéves Rita és a 11 éves Csilla lányait, Melinda feleségét...
Csonka lett a Molnár család, árván maradt két csöppség. Hogyan tovább? Melinda asszony a nagykikindai Cimos öntöde dolgozója. Nap nap után csapnivaló munkakörülmények között dolgozik. Alig nyolc-tízezer dináros éhbérért. A kisoroszi helyi közösség, a tűzoltó-egyesület, de szinte az egész falu próbált, próbál segíteni...
Dr. Stojisavljević elmondta, hogy a húszéves szolgálata alatt két páciens végzett magával. Az egyik öngyilkosság három-négy éve történt, amikor az egyik páciens a kórházi szoba szekrényében vetett hurkot a nyakára.
A nagykikindai rendőrség mutatói alapján a községben tavaly 17 személy lett öngyilkos, az észak-bánáti és a Tisza menti körzetben összesen ötven személy vetett véget önkezűleg az életének, 36 férfi és 14 nő.
- Az öngyilkosok között volt egy kiskorú is, továbbá 17 nyugdíjas, 11 munkanélküli, 9 munkás, 6 háziasszony és ugyanennyi mezőgazdasági termelő. Közülük kilenc személy 40 évnél fiatalabb volt, 19-en 50 és 60 év közöttiek, a 60 éven felüliek száma 21 volt - mondta Radojka Radanović, a belügyi osztály szóvivője.
Az öngyilkosságot elkövetők 43 esetben az akasztás mellett döntöttek. Hárman megmérgezték magukat, egy-egy személy tűzfegyver, kés és zsilett által okozott sérülésben halt meg. Egy fulladás általi öngyilkosságot jegyzett a rendőrség. Az adatok szerint önkezűleg vetett véget életének nyolc-nyolc magyarkanizsai, zentai és csókai, hat adai és három törökkanizsai lakos.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..