home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Öltözzünk be télre!
Bíró Tímea
2017.12.14.
LXXII. évf. 49. szám
Öltözzünk be télre!

Senki ne mondjon le a sportolásról csak azért, mert beköszöntött a tél, és a hideg vagy a hó megnehezíti az edzést.

Már november végén szívesebben húzódunk be a meleg szobába, emiatt sokkal többet ülünk, és könnyebben rakódnak ránk a kilók. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha a zord időszakban is kondícióban tartjuk a testünket, ám ehhez alaposan fel kell öltözni, ilyenkor ugyanis könnyen megfázhatunk. Mielőtt még valaki azt a gondolatot vetné fel kifogásként, hogy sok ruhában nem lehet mozogni, eloszlatnám a kételyeket.

A téli sportok űzői a legjobb példái annak, hogy vastagon öltözve is lehet mozogni, csak rétegesen kell öltözködni. Ruházatunkat három rétegből építsük fel. Az első a külső réteg, melynek megbízható védelmet kell nyújtania a széllel, csapadékkal és hideggel szemben, viszont mindeközben nem akadályozhatja meg a testfelületen a nemkívánatos nedvesség távozását. Nem árt, ha beszerzünk egy hagyományos értelemben vett esőkabátot is — nejlonból vagy valamilyen teljesen vízhatlan anyagból. Többféle sporthoz ad lehetőséget a softshell kabát, mely egyetlen rétegben egyesíti egy hőszigetelő polár- és egy külső esőkabát tulajdonságait. Nagy hidegben a pehelykabát a legjobb választás. A leghatékonyabb hőszigetelő, vastagságához képest nagyon könnyű, emellett pedig kis helyre is összecsomagolható.

Ezután következik a középső réteg, mely a hőszigetelésért felelős. A meleg megtartásán kívül ennek is jól kell szellőznie, hogy a már elpárologtatott nedvességet elvezesse a testtől. A polár anyagok hideg és nedves körülmények között mutatják meg előnyös tulajdonságaikat — akkor, amikor a hagyományos anyagok már nem igazán szuperálnak. Nedvesen is képesek megőrizni a hőszigetelő képességük nagy részét. Kiválóan alkalmasak hosszabb túrákhoz, amikor jól meg kell fontolni, mennyit és mit rakunk a hátizsákba, táskába. Könnyűek, puhák (nem irritálják a bőrt), egyszerű őket tisztítani, és gyorsan száradnak. 

Az izzadással járó sportok esetén egy technikai alsóruha nagymértékben képes növelni a komfortérzetet, ami hosszabb ideig tartó mozgás során a teljesítményben is erősen megmutatkozik. Ezért sem mindegy, hogy mi alkotja az alsó réteget. A technikai alsóruha feladata, hogy a bőrfelszínről elvezesse a nedvességet, mely a szövet külső felületén gyorsan elpárologva azonnali száradást eredményez. Az egészen vékony, testhez simuló darabok a legelterjedtebbek, ezeket kizárólag alsó rétegként, nedvesség elvezetése céljából érdemes viselni. A természetes alsóruhák kevésbé szagosodnak, mint a szintetikusak, ám az utóbbiak jobb nedvességelvezető és száradási képességgel bírnak. A természetes alsóruhák jobban hőszigetelnek.

A téli sportok űzése során számolnunk kell az esésekkel, emiatt minőségibb védőfölszerelés is szükséges lehet. Elengedhetetlen a szemüveg használata, illetve a sportformától függően fontos a térd-, a csukló- és a gerincvédő használata is. A bukósisak nagyon hasznos eleme lehet a hegyekben vagy a sípályákon való edzéseknek.

A modern síruhák a jobb variálhatóság érdekében külön felső és alsó részből állnak. A modern síkabátok vízállóságáról az alapanyag szerkezetén található membrán gondoskodik. Sok esetben a varrásokat is ragasztják vagy hegesztik. A kabátok színe többnyire élénk, ami elsősorban nem a divat szempontjából, hanem a megfelelő láthatóság miatt fontos. Lényeges kiegészítő a kabát belsejében található gumibevonatú hószoknya is, mely nehezen csúszik fel, és eséskor meggátolja, hogy a hó bejusson az öltözet alá.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..