home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ökumenikus zenei áhítat Versecen
Kónya-Kovács Otília
2017.12.19.
LXXII. évf. 50. szám
Ökumenikus zenei áhítat Versecen

A verseci Szent Gellért római katolikus templom volt a helyszíne annak az ökumenikus zenei áhítatnak, amelyet a Reformáció 500 jegyében, 2017. október 26-án este tartottak meg, szerves részeként a temesvári Újezredév Református Központ, Zenta Község és a zentai székhelyű Cor Jesu Alapítvány határon átívelő IPA projektumának.  


Erős Mihály atya

Az eseménynek helyet adó templom plébánosa, Erős Mihály atya mondott köszöntőt, aki arról is szólt, hogy ritkaságszámba mennek az ehhez hasonló rendezvények, viszont nagyon fontosak a zenei összejövetelek, különösképpen az ökumenikus jellegűeket emelte ki, amelyre a hívők és a világiak is szívesen ellátogatnak.

A Reformáció 500. évfordulójáról a sándorfalvi (Janošik) mgr. Slađan Daniel Srdić evangélikus lelkész tartott előadást.

Az alkalmi hangversenyt a belgrádi Tempera Barocca régizene együttes szolgáltatta, melynek tagjai Lana Jelenković, aki orgonán és csembalón közreműködött, és Danilo Novaković, aki barokk hegedűn játszott. A koncert hangulatát még fokozta az impozáns templom, annak akusztikája pedig hozzájárult a művészek nyújtotta zenei élményhez.


Mgr. Slađan Daniel Srdić

A hangverseny annak az IPA projektumnak a részeként valósult meg, amely Zenei útvonalak elnevezéssel, egyházzenei turisztikai útvonalak kialakítását tűzte ki célul.  

A román-szerb határon átívelő projektum ez év június 10-én kezdődött és 2018. december 9-én zárul, ebben az időszakban a tervek szerint 11 egyházzenei koncertre, 9 kórustalálkozóra, 6 ökumenikus kiállításra, 12 orgona bemutatóra kerül sor, emellett lesz 2 konferencia, 3 ünnepi liturgikus alkalom, 2 határon átnyúló egyházzenei kirándulás, tanulmány is készül majd a bánsági régió egyházzenei hagyományairól, egyházi turisztikai látványosságairól.

A programmal kapcsolatban nyilatkozva, mgr. Borbély Zoltán orgonaművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia docense, a zentai Cor Jesu Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a projektum keretében infrastrukturális beruházások is megvalósulnak, Temesváron koncertterem épül, míg Zentán a Jézus Szíve templom új padlót kap, bevezetik a padlófűtést, elvégzik a vízszigetelést, felújításra kerülnek az oszlopok, restaurálják a padokat, továbbá az orgona átépítését is megoldják.


Danilo Novaković és Lana Jelenković

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..