home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
óbalestek, drogos ámokfutók, ittas garázdák
KISIMRE Ferenc
2010.08.04.
LXV. évf. 31. szám
óbalestek, drogos ámokfutók, ittas garázdák

A lopott BMW kioltotta egy (ártatlan)ember életétNaponta olvasni a magyarországi sajtóban, hallani/látni a híradásokban azokról a szörnyű balesetekről, amelyeket az ittas, a kábítószer hatása alatt lévő gépkocsivezetők okoznak. Gyakran a kettő ''kombinációja” is kimutatható. D...

A lopott BMW kioltotta egy (ártatlan)ember életét

Naponta olvasni a magyarországi sajtóban, hallani/látni a híradásokban azokról a szörnyű balesetekről, amelyeket az ittas, a kábítószer hatása alatt lévő gépkocsivezetők okoznak. Gyakran a kettő ''kombinációja” is kimutatható. De az is, hogy a hétvégeken történik a legtöbb ilyen szerencsétlenség, amikor nagyüzem van a diszkókban, a szórakozóhelyekre kocsival mennek a fiatalok, oda felé még józanul, vissza felé pedig nem ritkán ''belőve”, azaz vagy ittasan, vagy kábítószer fogyasztása után. S ilyenkor következik be az, amitől minden szülő retteg amikor átadja a gyereknek a kocsi slusszkulcsát: Jaj, nagyon vigyázz, nehogy valami bajod essék! Aztán mégis megesik a baj...
Néhány példa az elmúlt időszakból. Az egyik Csongrád megyei település közelében az országútról lesodródva a fának csapódott egy autó, egyik utasa kirepült az ablakon és szörnyethalt, egy másik súlyos, míg a járművet vezető 24 éves fiatalember könnyebb sérüléseket szenvedett. Mint kiderült, a diszkóból hazatérőben lévő társaság az autót lopta, a vezetőnek nem volt jogosítványa, ráadásul holt részeg volt...Szintén a közelmúltban történt tragédia, amely Szeged-Tápén történt. Egy 22 éves lány két barátjával hajnalban egyik diszkóból tartott haza felé. Az út jobb oldalán haladtak (hogy miért nem a járdán, azt még nem sikerült kideríteni), amikor mögöttük a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel közeledett egy személyautó, amely elől a 22 éves lánynak már nem sikerült félre ugrania, halálra gázolta a jármű. Vezetője, egy 20 éves fiatalember, részeg volt, később nem is emlékezett az estre! Vele volt a kocsi tulajdonosa, ő is ittas állapotban, de nem ő ült a volán mögött.
A napokban hatalmas felháborodást váltott ki a magyarországi közvéleményben az a garázda részeg sofőr, aki a napokban Budapesten - menekülés közben -- halálra gázolt egy rendőrt. Tudniillik a közlekedésrendészet ellenőrizni kívánta a járművét, mire ő úgy reagált, hogy becsapta a kocsi ajtaját, gázt adott és elhajtott. Egyik belvárosi utcában, a Keleti pályaudvar közelében a rendőrök feltartóztatták, ő azonban hátramentben próbált előlük kitérni, ekkor gázolta halálra a mögötte álló 30 éve rendőr századost. Néhány lövést adtak le a - mint később kiderült: a lopott - BMW személyautóra, akkor sikerült elfogni és megbilincselni az egyébként hódmezővásárhelyi születésű és szegedi bejelentett lakcímmel rendelkező ámokfutót. Vele utazott a kocsiban barátnője is, aki vétlen a súlyos bűncselekményben, ám az autóban talált kábítószer eredetét illetően, lehet, hogy már ő is tud majd hasznos információkkal szolgálni...
A 29 éves P. Zoltán egyébként régi ismerőse a rendvédelmi szerveknek. Tavaly például már hasonló módon üldözték az M-5-ös autópályán, akkor is csak az autó kerekére leadott lövésekkel sikerült feltartóztatni. Lopásért állították elő, a rendőrségen törni-zúzni kezdett, nekitámadt az őt kihallgató személyzetnek, nyugtatót követelt, mondván, hogy kábítószerfüggő és szüksége van a gyógyszerre, mert másként megöl valakit! Most hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel és közúti veszélyeztetéssel vádolják. Kihallgatása alkalmával azt mondta: nem látta, hogy a rendőr mögötte áll, nem akarta elütni. Személyiségzavarát híven tükrözi, hogy megbilincselve rögtönzött sajtótájékoztatót (!) tartott az ott lévő újságíróknak, amelyben váltig hangsúlyozta, ő csak azért akart elmenekülni, mert nincs jogosítványa és ezért nem akart lakolni. Hogy mindeközben embert ölt, arról nem tehet, az véletlen volt, ő pedig vétlen. Arról nem sem tett említést, hogy a napokban kellett volna áristomba vonulnia a korábban lopás büntette miatt kapott 10 hónapos börtönbüntetés letöltésére.
Az áldozat, egy 30 éves rendőr zászlós, négy éves kislány édesapja, becsületes, lelkiismeretes alkalmazottként és emberként ismerte mindenki. Feleségével és kislányával a tragikus esetet követő napon indult volna nyaralni. Előléptetésére készült javaslat pedig már ott állt feletteseinek asztalán. Egyik sem valósul meg. Pintér Sándor belügyminiszter fejet hajtott a bátor rendőr tette előtt és támogatásáról biztosította a családfő nélkül maradt családot.
Nyári szünidő - veszélyforrás a gyermekekre
Nyílván nem magyarországi sajátosság, hogy a tanév vége felé a szülők egyre feszültebbek, gondterheltebbek, mert ''nem tudnak mit kezdeni” a gyerekkel vagy gyerekekkel. Természetesen ez csak azokra vonatkozik, akik dolgoznak és nincs kéznél a nagymama...Ha nincs megfelelő felügyelet, akkor apa és anya külön veszik ki évi szabadságukat, a nagyobbacska gyerekeket különféle táborokba íratják, rokonokhoz küldik, ha pedig már kellően önállóak - magukra is hagyják őket míg ők dolgoznak.
Nos, ez utóbbiból ered a legtöbb gond és jelentkezik a veszély. Tudniillik, egy szegedi felmérés szerint, az ilyenkor lazuló szülői felügyelet miatt már a 13-14 éves gyerekek is gyakran tömörülnek úgynevezett galerikbe, s ilyenkor akarva-akaratlanul is elkövetnek olyan dolgokat, amire korábban nem is gondoltak volna. Sokan nyúlnak például a cigaretta, az alkohol után, de nem ritka a drogok kipróbálása sem. Ismeretes, hogy a drogdílerek a tanév idején éppen ezt a korosztályt próbálják ''beetetni”, s ha ez sikerül, akkor nyert ügyük van: nyáron a gyermekek előbb a zsebpénzüket, később az otthonról lopott pénzt költik a tiltott és ártalmas szerekre. Csoportokba verődve megpróbálkoznak kisebb bűntényekkel is, úgymint mobiltelefon- és kerékpár lopás, betörések, áruházakból való holmik eltulajdonítása stb. De ilyenkor kezdődnek a féktelen tombolások is: utcai, játszótéri padok rongálása, facserjék kitépése és letörése, a frissen meszelt falak graffiti-csodákkal való kifestése, a tömegközlekedési járművek kárpitjainak feltépése. Nem csoda, ha ilyen esetekben a szülőket a rendőrségre hívják, hogy a kisebb-nagyobb bűnelkövetésben részt vett csemetéiket szállítsák haza a meleg családi fészekbe...
A bűnmegelőzési szakemberek általános tapasztalata szerint a legjobb módszer, ha a szülő gyakran elbeszélget a gyermekével, elszámoltatja a napi eseményeit és pénzét, érdeklődik a barátai iránt. Így azután gyorsabban rájön, hogy milyen a gyerek mozgásiránya, kikkel van egy társaságban, mennyit költ és következtetni tud a ''szabadúszó” utód hétköznapjairól. Tökéletes megoldás nincs a nyári programokat illetően, ám egy kis odafigyeléssel, törődéssel megakadályozhatjuk a fiatalokra leselkedő nyári veszélyeket, netán azt is, hogy a későbbiekben rossz útra terelődjék a gyermek életútja. S ne legyenek áldozatok - se a gyerek, se a szülők.

Hétvégén több a közúti baleset

A magyarországi statisztikák szerint a közúti balestek száma a hétvégeken megtriplázódik. A szakemberek szerint ez is azt bizonyítja, hogy a diszkó balesetek egyre nagyobb arányban vesznek részt e szerencsétlenségekben. A magyar utakon egyébiránt is mind többen veszítik életüket, hiszen egy évtizeddel ezelőtt évi ezer halottja volt az országúti baleseteknek, mára ez a szám már eléri az 1400-at. A közlekedési szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy a hétvégi mulatságok utáni balesetek egyik okozója a tapasztalatlanság: a friss hajtási jogosítvánnyal a volán mögé ülő fiatalok nem rendelkeznek még kellő tapasztalattal, rutinnal, ráadásul az éjszakai vezetést sem szokták még meg. Ha pedig ehhez még hozzáadjuk az esetlegesen elfogyasztott alkohol vagy kábítószer mennyiségét, akkor már adott is a magyarázat a gyakran ártatlan fiatal életek elvesztésére.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..