home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Ó, Szent István, dicsértessél” *
MTVA
2014.08.18.
LXIX. évf. 34. szám
„Ó, Szent István, dicsértessél” *

Válogatás a közmédia augusztus 20-ai műsoraiból — A magyar államalapítás jeles napján a közmédia bőséges műsorkínálattal jelentkezik. Az ünnepi összeállításban közvetítések, vallási műsorok, filmek nyújtanak kikapcsolódást és tartalmas szórakozást.

Az ünnepi reggel hangulatát egy folklórprogram adja meg. A Legényes és verbunk címmel jelentkező műsorban a Buda Folk Band felvételei hallhatók. A népzenei összeállítás az Euroradio Rattviki Folkfesztiváljának idei hanganyagából készült. A zenei seregszemlén az együttes szép sikerrel szerepelt (Kossuth Rádió 6.08).

Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását és a tisztavatást a megújult Kossuth térről közvetíti a közmédia. A ceremónián Hende Csaba mond beszédet (M1, Duna World, Kossuth Rádió 8.30). Áder János köztársasági elnök a délelőtt folyamán felavatja a Kossuth-szobrot; kollégáink a helyszínről jelentkeznek (Kossuth Rádió).

A római katolikus szentmisét a rákoscsabai Nepomuki Szent János főplébánia templomból közvetíti a Kossuth Rádió (10.04).

Szent Istvánt a magyar nemzet adta az egyháznak, az egyház pedig visszaadta a magyar nemzetnek – méltatja szentbeszédében első királyunk szerepét Zsombor Kálmán, sziráki címzetes prépost, nyugalmazott plébános. – Egyéniségében összefonódik a szent és a magyar. Istentől rendelt vezér ő, aki népének útját a lángelme éleslátásával jelölte ki hosszú évszázadokra a nemzetek között.”

Délidőben kellemes szórakozást nyújt a Leányvásár című magyar film. Az 1943-ban készült mozi alapjául Jacobi Viktor operettje szolgál. A néphagyományba illeszkedő szerelmi történetet olyan kiváló színészek vitték sikerre, mint Latabár Kálmán, Sárdy János és Szeleczky Zita (Duna 12.15).

Maradjunk még az operett-feldolgozásnál! A Szaffi című magyar rajzfilm Jókai Mór Cigánybáró című művéből készült. Dargay Attila alkotását Johann Strauss zenéje színesíti; az elszegényedett földesúr és a kis cigánylány meséje kicsiknek és nagyoknak is felhőtlen szórakozást biztosít (M1 12.45).

A „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” református műsor vendége Hidán Csaba régész, történész. A Károli Gáspár Egyetem adjunktusát – fegyvertörténeti munkásságáért – egy éve, Szent István ünnepén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel jutalmazták. A félórában Fekete Ágnes szerkesztő-műsorvezető az aratás utáni új kenyérről is megemlékezik (Kossuth Rádió 13.30).

A Szent István Bazilika előtti térről közvetíti a közmédia a Szent István napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet is. A szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelenlévő tagjaival celebrálja, szentbeszédet mond Orosch János nagyszombati érsek (M1, Duna 16.55).

Erkel Ferenc István király című operája Visegrádon játszódik, s az első magyar király utolsó éveit jeleníti meg. A mű körül korábban időről-időre fellángoltak a viták; a négyfelvonásos zenedráma az elmúlt évtizedben nyerte el méltó helyét a magyar zeneirodalomban. A címszerepet a Magyar Állami Operaház művésze, Gurbán János alakítja, a MÁV Szimfonikus Zenekart Csányi Valéria vezényli (Bartók Rádió 19.35).

A jeles nap méltó befejezéseként a nézők a Nemzeti Színház előadását láthatják. Az a szép fényes nap című színművét Szabó Magda Vajk megkeresztelésének szenteli. E nevezetes eseménnyel a magyarság is fontos lépést tesz a nemzetté fejlődés felé (M1 23.35).

* Moldvai csángó eredetű népdal

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..