home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
kArc koncert — a nagyvárosi esemény
Tóth Imre
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám
kArc koncert — a nagyvárosi esemény

Közös produkcióval ünnepli a magyar kultúra napját a Népszínház magyar társulata és a Szabadkai Filharmónia

A kArc irodalmi kávéház már harmadik évada színesíti Szabadka kulturális palettáját. Ennek keretében a Népszínház művészei nagy költőink verseit adják elő zenével, vetítéssel gazdagítva. Most egy nagyszabású produkció készül, melyről a szervezőket: Kalmár Zsuzsannát, a kArc háziasszonyát, ifj. Kucsera Géza zeneszerzőt és Miroslav Jovančićot, a Filharmónia elnökét kérdeztük.

Mikor és hogyan indult a kArc?

Kalmár Zsuzsanna: Két és fél évvel ezelőtt kezdtük. Brestyánszki Boros Rozáliával úgy gondoltuk, szükség van egy olyan irodalmi estre, amelyet profik készítenek. Géza elvállalta, hogy ír alkalmanként egy-két dalt. Egy évvel ezelőtt már éreztem, eljutunk oda, hogy lesz egy kevés vers és sok-sok zene. Reményeim beigazolódtak, és a kArc-koncert pont erről szól: azokat a dalokat adjuk elő, amelyeket Pálfi Ervin és Kucsera Géza írt és hangszerelt. Hálásak vagyunk Miroslavnak is, aki csatlakozott hozzánk. Neki köszönhetjük, hogy a Filharmóniával közös lesz a koncert. Azt gondolom, egy gyönyörűséges esemény várható, amelyet érdemes megnézni!

Mely költőket dolgoztátok fel eddig?

K.Zs.: Örkény Istvánnal kezdtük, ezek egyszemélyes feldolgozások voltak. Azután József Attila, Radnóti Miklós, Domonkos István, Sziveri János, Ady Endre és Weöres Sándor műveiből is készültek műsorok. Az előadásokat vidékre is elvisszük: például Kiskunhalasra rendszeresen hívnak bennünket. Mivel már tavaly úgy tűnt, sokkal többen kíváncsiak, mint ahányan beférnek egy-egy kArcra, ezért elkezdtük őket ismételni.

Pálfi Ervinnel közösen írjátok a zenét a versekhez. Mikor van időtök erre?

Kucsera Géza: Nincs időnk. És mégis van, hiszen megszülettek ezek a dalok. Általában éjszaka, vagy utazás közben, a buszban alkotunk. De volt, hogy telefonon vitatkozunk egy-egy akkordon vagy melódiaíven.

Hogyan kerültél kapcsolatba a kArc irodalmi kávéházzal?

Miroslav Jovančić: A József Attila-műsor alkalmával kértek meg, hogy állítsam ki néhány festményemet. Azt mondták: „ha már jössz, hozd a hegedűt is”, én pedig örömmel vittem. Igazából nem is tudtam, mibe csöppentem bele. Nagyon szeretem a különböző művészetek között megvalósuló — ilyen furcsa találkozásokat. Számomra ez nagyon izgalmas. A Raichle palotában — ahol dolgozom — a vezetőség nyitott a jó ötletekre. A javaslatomra költözött tehát át a kArc irodalmi kávéház ebbe a pompás épületbe.

Hogyan valósulhat meg egy ilyen nagyszabású koncert?

K.Zs.: Úgy érzem, a kArcot egy szerencsecsillag követi. Olyan emberek csatlakoznak, olyan ötletek születnek — a sors valahogy úgy alakítja —, hogy mindez létrejöhet. Felmerült az ötlet, hogy jó lenne ezt a Filharmóniával közösen csinálni. Aztán ez az információ valahogy eljutott a Magyar Nemzeti Tanácshoz, és most ez az MNT támogatásával meg is valósul. Géza fogalmazta meg, hogy ez egy nagyvárosi esemény. Egy fényképkiállítás is lesz az előcsarnokban, Szilágyi Nándor és Baráth Attila fotóiból.

A Szabadkai Filharmónia sorsa is hányatott. Ha van a városnak egy színháza és van egy szimfonikus zenekara, akkor az lenne a természetes, hogy a Filharmónia a színházban működjön. Öröm, hogy ez a koncert kapcsán a zenekar most „hazatalál’’?

M.J.: Ez egy természetes folyamat egyik stációja. Azok a kulturális intézmények, amelyek összetartoznak, egymásra találnak akkor is, ha valaki azokat mesterségesen megpróbálja szétválasztani. Volt amikor ez igen gorombán történt. Nem is tudom elképzelni a színházat, a Filharmóniát és a zeneiskolát egymástól elválasztva. Egyetértek a gondolattal, hogy ez egy nagyvárosi esemény. Nézzünk csak körül! A régióban melyik város tud ekkora produkciót létrehozni? Erre minden szabadkai büszke lehet!

A kArc koncertet január 22-én és 23-án rendezik meg a Jadran színpadon 19.30-kor. Belépőt érdemes előre foglalni a jegypénztárnál személyesen, vagy az 557-436-os számon, illetve a Népszínház közönségszervezőjénél az 554-285-ös telefonszámon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..