home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ízek varázsában
Tóth Tibor
2021.09.29.
LXXVI. évf. 39. szám
Ízek varázsában

Ínycsiklandó illatok, gasztronómiai különlegességek, fenséges ízek jellemezték a negyedik alkalommal megtartott, óbecsei Gastro Festet, melyet a Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezett. Az esemény célja a helyi gasztronómiai értékek bemutatása, valamint a rég elfeledett ételek és szokások felelevenítése volt.

A gasztroutcában mintegy negyven helyi és környékbeli termelő kínálta portékáját. Az érdeklődők kézművessöröket és -borokat kóstolhattak, csilipaprikát, mogyorókrémet, sajtokat, lekvárokat, mézet, gyümölcsöt, frissen préselt almalevet, különféle süteményeket, tortákat, hústermékeket, palacsintát vásárolhattak. Ez utóbbit természetesen a bácsföldváriak készítették, hiszen az Óbecse melletti település legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye a Palacsintafesztivál, mely a zuhogó eső ellenére az idén is sikeresnek bizonyult.


Készül a bácsföldvári palacsinta

— A Palacsintafesztiválon húsz csapat versengett, a látogatók számát 3000 főre becsültük. Az egész napos program palacsintával kapcsolatos versenyekben, néptáncban és zenében bővelkedett, illetve a palacsintakirályunkat is megkoronáztuk. Rengetegféle palacsintát kínálunk a látogatóknak. Tizenöt fős csapatunk lekváros, gesztenyés, kolbászos, mazsolás, pizzás, sós és édes túrós csemegét süt, de természetesen a hagyományos ízeket sem felejtjük el, így mákos, diós és mogyorókrémes palacsinta is vásárolható nálunk. Az ár kedvező, 50 és 100 dinár. A megvásárolt édességgel a közelmúltban balesetet szenvedett bácsföldvári Aleksa Prodanov gyógykezelését támogatják a polgárok, tehát a palacsintasütésnek jótékonysági jellege van. A bácsföldvári palacsinta úgy készül, ahogy mindenhol máshol, tehát semmi titka sincs. A tésztába lisztet, tejet, tojást, ásványvizet, cukrot, sót teszünk, utána kikeverjük, majd serpenyőben megsütjük. Nemcsak hagyományos, hanem rotyogtatott palacsintát is készítünk — mondta Bata Dórián, a Palacsintafesztivál fő szervezője, hozzátéve, hogy a felsorolt alapanyagok mellett rengeteg szeretet is kerül a közkedvelt édességbe.


A szervezők egy csoportja Jovanović Dániellel (jobbról az első)

A szenttamási Citadella Civil Szervezet néhány tagja birka- és disznópaprikást főzött, valamint sült kolbászt készített. Horváth Vince alelnök elmondta, hogy magyaros ízekkel kedveskednek a látogatóknak, a magyar gasztronómiát képviselik Vajdaságban.

— Szinte minden hasonló jellegű eseményen jelen vagyunk. Két hete az Újvidéken megszervezett, Vajdaság Ízei nevű rendezvényen nem győztük főzni a birkát és sütni a kolbászt. Mi is szervezünk sütéssel-főzéssel kapcsolatos eseményeket, kiállításokat. Kiváló együttműködést valósítottunk meg Gyomaendrőd Önkormányzatával és a helyi fürdővel. Az ottani étterem tulajdonosai tagjai a magyar szakácsválogatottnak, olimpiai, világ- és Európa-bajnok szakácsokról van szó, akiktől jobbnál jobb recepteket kapunk. A birkapaprikás elkészítése nagyon egyszerű. Elsőként a bográcsot bekenjük zsírral, majd felváltva egy sor hagymát és egy sor húst helyezünk bele. A 70 literes bográcsba 5 liter vizet öntünk, ami elegendő, mivel a hús kiengedi saját levét. Az ételbe alapfűszerek, só, bors, paprika kerül. Vannak, akik bort is tesznek bele, én ezzel nem értek egyet, mert az már nem hagyományos hozzávaló. Az idén még néhány eseményen veszünk részt: vasárnap Újvidéken, a cseneji szálláson kolbászt és lángost sütünk, birkát főzünk, majd jelen leszünk a topolyai Szármafesztiválon, és valószínűleg mi is szervezünk egy gasztronómiai rendezvényt — sorolta Horváth Vince.


A kézművesutcában

Dél körül már jókora tömeg hömpölygött a helyi termékeket árusítók között, az ételeket kínáló asztalokhoz csak többperces várakozás után lehetett hozzáférni. Jovanović Dániel, az esemény megálmodója, fő szervezője is gyakran beállt a pult mögé, és segítette a kis csapatot.

— Négy évvel ezelőtt a Malomfesztivál által vettünk részt a szervezésben, és akkoriban a Szent István-napokon kívül más esemény nem igazán történt Óbecsén. Gondolkodtunk, és egy gasztronómiai rendezvény létrehozása mellett döntöttünk, de nem egy konkrét ételhez akartuk kötni, hanem a térség teljes gasztronómiai kínálatát szerettük volna bemutatni az óbecseieknek és a fesztiválra látogatóknak. Ekkor merült fel a Gastro Fest ötlete, és a megnevezéssel már tudattuk az emberekkel, hogy széles körű gasztrokalandról beszélhetünk. Az első évben gasztroutcát nyitottunk, ahol a kistermelők saját termékeiket értékesítették, mi pedig egy-két bográcsban főztünk. Láttuk, hogy kezdeményezésünknek van értelme, és az esemény megérdemel egy külön helyszínt, mivel addig a Szent István-napok keretében szerveztük meg. A következő évben már a Than-házban tartottuk meg a Gastro Festet, ott is nagyot alkottunk, és a soron következő esztendőben kihelyeztük az eseményt az Erdőtelepítők parkjába. Többféle étellel készültünk, mely közül a porchettaszendvicset és a csülökburgert emelném ki. A göngyölt malacszendvicsnek olasz recept az alapja, mi azonban helyi összetevőkből próbáltuk meg vajdaságiassá tenni. A csülökburger viszont teljesen saját találmány. A csülökből burgerhúsokat készítettünk, és egy helyi pék által kisütött bucikban kínáljuk füstös és bazsalikomos szósszal fűszerezve — mondta Jovanović.

A nap folyamán az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai a Szerbiai Szakácsszövetség tagjaival három bográcsban csirkepaprikást főztek. A gyerekeket a Mosolysziget várta, akik két előadást tekinthettek meg az adai Jancsi Bohóc Bábszínház jóvoltából. A gyerekprogramok keretében fellépett a Csíkos-Pöttyös Zenekar, lovaglásra is volt lehetőség, az ÖkoBecse civil szervezet pedig kézműves-foglalkozásokat tartott. A IV. Gastro Fest zenei részében fellépett a helyi Katicabogarak, a BEUS tamburásai, a Pendergő tamburazenekar, a Les Filles lányzenekar és a fesztivál záróakkordjaként a Perpetuum Mobile együttes is. Az esemény főtámogatója Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Óbecse Önkormányzata, valamint több helyi vállalkozó és vállalkozás volt.


A Katicabogarak

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..