home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Írjuk a halat
Huzsvár József
2014.10.29.
LXIX. évf. 44. szám
Írjuk a halat

A hónap elején immáron kilencedik alkalommal gyűltek össze évi találkozójukra a Vajdasági Vízenjáró Tollforgatók. A társaság nagyjából fele-fele arányban profi és műkedvelő újságíróit egy igen erős kötőanyag tartja össze már majdnem egy évtizede: a természet és a horgászat imádata.

Emlékeim szerint először a Magyar Szó Víztükör rovatában publikáló írókból, újságírókból és tudósítókból állt össze a kritikus tömeg. A kezdőlökést a rovat  irodalmi pályázatai adták meg, kedvet és értelmet adva a horgász témájú újságírásnak. Nem sokkal utána néhány hetilapunk is helyet adott a halfogó sportunkkal foglalkozó írásoknak. Nem lehetett könnyű dolguk az akkori rovatvezetőknek, mert a beérkezett cikkek nagy része kézzel íródott, és úgy kellett bediktálniuk a gépíróknak. A jelentkezések postafordultával érkeztek, és illusztrációként leginkább fénykép is dukált hozzájuk. A fotók előhívásával eltöltött idő még inkább rontotta a versenytudósítások aktualitását. A színes képek is fekete-fehérben (de inkább szürkében) jelentek meg az akkori gyenge nyomdatechnika miatt. Sokszor nem tudtuk volna, hogy mit vagy kit ábrázol a kép, ha nem írták volna alá.

A fejlődés nagy minőségjavulást hozott, egyrészt a számítógépes írás, küldés és szerkesztés miatt, másrészt egy-egy jó minőségű természetfotó nemcsak kiegészítője lett a rovatoknak, hanem az írásokkal egyenrangú tartalom is. A színes, éles, már-már művészi értékű képek felkeltik az olvasók figyelmét.

A tollforgató-társaság tagjai évek óta rendületlenül járják a természetet. Írásaikban régi és új horgászvizekkel ismertetik meg a tematikus rovatok olvasóit. A részletes bemutatás biztosan sok pecásnak hozza meg a kedvet az ismertetett vizek felkeresésére. A VVT-tagok mindig nyitott szemmel járják a partokat. Észlelik a rendellenességeket, szóvá teszik, megírják, lefényképezik, vitatkoznak róluk. A vízszennyezés és az egyéb környezetrombolás ügyében is az elsők között tiltakoznak, beszélnek a témáról, számon kérik a felelősök megnevezését. Etikai kérdésekben is egyértelműen a horgászrend betartását propagálják, az azt megsértőket pedig nem tekintik közéjük valónak.

Az évek alatt megjelent írások nagy része nem öncélú, magamutogató, „eeekkora halat fogtam” stílusú. Nem fényképezkednek öt bottal horgászva, véres hallal, tilalmi időben fogott süllővel. Ha valaki mégis egy kapitális ellenfelet terel a partra, akkor a „fogd meg, majd ereszd vissza” elv alapján a fotón megjelenő pikkelyes főhős rövidesen valóban visszakerül éltető elemébe. A verseny győztesei és a zsákmányok mellé mindig kerülnek olyan tájképek is, amelyeken a szemet gyönyörködtető, párás, hajnali vízpartok és mesés, folyó menti naplementék  látványát kínálják az olvasónak.

Olvasmányos, irodalmi szintet elérő elbeszélések, tárcák kerülnek az újságok hasábjaira, felidézve a régi emlékeket, a mostani generációk által sosem látott tájakat. Ilyen tartalommal sikerült megtölteniük a 2007-ben megjelent Vízjáró verőfény című közös könyvüket, mely az első nálunk kiadott, vajdasági horgászkönyvnek számít.

A társaság minden évben másik vízen találkozik, így az idén a Kispiachoz közeli Bálint-tavon láttak bennünket vendégül. A szokásos barátkozás mellett egy új tagot is felvettek Baté Nándor személyében. Az idei találkozó ünnepélyes eseménye B. Foky István alapító tagunknak a 80. születésnapja alkalmából való felköszöntése volt.                                      

A szemet gyönyörködtető, rendezett tó méltó helyszíne volt a találkozónak. Magát a kirándulóhelyet már bemutattam a Kisvizek diszkrét bája című írásomban. A horgászó vízenjárók szép halakat fogtak, a fotósok pedig kedvükre fényképezhettek a verőfényes, nyár végi vasárnapon. Köszönet Bálint gazdának és vejének, Viktornak a figyelmes és mindenre kiterjedő segítőkész vendéglátásért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..