home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ínyencturizmus
Kartali Róbert
2022.05.16.
LXXVII. évf. 19. szám
Ínyencturizmus

Április végén Pécsett, május első heteiben pedig Újvidéken mutatták be a Pannonia Gourmet projektum keretében kifejlesztett Eat Pannonia márka termékeit. A program az IPA Horvátország—Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, vezetőpartnere a kamanci Educons Egyetem. A márkaépítés és a határon átnyúló együttműködés mellett Vrdniken felépült az Edu Gourmet Központ is, mely a térség gasztronómiai fejlesztési törekvésein túl egyúttal a tudáskapacitás növelését és a gazdaság felélénkítését is segíti.

A projektum fő célja innovatív és integrált turisztikai termékek fejlesztése, valamint a regionális gourmet-turizmus, avagy az ínyencturizmus mint alternatív és innovatív idegenforgalmi lehetőség népszerűsítése közös kínálat fejlesztésével, az érintettek kapacitásának növelésével és a határon átnyúló régió vonzerejének általános növelésével.


Fotók: Víg Szalma Stella és Pannonia Gourmet@Facebook

A projektum egyik végeredménye az Eat Pannonia márka fejlesztése volt, mely a kialakult partnerség keretében koncepcionálisan összekapcsolja a Határon Átnyúló Együttműködési Program turisztikai és termékszolgáltatóit húsz, határon túli partner számára, akik helyi termelők és szolgáltatók a turisztikai szektorban. A márka a termékek és a szolgáltatások nemzetközi védelmét, láthatóságuk javítását és globális népszerűsítését szavatolja a modern információs platform által.

A tevékenységek és az Eat Pannonia márka népszerűsítése érdekében promóciós kampányt szerveztek öt városban, így Eszéken, Pécsett, Temesváron, Bijeljinán és Újvidéken. A rendezvény ezekben a városokban promóciót, kóstolót és találkozókat foglalt magában az érdekelt felekkel a kapcsolatteremtés és a partnerhálózat létrehozása érdekében, és elősegítette, hogy az Eat Pannonia márka nemzetközi szinten is felismerhetővé és láthatóvá váljon.

Pécsett április végén szervezték meg a promóciós kampányt. A projektum bemutatására a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány adott otthont. A harmincéves jubileumát ünneplő alapítvány a Kárpát-medencében élő magyarság szervezetei, egyesületei, alkotó és kulturális közösségei számára jól bevált kultúra- és közösségszervező, információközvetítő bázissá vált az elmúlt évtizedekben. Az alapítvány — melynek a Pannon Magyar Ház intézménye egyúttal közösségi tere és szellemi-szakmai szolgáltatóháza —, nevében köszöntőt mondott dr. Minorics Tünde kurátor, aki dr. Bokor Béla címzetes egyetemi tanár kuratóriumi elnök nevében is üdvözölte a Pannonia Gourmet projektum kiállítóit. Víg Szalma Stella a szerbiai Educons Egyetemet, a projektum vezető partnerét képviselve mutatta be a tervezetet, és a termelők egy részének a termékeit, illetve a projektum jövőképéről is beszélt.

— Pécsett az érdeklődők nagyon nyitottak voltak, és rengeteg kérdést fogalmaztak meg a bemutatott termékekkel kapcsolatban, melyeket természetesen meg is kóstolhattak — nyilatkozta lapunknak Víg Szalma Stella. Mint mondta, a különféle lekvárok, ajvárok, felvágottak alkották a kínálatot, de mézet is lehetett ízlelni. A mézből készült termékek kapcsán érdekes észrevétel, hogy a méhészkedés a fiatalok körében is egyre elterjedtebb tevékenység, ami eddig nem volt annyira nyilvánvaló. A régióra jellemző alkoholos italokat is vittek, így különféle pálinkákat és borokat, valamint kézművessört is, mely most nagy népszerűségnek örvend a fiatalabb korosztály körében.

A határon átnyúló együttműködési program Horvátország és Szerbia között valósul meg, az erre a két országra jellemző gasztronómia azonban nem sokban különbözik Magyarországétól. Arra a kérdésre, hogy vajon a bemutatott termékeket megízlelve a jelenlévők miben látták a hasonlóságot vagy a különbséget, azt a választ kaptuk, hogy szinte mindenben, de leginkább a pálinkák és az ajvár tekintetében volt a legtöbb észrevétel.

Meglepő volt számukra például a birsalmapálinka, valamint az ajvár íze is újdonságnak számított. A vendégek elmondták, ajvár Magyarországon is kapható, de nem olyan ízű, mint az, amelyet a bemutatón lehetett kóstolni — az utóbbi szerintük háziasabb. Ennek a projektumnak pedig az is a célja, hogy a környező országokban élő szomszédok minél jobban megismerjék egymást. A promóciós kampány során tett körút alatt egyik-másik városban mindig volt egy-egy olyan termék, amely nem kapható abban a régióban, vagy egyáltalán nem jellemző rá, illetve az egész országra. Újvidék volt az utolsó állomás, előtte Pécs, húsvét környékén pedig Temesvár.

Az ötletgazdák a projektum révén egy olyan autentikus gasztronómiai kínálat kialakítására törekedtek, amilyen eddig nem volt a határon túli régióban. Az ötlet a helyi erőforrások feltérképezésén és az autentikus ételek, receptek, tipikus termékek és szolgáltatások azonosításán alapult, melyeket az Eat Pannonia-partnerség által népszerűsítettek, nemzetközi védjeggyel. Hogy megteremtsék ennek a feltételeit, kiemelt tevékenységként Vrdniken felépült az Edu Gourmet Központ, mely a gasztronómiai turizmus, az oktatás és a kapacitásfejlesztés minden érintettjének találkozóhelye lesz. A Gourmet Akadémiát a Gourmet Központban rendezik meg, oktatási programként minden érdeklődő termelőnek és szolgáltatónak, aki tevékenysége révén felismerhetővé teszi a régió gasztronómiai és turisztikai kínálatát. A projektum kivitelezői törekednek a vállalkozás fejlesztésére, hangsúlyozva azt, ami mindenkiben közös, ez pedig a hagyomány és a minőség. Az Eat Pannonia logó minden leendő tulajdonosa élvezni fogja a partnerség előnyeit, melyek a nemzetközi minőségbiztosításhoz, a promócióhoz és a láthatóbb piaci pozícióhoz kapcsolódnak. A projektum végső célja pedig az, hogy a gasztronómia segítségével a határon túli úti célok vonzóbbá váljanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..