home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ínycsiklandó illatok és ízek
Tóth Tibor
2023.02.23.
LXXVIII. évf. 8. szám
Ínycsiklandó illatok és ízek

Ínycsiklandó illatok és fenséges ízek fogadták szombaton a Horgosra látogatókat a Juvenior Polgárok Egyesülete által második alkalommal megszervezett Torkos Szombat elnevezésű eseményen. Hagyományos disznótoros reggeli, hurka-kolbász, disznópaprikás, hájaskifli és forralt bor közül válogathattak mindazok, akik a kellemes, szinte már tavaszias időben ellátogattak a Horgosi Művelődési Ház mögötti térre. A rendezvénynek jótékonysági jellege volt, a finomságok eladásából származó bevételt ugyanis az egyház javára ajánlották fel a szervezők.

A böllérek kora reggel három disznót pörköltek meg. Molnár Ottó böllér hagyományos módon szedte szét a sertést, először a fejét távolította el, majd a szegyet bontotta fel, utána pedig a belsőségeket szedte ki a disznóból. Amíg ők a hús darabolásával foglalatoskodtak, addig a szakácsok már javában sütötték a vérből, májból és tokaszalonnából álló reggelit. A finom illatoknak senki sem tudott ellenállni, és csakhamar hosszú sorok kígyóztak az ételeket árusító asztalok előtt.

— Sütéskor ügyelni kell arra, nehogy véletlenül agyonsüssük a reggelit. A vér készítésekor megpörköljük a hagymát, majd rátesszük az előre elkészített abált vért, végül sóval és borssal ízesítjük. A májat először lisztben forgatjuk meg, így nem csapkod annyira, majd utólag ízesítésként fokhagymát és sót adunk hozzá. A tokaljas szalonnára a sütés után sót teszünk, mellé pedig savanyúság illik — mondta a szalonnát sütő Sárkány Valéria.

A hasonló jellegű rendezvények elmaradhatatlan finomsága a hájaskifli, melynek titkaiba Vörös Túrú Anita avatott be.

— A hájaskiflihez először is egy jó adag háj szükséges, a kelt tésztához pedig tejet, egy pici olajat, lisztet, tojássárgáját és cukrot teszek. A dagasztáshoz bizony erő is kell, és jókora türelem, hiszen meg kell várni, amíg a tészta megkel. A hajtogatás után hájjal kenjük meg, majd házi, leggyakrabban szilva- és baracklekvárral töltjük meg, és mehet a sütőbe. Otthon a gyerekek kedvéért mogyorókrémes hájaskifli is kerül az asztalra, hiszen szeretik az ilyen különlegességeket. A finomság 20-25 perc alatt megsül, a kelesztéssel együtt azonban mintegy három órával kell számolni — mondta Vörös Túrú Anita, aki 60 adag hájaskiflit készített a Torkos Szombatra.

A finom falatokat kiváló homoki borokkal öblíthették le a látogatók, melyekről a horgosi Szent Orbán Borlovagrend tagjai gondoskodtak. Oláh Ottó asztalán a forralt bor mellett fehérbor, rozé, cuvée és házi pálinka várta az érdeklődőket.

— A borászat a családunkban hagyomány, hiszen öregapám után édesapám, majd én is folytattam ezt a tevékenységet. Az 5 hektáros területen főleg francia fajtákat termelek, mint amilyen a merlot, a pinot noir, a cabernet sauvignon, de van kékfrankosom és rajnai rizlingem is. Az idén szerencsére elkerültek bennünket a nagyobb fagyok, így jó termésre számítok. Keresett a jó minőségű nedű, az emberek szívesen fogyasztják családi és más jellegű ünnepek alkalmával — mondta Oláh.


Folyik a hús feldolgozása

Dél körül megsült a hurka és a kolbász is, melynek húsát a horgosiak szaftosabbra, zsírosabbra hagyták, hiszen ekkor ízletes igazán.

Sós Nóra, a Juvenior Polgárok Egyesületének elnöke tevékenyen részt vett a finomságok elkészítésében és a vásárlók kiszolgálásában.

— A Torkos Szombat elnevezésű disznótoros nap helyi kezdeményezés nyomán született meg. Egy szombaton tepertőt reggeliztünk, és akkor gondoltuk el, hogy farsangi időszak lévén megpróbálkozunk a disznóvágással. A tavalyi évben megvalósított bevételből az egyház egy harmóniumot vásárolt, mely az egész közösséget szolgálja. Az idén is szép bevételben reménykedünk, melyet újra az egyház javára ajánlunk fel — mondta Nóra.

A második alkalommal megszervezett Torkos Szombat kiváló hangulatban a késő délutáni órákban ért véget.

További fotók közösségi és weboldalunkon tekinthetőek meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..