home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Így születik a népzenész
Bíró Tímea
2021.02.08.
LXXVI. évf. 5. szám
Így születik a népzenész

A Népkör Magyar Művelődési Központ keretében néhány éve működik népzenei oktatás kezdő és haladó fiatalok számára, akik Csonka Ferenc által megtanulhatnak vonós hangszereken játszani, Kocsis Tamástól pedig a tamburázást sajátíthatják el. Nemrég felhívást tettek közzé, mely szerint ismét lehet jelentkezni a dr. Szöllősy Vágó Lászlóról elnevezett műhelymunkára.

— Az oktatás során elsősorban a vonós hangszereken van a hangsúly, mert úgy látom, arra van nagyobb igény, de azokat is várjuk sok szeretettel, akiket a tambura érdekel. Kezdőknek és haladóknak szól a képzés, haladóknak pedig azok a diákok számítanak, akik jártak zeneiskolába, vagy alapfokú tudásra tettek szert egy hangszer esetében. Természetesen könnyebb azokkal a tanulókkal dolgozni, akiknek már van némi előtudásuk, hiszen náluk már konkrétabb dolgokra lehet koncentrálni. A Népkörnek vannak saját hangszerei, így akinek nincs, annak tudunk adni — hallottuk Csonka Ferenctől. Azt is elmondta, hogy az utóbbi években nagyobb hangsúlyt kap a népzene a pályázati lehetőségek és a hagyományápolás tekintetében.

A vajdasági prímás a Szabadka melletti Horgoson is igyekszik átadni tudását a fiatalabb generációknak, és úgy látja, ezáltal hiánypótlás történik.

— Nagyon sok táncegyüttes működik Vajdaságban, és nincs elég zenekar, mely kísérné őket. Valószínűleg emiatt van az, hogy próbálják ezt a területet is erősíteni. Nemcsak Szabadkán, hanem más településeken, például Horgoson is indítottak a közelmúltban népzenei képzést, tehát fellendülőben van ez az ág. Minden évben változó, hogy hány fiatal érdeklődik a hangszeren való muzsikálás iránt, hiszen mindig van lemorzsolódás, mert nagyon sok kitartást és türelmet igényel ez a folyamat — különösen igaz ez akkor, ha vonós hangszeren szeretnénk megtanulni játszani.

A pedagógusi pályán mindig az a legfontosabb kérdés, és az egyik legnagyobb kihívás, hogy hogyan lehet motiválni a diákokat. A zeneoktatás terén ez hatványozottan felmerülő probléma, hiszen ha nem gyakorol a tanuló, akkor nincs előrelépés sem. A több iskolában is tanító zenetanár szerint erre csak úgynevezett kísérletezésekkel lehet megoldást találni.

— A nagy múltú zeneiskola is mindig ebbe a problémába ütközik, vagyis nem kell csodálkozni, hogy ez mindenkinek kihívás, különösen a mai világban, amikor a digitális technológia olyan mértékben vesz körül bennünket, hogy állandóan valami zúg és csipog körülöttünk. Meglehetősen nehéz ilyen feltételek között rákoncentrálni egy hangszerre, hogy valaki egy órán keresztül intenzíven gyakoroljon. Próbálok nem túl szigorú lenni a gyerekekkel, és igyekszem minél játékosabbá tenni az órákat. Természetesen mindig eljön egy pillanat, amikor komolyra fordul a dolog, mert másképp nem lehet eredményeket elérni. Ez egy kísérleti terep. Ha már megvan a technológia, akkor olykor digitálisan is küldök a gyerekeknek anyagokat, linkeket, hogy lássák, milyen lehetősége van egy zenésznek ezt hasznosítani. Aki egy-két éve muzsikál, az akár már a Népkör műsorain vagy más megmérettetéseken is részt vehet, mint amilyen a Szólj, síp, szólj! vagy a topolyai Kodály Zoltán-központ népzenei vetélkedője.

A művészeti vezető és a vonós hangszerek oktatója elmondta, olyan általános és középiskolások jelentkezését várják, akiknek van hallásuk és ritmusérzékük. Jelentkezni az info@nepkor.rs e-mail-címen vagy a 024/557-033-as telefonszámon lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..