home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Így élnek ők: Üvegvarázs
Rencsényi Elvira
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám
Így élnek ők: Üvegvarázs

A szabadkai Gábor Ramóna még csak húszéves, de máris sokan ismerik találékonyságáról, szorgalmáról és esztétikai kifejezőkészségéről. Végzettsége szerint banktisztviselő, állandó munkája viszont nincs. Szülővárosában él, és négy éve dolgozgat manikűrösként.

— A manikűrös szakma iránt még a középiskolás éveimben kezdtem el érdeklődni. Ám nem igazán tudtam kiteljesedni benne. Aztán egy alkalommal unokahúgomnak szerettem volna valami saját készítésű ajándékot adni húsvétra, és megfestettem egy malackás bögrét. Ekkor tetszett meg az üvegfestés — mondja.

Ramóna egy Budapesten megrendezett üvegfestő tanfolyamon sajátította el az alapokat.

— Onnantól kezdve magam tökéletesítem a tanultakat. Még nagyon sokat kell fejlődnöm és gyakorolnom ahhoz, hogy igazán jó üvegfestő váljék belőlem, de kitartó vagyok, és minden vágyam az, hogy a kezem alól egyre tetszetősebb, értékesebb alkotások kerüljenek ki.

Az alapanyagok egy részét itt, Szabadkán szerzi be, de jelentős hányadát csak Szegeden tudja megvásárolni.

— Leginkább a bögrékre van igény, de mivel még újnak számítok a szakmában, nem sokan ismerik a munkáimat. Kevesen tudják rólam, hogy fali képeket is készítek, konyhaszekrényekbe való üvegbetétekre festek, sőt üvegajtóra, ablakra és tükörre ugyancsak. Kedvencem az állatmotívum, ám nagyon szeretem a virágmintát is. Szinte minden színt imádok, kivéve a lila egy bizonyos árnyalatát. Azt, ha lehet, kerülöm. Hogy miért van ez így? Magam sem tudom... A színek közül egyébként is nehéz kedvencet választani. Ez is alakul még...

Ramóna egy-egy bögrét két nap alatt fest meg. Egy képre azonban már jóval hosszabb időre van szüksége — elsősorban a száradás miatt. No meg persze az alkotás méretétől is függ, sőt a kidolgozás aprólékosságától és a motívumok összetettségétől.

— Az eddigi munkáim közül a legtöbb időt a pávát ábrázoló üvegképemre fordítottam. Ez egy 5O x 3O cm-es kép, melyen mintegy másfél hónapig dolgoztam. Van olyan motívum, amelyet sablonról rajzolok át, de ilyenkor általában alakítok, változtatok rajta, hogy mégis egyedi legyen az elkészült dísztárgy. Szeretek olyan figurákat, díszítőelemeket megfesteni, amelyeket azelőtt még sehol nem láttam. Így megtörténik, hogy sablonnal kezdem ugyan, de a végére olyannyira átalakul a motívum, valamint az egész alkotás mondanivalója, hogy már nem is hasonlít a sablonbélire. Ebben az esetben a séma csupán egy ötletet adott, én pedig a képzelőerőmnek köszönhetően alkottam egy egyedi alkotást. Ettől szép az üvegfestés, ezért szeretem annyira.

Ramóna rendelésre is készít dísztárgyakat. Eddig interneten értékesítette munkáit, és az érdeklődés még igencsak gyér irántuk.

— Az üvegfestéssel sajnos még nem igazán tudok hozzájárulni a családi költségvetés gyarapításához, számomra azonban nem is ez a lényeg. A legfontosabb, hogy megleltem a hozzám illő kreatív elfoglaltságot, amelyet szívvel-lélekkel csinálok, és már az is örömmel tölt el, ha valakinek tetszenek az alkotásaim. Hiszen nincs is csodásabb érzés annál, mint észrevenni, rácsodálkozni és megörökíteni az élet szép dolgait — zárta a beszélgetést a fiatal lány.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..