home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Így élnek ők: Számára nem teher a munka
Rencsényi Elvira
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Így élnek ők: Számára nem teher a munka

Fiatal és lendületes. Minden mozdulatában és szavában, mosolyában benne van az életöröm, az alkotás vágya. Keze alól csodás egyedi ékszerek kerülnek ki, amelyek díszítik ugyan a nőt, de a lélek szépsége mellett mégiscsak eltörpülnek. Csillának a lelke is szép, és az is, ahogyan hozzákezd minden egyes naphoz...

Munkanélküli édesanyaként minden oka meglehetne rá, hogy elkeseredett legyen. De ő nem ilyen. Aki ismeri, jól tudja: Ökrös Csilla maga a megtestesült vidámság és derűlátás.
— Amikor megkérdik tőlem, mi a foglalkozásom, azt válaszolom: gyöngyfűzés — mondja vidáman. — Nem tréfálok, ez az „állandó munkahely”-em. 2006 óta foglalkozom kézművességgel, ezen belül gyöngyfűzéssel. Igaz, csak hobbinak indult, de szerelemmé alakult át, és ma már a magam és a családom megélhetését szolgálja. Talán sokan el sem hiszik, hogy a kézművességből meg lehet élni. Imádom azt, amit csinálok, ebből kifolyólag nem munkaként, hanem szórakozásként élem meg. Noha a gyöngyfűzés rengeteg munkával jár, én nem bánom. Nagyon élvezem minden egyes pillanatát, talán ezért nem érzem tehernek.

Egyedi alkotás — saját tervezés
Ennyi év után a vásárlók már ráismernek a Csilla által készített ékszerekre.
— Hála az égnek, nemcsak felismerik, hanem keresik is a termékeimet! A legszívesebben ékszereket kreálok: nyakláncokat, fülbevalókat, karkötőket, gyűrűket, és mindezeket saját magam tervezem. Így ugyanis ki tudom élni a kreativitásomat, és ez nagyon fontos számomra. Kézműves tárgyakat csak átéléssel és szeretettel lehet készíteni, ehhez viszont elengedhetetlen a képzelőerő. Természetesen megrendeléseket és javításokat is szívesen vállalok.

A hobbija a megélhetése
Csilla számos rendezvényen részt vesz, majdnem minden hétvégén megy valahova: szüreti napokra, fesztiválokra. Mindenütt ott van, ahol alkotásai iránt érdeklődés mutatkozik.
— Szinte mindenhol megtalálható vagyok Vajdaság-szerte. A szabadkaiak legközelebb a Winter Festen, vagyis a karácsonyi vásárban találkozhatnak velem és munkáimmal. Elérhető vagyok még a Facebookon is, és ez sokban hozzájárul ahhoz, hogy megismerjenek az emberek. Évekkel ezelőtt írtak már rólam egy újságban. A cikk egy szegény, munka nélkül maradt háziasszonyról szólt. Igaz, hogy háziasszony vagyok és munkanélküli is, de szegénynek mégsem érzem magam. Szeretem azt, amit csinálok, és ezt nem sokan mondhatjuk el magunkról a mai világban. Szerencsés vagyok, mivel azzal foglalkozhatom, ami a hobbim és a szenvedélyem. Persze ebben a szakmában sem terem mindig babér, itt is vannak buktatók, de hinni kell abban, hogy a másnap szebb lesz. Példamutató szeretnék lenni mások számára mind a magánéletemben, mind a munkámban. Sajnos, sokan vagyunk munkanélküli édesanyák, éppen ezért szeretnék jó példaként szolgálni mindazok számára, akik hozzám hasonló helyzetben vannak.

Reneszánszát éli a kézművesség
Csillát előszeretettel keresik meg azok a fiatalasszonyok is, akik életük legszebb napjára készülnek.
— Menyasszonyoknak is készítek kiegészítőket, és ez az igazi kihívás, hiszen egy méregdrága menyasszonyi ruhához egyedi nyakéket, fülbevalót vagy karcsatot alkotni nem kis feladat. Ahhoz, hogy ezeket elsősorban meg tudjam álmodni, majd tervezni és elkészíteni, meg kell ismernem a menyasszonyt, és látnom kell a ruháját is. Ha ezek a tényezők mind együtt vannak, megtervezem az ékszert, és elkészítem. Nagyon örülök annak, hogy reneszánszukat élik a népi elemekre épülő kézműves termékek — főleg az ékszerek —, és hogy azokat már olyan fontos eseményekre is felveszik, mint az esküvő. Ezek a kiegészítők szintén egyediek, mint ahogy minden alkotásom — zárja a beszélgetést Ökrös Csilla.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..