home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Így élnek ők: Smink és kreativitás
Rencsényi Elvira
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
Így élnek ők: Smink és kreativitás

Egy nő legyen mindig ápolt és kívánatos. Ez ma már alapkövetelmény. Szerencsésebb esetekben a hölgyek otthon, csupán néhány percnyi idő ráfordításával elkészítik a sminkjüket, de vannak alkalmak, ünnepnapok, jelentős események, amikor ezt a feladatot jobb, ha szakemberre bízzuk.

Törteli Aurélia kozmetikusként keresi a kenyerét. Ismeri az arcbőr hiányosságait, előnyeit, pontosan tudja, melyik bőrtípus milyen kezelést igényel. Talán érthető, hogy hobbijának is a sminkelést választotta.

— A sminkelésre meglehetősen nagy az igény — mondja —, és még nagyobb lenne, ha a fiatalok anyagi helyzete kedvezőbben alakulna. Mert amikor megkérdik tőlem, mennyibe kerül egy alkalmi smink, nem döntenek azonnal, hanem azt mondják, majd ha lehetőségük lesz rá, jelentkeznek... Ebből már következtetni lehet rá, hogy szeretnék, igénylik a szakszerű sminket, de nem mindig jut rá pénzük...

Aurélia élvezi, hogy megszépítheti a hölgyeket. Ezt inkább hobbinak, mintsem pénzkeresési lehetőségnek tartja, hiszen majdnem csak az elhasznált anyag árát fizetteti meg a megrendelőkkel.

— Számomra legalább olyan fontos, hogy a hozzám fordulók elégedettek legyenek a végeredménnyel, mint nekik. Nem szeretek fél munkát végezni. Az igazi öröm számomra az, amikor az ügyfelem elégedetten néz a tükörbe és látja a különbséget a két arc között: amellyel érkezett, és amellyel távozik.

Aurélia nem titkolja: csak a sminkelésből megélni nem lehet.

— Számomra a sminkelés inkább valamiféle pótcselekvés, amelytől még inkább kiteljesedek. Ha egy archoz megtalálom a megfelelő árnyalatú sminket, az alapozót, szinte csodát tudok művelni — és ez már kreativitás! Persze minden arcforma, illetve bőrtípus, szem- és hajszín megköveteli az adott árnyalatokat, és ezeket az úgynevezett íratlan szabályokat szem előtt tartva igyekszem a legjobbat kihozni egy-egy arcból. Hiszen mindenkinek az az álma, hogy szép legyen, és ha ebben tudok neki segíteni, az számomra is sikerélmény. Véleményem szerint egy nő mindig legyen ápolt, és ne úgy tekintsen az arcára felvitt sminkre, mint egy álarcra, hanem érezze jól magát benne. A sminkkel ugyanis éppen a nőiességünket, arcunk szépségét igyekszünk hangsúlyozni. Azt a szépséget, amely már eleve minden nőben ott van, csak némi fortéllyal a felszínre kell hozni. A sminkkel ki lehet hangsúlyozni az arc előnyös vonásait, és elrejteni a kevésbé előnyöseket. Ha úgy vesszük, ez is egy fajta művészet, amely kreativitást és tehetséget igényel. Persze minden igényes hölgy el tudja sajátítani a sminkelés alapjait, de az alkalmi smink felviteléhez mégiscsak szakember segítségére van szükség. Fontos, hogy érezzük az ápoltság, ezen belül a sminkelés szükségét. Akár egy reggeli gyors sminkről, akár egy esti, kissé merészebb arcfestésről legyen szó. Én sem lépek ki még az utcára sem smink nélkül, mert fontosnak tartom a kellemes külsőt és a jó megjelenést. Jelentősebb esemény alkalmával, mint amilyen egy esküvő, születésnap, osztálytalálkozó vagy szilveszteri buli — szinte nélkülözhetetlen a smink. Ünnepnapok, bálok alkalmával egy nőnek a lehető legszebben kell kinéznie. Menyasszonyt például smink nélkül el sem tudok képzelni, mivel a ruha általában hófehér, így az arc még haloványabbnak tűnik, mint amilyen egyébként...

Aurélia az alapanyagokat nem mindig tudja a közvetlen környezetében fellelni. De szerencsére egy kedves ismerőse Budapestről elhozza azt a terméket, amit itt nem lehet megvásárolni.

— Nagyon fontos, hogy a sminkelést végző személy képzett legyen. Az arcfestés ugyanis felelősségteljes feladat, sok mindenre oda kell figyelni annak érdekében, hogy a végeredmény látványos és megnyerő legyen. Sminkelés előtt például az arcon már látni lehet, hol zsírosabb és hol szárazabb a bőrfelület. Ezért kell gondosan kiválasztani a megfelelő alapozót, de az árnyalatokra is oda kell figyelni, akárcsak a szemöldök ívére, a ajkak kontúrjára stb. A sminkelésre általában a hétvégéken van a legnagyobb igény. Igyekszem alkalmazkodni a megrendelőkhöz, tisztelve az idejüket, nehogy elkéssenek az eseményről, amelyre készülnek. A menyasszonyoknak például korán kell kelniük, mert először a fodrász veszi kezelésbe őket, utána következik a smink, amelynek segítségével egész nap üdének és gyönyörűnek kell lenniük. Ez nem könnyű feladat, de amint már említettem: nemcsak a megrendelőnek, nekem is fontos, hogy szép munka kerüljön ki a kezem alól — zárta a beszélgetést Törteli Aurélia.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..