home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Így élnek ők: Filozófus az elefántcsonttoronyból
Rencsényi Elvira
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Így élnek ők: Filozófus az elefántcsonttoronyból

Pavlovszki Róbert filozófus és etikatanár. Számára a filozófia a világ legtermészetesebb és egyben legcsodásabb tudománya. Mivel a szabadkai Paulinum egykori diákja volt, egy ideig úgy tűnt, teológus lesz, de csakhamar kiderült: tanár szeretne lenni, méghozzá filozófia- és etikaoktató. Tanulmányait Szegeden végezte, jelenleg a doktorátusi disszertációját készíti. Időközben életre hívott egy felnőttképzéssel foglalkozó alapítványt, melynek köszönhetően munkatársaival együtt sok ember világszemléletén tud változtatni.

— Manapság az ember elfelejti becsülni önmagát — mondja Róbert. — Egyszerűen nem vesz tudomást róla, hogy vannak kiaknázatlan értékei, és másokban sem látja meg az igazán értékes jellemvonásokat. Most, amikor egyre inkább elidegenedünk egymástól, a személyes értelmezésre nagy szükség van. Itt lép közbe — támaszként — a filozófia, ezen belül is az alkalmazott filozófia és az etika. Jómagam végre kiléptem az elefántcsonttoronyból, ahová filozófusként eddig kényszerültem, és kimentem az emberek közé. Előadásokat tartok arról, hogyan értékeljük önmagunkat és másokat, miként telítsük meg a személyiségünket, az énünket, mely jelenleg csupán egy üres klisé, semmi egyéb. Ez a klisé feltölthető olyan értékrenddel, amelytől ismét közelebb kerülünk önmagunkhoz és másokhoz.

Változtatni az életszemléleten

Róbert a szabadidejét itthon tölti. Eddig Nagykikindán, Kishegyesen és Szabadkán tartott előadást az emberi jogokról, valamint az etikának és az esztétikának a személyiségünk formálásban betöltött szerepéről.

— A pragmatikus, vagyis az élményfilozófia tanait alkalmazom annak érdekében, hogy megértessem az emberekkel: változtatniuk kell az eddigi életszemléletükön. Magát az életélményt kívánom közelebb hozni, alkalmanként megtapasztaltatni velük, hiszen csak akkor hiszik el, hogy jobbra fordulhat a sorsuk, ha ezt valamilyen módon érzékeltetik velük. Az előadásaim során igyekszem a lehető legemberibb hangon szólni a közönséghez, bekapcsolni őket a beszélgetésbe, hogy érezzék, miattuk, értük vagyok ott. Célom, hogy felhívjam a figyelmet a korunkra jellemző elidegenedés ránk gyakorolt káros hatására. A jelenlegi fogyasztói társadalomnak ugyanis nincs szüksége az énünkre, csak abban az esetben, ha az üres. Korunk kiszolgál minket a reklámokkal, az internetes kommunikáció különféle formáival, de valójában nem törődik velünk, azzal, hogy mit is akarunk, mit szeretnénk elérni az életben. Ezen próbálok meg segíteni az előadásaimmal, hiszen senkinek sem jó az, ha nem figyelnek rá, ha nem értékelik, nem kapja meg a kellő tiszteletet. Pedig az énnel teli személyiséget megilleti a tisztelet. Ahhoz azonban, hogy mások megbecsüljenek bennünket, újra meg kell töltenünk az énünket, értékelni az élet szépségét, önmagunk és mások törekvéseit.

Érzékiség és felelősség

A filozófus szerint nincs olyan ember a világon, akire ne volna szükség. De sajnos egyre többen ismerik meg a kivetettség érzését, minek következtében nem is értékelik magukat.

— Az én, vagyis az ego az érzékiség és a felelősség kiegyensúlyozott kapcsolatában tud csak megnyilatkozni. Ezért mindkettőre szükség van, hiszen azt, hogy érzéki szinten el tudjuk fogadtatni magunkat másokkal, a közösség, a társadalom iránti felelősségérzettel kell ellensúlyoznunk. Erre és még sok másra szeretném megtanítani az embereket, hogy ne legyenek korunk kiszolgáltatottjai, hanem kezdjék el ismét értékelni önmagukat és másokat, igyekezzenek felszínre hozni az értékeiket, legyenek céljaik, melyeket meg szeretnének valósítani. Térjen vissza szívükbe a szeretet és a megértés, ezáltal ugyanis még értékesebbek lesznek — zárta a beszélgetést Pavlovszki Róbert.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..