home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Így élnek ők: A pirográfia mesterei
Rencsényi Elvira
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Így élnek ők: A pirográfia mesterei

Amennyire megindító azt látni, hogy tettre kész, tehetséges fiatalok az utcán tengődve keresnek alkalmi munkát, csakhogy legyen miből megélniük, a mindennapos kiadásaikat fedezniük, annyira jó érzés arról tudomást szerezni, hogy egy munkanélküli, tanult fiatal hasznos és jövedelmező elfoglaltságot talál magának. A szabadkai Nagy Mario és édesapja, László nemcsak pénzt keresnek a hobbijukkal, hanem élvezik is azt, amit csinálnak: pirográfiával készítenek dísz- és használati tárgyakat — a saját otthonukban.

Sajnos mindketten annak az áldatlan gazdasági helyzetnek az áldozatai, ami már hosszú évek óta sújtja az országot. Lászlónak, az édesapának hat, fiának, Marionak két éve szűnt meg a munkaviszonya. Állandó jövedelem híján kénytelenek voltak olyan vállalkozásba kezdeni, amely elindításához nem szükséges jelentős anyagi befektetés, ugyanakkor jövedelmet biztosít, és még ki is teljesednek általa. Ez az ún. pirográfiával készült tárgyak készítése.

— 21 éves vagyok — meséli Mario. — Kereskedelmi középiskolát fejeztem, és még a szüleimmel élek. Édesapám állategészségügyi technikus, de néhány évvel ezelőtt munka nélkül maradt. Mivel nekem sincs állandó munkám, saját készítésű, egyedi fa dísztárgyakat készítünk. Ezek igen népszerűek, vásárokon, búcsúkon árusítjuk a termékeinket, illetve rendelésre is gyártjuk őket.

A pirográfia olyan eljárás, melynek során a fába beleégetik a mintát, a portrét vagy a tájképet. Ehhez azonban be kell szerezni az alapanyagokat, azokat előkészíteni — mindehhez kellő felszerelés és műhely szükséges.

— Először is meg kell ismerkedni a szerszámmal. Ki kell tapasztalni, hogy melyik hegy milyen nyomot hagy a fában. Némi gyakorlás szükséges ahhoz, hogy az embernek kezére álljon a szerszám, és ha megvan hozzá a képzelőereje és szépérzéke, már készülhetnek is a dísztárgyak. Ügyelni kell az árnyékolásra is, így lesz csak a rajzból látványos alkotás.

Mario másfél évig dolgozott raktárosként egy gabonafelvásároló cégnél. Már két éve, hogy állás nélkül maradt. Sajnos a szakmájában, mármint a kereskedelemben nehéz elhelyezkedni.

— Szerencsére édesanyám is dolgozik egy kötödében, édesapám pedig — a téli időszakban — alkalmi kéményseprűsködéssel foglalkozik. Így eléldegélünk valahogy, noha egy jól fizető állás jól jönne... — mondja Mario.

A két férfi tehát szabadidejében pirográfiával készült tárgyakat készít, amelyeket rendelésre is készítenek.

— Ezzel a technikával valójában a mintákat a fába égetjük, majd lelakkozzuk. Négy réteg lakk kerül rá, ettől lesz időtálló. Készítünk portrékat, faliórákat, különféle témákban képeket, egyéb dísztárgyakat, poháralátéteket, kulcstartókat stb. Ezek az alkotások egyediek és kézzel készülnek, ebben van a varázsuk. Sokan vásárolnak ilyen dísztárgyat vagy használati tárgyat szeretteiknek ajándékba, sőt saját maguknak is. Nálunk nincs lehetetlen: bármi megrendelhető témától és mérettől függetlenül.

A négy réteg lakk nyáron könnyebben szárad, mint ilyenkor, télen. Egy falióra például meleg időben 2-3 nap alatt készül el, télen viszont ez 3-4 napot is igénybe vesz — a száradás miatt.

— Ezt a munkát télen nehezebb végezni, kiváltképpen hogy csak egy összetákolt műhelyünk van. Ott végezzük az előmunkálatokat, a többit pedig idebenn, mindenki a saját szobájában. Néha olyan a szobám, mint egy gyárrészleg. De nem bánom, mert nagyon szeretem ezt csinálni. Megnyugtat és élvezetes, ahogy a minták, a kép témája alakul a kezem alatt — zárta a beszélgetést Nagy Mario, aki már a tetováláskészítés gondolatával is kacérkodik. Reméljük, egy napon sikerül állandó álláshoz jutnia, és e két elfoglaltság megmarad a hobbi szintjén, hogy azt továbbra sem kényszerből, hanem kedvtelésből végezze a fiatalember.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..