home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Évtizedes gyűlölködés
Perisity Irma
2018.08.29.
LXXIII. évf. 34. szám
Évtizedes gyűlölködés

A középkorú férfi története rácáfol arra az állításra, hogy egy anya egyformán szereti minden gyermekét.

Rudolfot nagyon megviselte, hogy az öccse sokkal fontosabb volt az anyjuknak. Az asszony kész volt az életét is feláldozni a fiatalabb fiáért, de hogy miért ő volt a fontosabb, senki sem tudja. Talán még az anyjuk sem.

— Nyugodtan szerepelhetnék teljes névvel is, a történtekről ugyanis nagyon sokan hallottak annak idején — mondja a férfi. — Már jó ideje készülök erre a beszélgetésre, az utolsó pillanatban azonban mégis mindig meggondoltam magam. Most sem akarok feloldozást vagy vigasztalást, hiszen a családon belüli helyzetet én tudom a legpontosabban felmérni. Egyszerűen úgy érzem, megkönnyebbül a lelkem, ha beszélhetek a családom életéről. Mert nem vagyok biztos abban, hogy valamennyiünk számára egyformán terhes az elmúlt időszak.

Nem tudom, egyes gyereknek tekinthetem-e magam, a szüleim ugyanis elváltak, amikor nyolcéves voltam — az apám állítólag félrelépett az egyik szomszédasszonnyal. Ezt sosem ismerte be, de anyám nem tudott neki megbocsátani. Alig egy évvel a válásuk után anyám férjhez ment, de a mostohaapám látni sem bírt, így az anyai nagyszülőkhöz kerültem. Hogy apám miért nem vett magához, azt nem tudom, ő ugyanis nem nősült meg újra. Az új házasságban anyám szült egy fiút. Az öcsi alig volt négy-öt éves, amikor meghalt az apja. A gyászév letelte után a szüleim ismét összeházasodtak. Még ma is azt mondják, hogy apám kutyahűséggel ragaszkodott anyámhoz. Így esett, hogy az öcsémet az apám, engem pedig a nagyszülők neveltek.

Felnőttként sokszor gondolkodtam rajta, miért nem vettek magukhoz, amikor ismét összekerültek. Jó néhányszor rá is kérdeztem, de anyám mindig azt válaszolta, hogy a nagyszülők belehalnának, ha elvenne tőlük. Az igazat megvallva, nagyiék valóban mindent megtettek értem, én pedig inkább őket éreztem a szüleimnek. Mivel a mostohaapám utált, amíg élt, nem is jártam hozzájuk, az öcsémmel igazából nem volt semmilyen kapcsolatom. Időnként anya eljött a nagyiékhoz, a születésnapomra ajándékot hozott, de ennél többre nem telt a szeretetéből. Egy alkalommal azt mondta, amikor rám néz, apám hűtlensége jut eszébe, ezért talán jobb, ha nem élek velük. Befejeztem a szakközépiskolát, leszolgáltam a katonaságot, megnősültem, és született egy fiam meg egy lányom. Már megvoltak a gyerekek, amikor hirtelen meghalt az apám. A szüleim második házassága egyébként huszonkét évig tartott, apám egy szlovéniai vállalat itteni képviseletét vezetve felküzdötte magát a jómódúak közé — háromszintes családi házuk volt, néhány versenylovuk, hétvégi házuk Bezdánnál, a Duna-parton.

Anyám ezután nem ment férjhez, az agglegény öcsémmel élt. Apám halála után vártam, hogy a hagyatéki tárgyalásra engem is elhívjanak, de nem jelentettek be jogos örökösként. Tudom, nem szimpatikus gesztus, ha az ember kéri a jussát, viszont nekem is van két gyermekem, és mégiscsak én voltam az apám fia, nem az öcsém. Néhányszor felhívtam anyát, de sosem felelt meg neki az időpont a beszélgetésre. Egy alkalommal az öcsém vette fel a telefont, és indulatosan azt mondta, a jóistenhez forduljak segítségért, merthogy mástól úgysem kapok. És hozzátette még, hogy apám biztosan tudta, miféle ember vagyok, ezért nem hagyott rám semmit. Hát, ez a megjegyzés annyira szíven ütött, hogy napokig nem tudtam magamhoz térni. A feleségem és a gyerekeim is mondták, ne törődjek az egésszel, de az ördög nem hagyott nyugodni. Tudja, nem az anyagiak miatt, hanem inkább azért, hogy legalább a halála után nyugodt szívvel mondhassam, az én apám volt, én voltam az elsőszülött — és az egyetlen — gyermeke.

Néhány nap múlva, amikor egy kicsit megnyugodtam, elmentem hozzájuk. Az öcsém még nem jött meg a munkából, erdőcsőszként dolgozott. Anyám az udvaron fogadott, néhány mondat után azonban felemelte a hangját, majd szó szót követett. Az öcsém a parázs vitára ért haza, és amikor meghallotta, hogy hangoskodunk, levette válláról a puskát, és lőtt. Én háttal álltam, anyám látta, hogy mire készül, ezért elém állt. Később, a tárgyaláson őszintén elmondta, nem engem szeretett volna megvédeni, csak nem akarta, hogy a fia miattam kerüljön börtönbe. Mégis oda került, három évre ítélték el gyilkossági kísérlet miatt. Enyhítő körülményként azt vették figyelembe, hogy hirtelen felindulásból követte el a tettét. A golyó olyan szerencsétlenül érte anyámat, hogy három műtétre volt szüksége, mire talpra tudott állni. De még így is segítségre szorul, nem tudja ellátni magát. Nálunk élt, amíg az öcsém a büntetését töltötte. Az idén februárban engedték ki, anyám néhány nap múlva már vissza is költözött a házukba. Egyetlen jó szó nélkül. Amikor lekísértük a taxihoz, csak ennyit mondott: Na, szervusztok! És azóta nem jelentkezett. Eleinte naponta hívtam, viszont sosem vette fel a telefont. A gyerekek néhányszor elmentek hozzá, de nem engedte be őket. Az évtizedes gyűlölködés őt is végérvényesen megmérgezte.


A nyitókép illusztráció (Depositphotos.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..