home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Évről évre magasabb színvonal — Véget ért a 46. KMV
Tóth Tibor
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Évről évre magasabb színvonal — Véget ért a 46. KMV

Az óbecsei Városi Színházban a hétvégén zajlott le a középiskolások negyvenhatodik alkalommal megrendezett művészeti vetélkedőjének döntője. A pénteki napon először az óbecsei Fokos zenekar lépett színpadra, majd a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói szórakoztatták a közönséget.

A megjelenteket Knézi Péter óbecsei polgármester üdvözölte, s kiemelte, hogy ez a vetélkedő a város védjegyévé vált, majd a középiskolásoknak sikeres szereplést, a bírálóbizottságnak örömteljes munkát, a közönségnek pedig jó szórakozást kívánt. Az első napon a vers–, a próza– és a népmesemondók, a drámai monológ, valamint az énekelt versek előadói léptek fel. A Banka Lívia, Hajdú Tamás, Mészáros Árpád színművészek alkotta zsűri értékelte a produkciókat, és mindegyik kategóriában kihirdette az első három díj nyertesét. Döntésük értelmében versmondásban Kőműves Noémi (a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium), drámai monológban Patyerek Réka (szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium), prózamondásban Antóci Dorottya (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium), népmesemondásban pedig Restás Dávid (nagybecskereki Gimnázium) érdemelte ki az első helyezést. A megzenésített verseket Bakos Árpád (énekes-zenész), Fehér Nóra (énekesnő) és Tóth Attila (hangmérnök) alkotta bírálóbizottság értékelte, s döntésük értelmében a Beretka Csaba, Kurcinák Arnold, Szabó András és Szerda Zsigmond (óbecsei Gimnázium) alkotta kvartettet illette meg az első díj. A képzőművészeti pályázatra több mint száz diák küldte be munkáját. A háromtagú zsűri (mgr. Torok Melinda festőművész, Szél Gabriella művészettörténész, Molnár Edvárd fotográfus) 82 grafika, 79 festmény, 15 szobor, 173 fotó és 23 egyéb kategóriába sorolható alkotás közül választotta ki a legjobbat. Rajz kategóriában első helyet nem ítéltek oda, a második hely viszont Újházi Adriennhez (újvidéki Bogdan Šuput Formatervezői Középiskola) került. Grafika kategóriában Zsomolya Szabolcs (zentai Bolyai), festészetben Csépe Violetta (zentai Bolyai), szobrászatban az Adankó Edina, Csőke Dóra, Faragó Tímea, Kóródi Mór, Magó Mária, Rúzsa Réka, Sípos Rozália, Szabadka Tomi, Zsomolya Szabolcs (zentai Bolyai) összetételű csapat, fotó kategóriában Magosi Orsolya (szabadkai Kosztolányi), az egyéb kategóriában pedig a Bolyai három tanulója, Boja Szabolcs, Piri Lea és Benkó Diana szerezte meg az első helyet.

A vetélkedő második napján, szombaton került sor az irodalmi vetélkedőre, mely során öt kategóriában ötvenkét alkotást hallgathatott meg a Benedek Miklós költő, Patócs László egyetemi tanársegéd, kritikus, Vígi Zoltán újságíró összetételű bizottság. A legjobb novellaírónak Nagy Levente (topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola) bizonyult, a Kilátó különdíját Gavlik Zénó (topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola), a Képes Ifjúságét pedig Búbos Dávid (Kosztolányi Tehetséggondozó) kapta. Értekező prózában Illés Mártáé (Kosztolányi Tehetséggondozó) az első hely, a Sikoly különdíját Weiss Ingrid (Kosztolányi Tehetséggondozó) vehette át. Önálló vers kategóriában Szabó István (Svetozar Marković Gimnázium) diadalmaskodott, és átvehette a Híd különdíját is. Az első díjat publicisztikában Berec Sára (Kosztolányi Tehetséggondozó) érdemelte ki, humoreszkben pedig Csúri Máté (zentai Bolyai) szerezte meg az első helyet. Az MNT és a KMV közös pályázatának győztese (MNT különdíj) Urbán Alíz (Kosztolányi Tehetséggondozó) lett. A néprajzi pályázat első díját a Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus, Raffai Judit néprajzkutató, muzeológus, Burány Katalin néprajzkutató, múzeumpedagógus alkotta zsűri Szabados Noéminek (Bolyai Tehetséggondozó) ítélte oda, különdíjban pedig Csabai Bettina (szabadkai Vegyészeti Középiskola) és Mészáros Júlia (Bolyai Tehetséggondozó) részesült. A műfordítói pályázatokat a Virág Gábor, Ózer Katalin, Orovec Krisztina alkotta zsűri bírálta el. Angol nyelvű műfordításban nem hirdettek első díjast, a második Korsós Brigitta (Kosztolányi Tehetséggondozó), német nyelv kategóriában Nagy Gáboré (Kosztolányi Tehetséggondozó) az első hely, szerb nyelvről való műfordításban pedig Szabó Beáta és Novotni Natália (Kosztolányi Tehetséggondozó) diadalmaskodott. A népzenei döntőket Temerinben tartották meg, de a díjátadásra Óbecsén került sor. Énekszóló, kettősök kategóriájában a doroszlói Brindza Beatrix nyert, a hangszerszóló, kettős kategóriában az óbecsei Csonka Balázs és a temerini Szabó András is első díjat érdemelt, a zenekarok versengéséből pedig a muzslyai Pöngető citerazenekar került ki győztesen. A szólótáncosok, párosok közül a topolyai Lukács Petra és Kovács Andor végzett az első helyen.

A 46. KMV vasárnap délelőtti gálaműsorát megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa, Knézi Péter, az óbecsei képviselő-testület elnöke, valamint Galgó Ferenci Andrea tanácstag is. Először Csizmadia Anna lépett színpadra, majd Korhecz Tamás, az MNT elnöke szólt a jelenlévőkhöz. A többi között elmondta, hogy a KMV az MNT kiemelt jelentőségű rendezvénye, s továbbra is támogatják megmaradását, gazdagodását, zavartalan működését.

— Aki huzamosabb ideje követi a KMV-t, az megbizonyosodhat arról, hogy milyen sok tehetséges, kiváló képességű fiatalból áll a mi vajdasági magyar közösségünk. Megpróbálunk ezeknek a tehetségeknek alkalmat teremteni az érvényre jutáshoz, igyekszünk a közösségnek az értelmiségi és képzett rétegét évről évre erősíteni és bizonyítani, hogy szülőföldünk élhető, s van értelme felfedezni azokat az értékeket, amelyek körülöttünk vannak. Ha összefogunk és közösen cselekszünk, akkor szülőföldünket virágzóvá tehetjük — mondta többek között Korhecz.

Lovas Ildikó, az MNT művelődési kérdésekkel megbízott tanácsosa egy rövid részletet olvasott fel Mándy Iván Vízizene című szövegéből, mellyel másodikos középiskolás korában prózamondóként ő maga is részt vett a KMV-n, majd Szilágyi Miklós, a KMV főszervezője az idei munkájáért Tanár-díjat adott át Lázár Tibornak, a Bolyai Tehetséggondozó tanárának.

— Sikeres volt a sorrendben 46. KMV. A kategóriák közötti folytonos hullámzás ezúttal is nyilvánvaló volt, hiszen egyes kategóriákban többen jelentkeztek, másokban pedig kevesebben. A színvonalban is javulás tapasztalható. A résztvevők már néhány éve személyes véleményt kérhetnek a zsűritől, és a visszatérő diákok az előző évben hallott kritikát is figyelembe veszik az újabb művek előadásakor. Jövőre egy kis arculatváltást eszközölünk, amit az idén már a KMV honlappal elkezdtünk. A szabályzatban is módosítások várhatók, egyes irodalmi kategóriákban a szöveg terjedelme is rövidebb lesz, hogy a gálán még élvezhetőbb lehessen az előadás — értékelt Szilágyi Miklós, a KMV főszervezője.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..