home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Évkezdet Gunarason
Tóth Tibor
2022.01.31.
LXXVII. évf. 4. szám
Évkezdet Gunarason

Gunarast szorgalmas emberek lakják, akik nem hátrálnak meg a kihívások elől. A település vezetői tettre készek, a felmerülő problémákra mindig megtalálják a megoldást. Az elmúlt évben több fejlesztés történt a Topolya község területén fekvő faluban, és az idei évre is nagy terveket fogalmaztak meg.

2021 legjelentősebb projektuma a civil központ közösségi termének felújítása és kibővítése volt, melyre három évig gyűjtöttek, és megduplázták a nagyterem befogadóképességét. A munkálatok összértéke több mint 17 millió dinár, Topolya Önkormányzata 5 millió dinárral járult hozzá az összeghez.

— Másik nagy beruházásunk a Sicósor felé vezető földútnak mart aszfalttal való feltöltése 1,5 kilométer hosszan. Az utat elegyengettük, majd 10-20 centiméter martaszfalt-réteget szórtunk rá. A beruházás értéke mintegy 1,5-1,6 millió dinár. Az időjárás és a nagyobb gépjárművek miatt az út megsüllyedt, így az idén javításokat végzünk rajta. Több év elteltével újraindult a labdarúgás a faluban, óvodásokkal és általános iskolásokkal kezdtük el a munkát. Az Olimpia Labdarúgóklub sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, és megkezdődött a labdarúgóklub öltözőjének teljes felújítása. A tűzoltó-egyesület a tűzoltógarázs átalakítására nyert eszközöket, a Teleház szervezet sikeres pályázata révén a helyi közösség épületén megtörténik a nyílászárók cseréje, a Gunaras Jövője Civil Szervezet pályázaton nyert eszközeiből pedig a kisebb faluházat renováljuk. Több munkaakciót szerveztünk, melynek keretében ritkítottuk a kis hídnál lévő erdő aljnövényzetét, fákat metszettünk és ültettünk, betömtük a kátyúkat, karbantartottuk és bővítettük a közvilágítást, kitakarítottuk a temetőt — számolt be az elmúlt évről Kovács Csilla, aki augusztus óta tölti be a helyi közösség tanácselnöki tisztét.


A civil központ

A helyi közösség által indított közmunkaprogramra jelentkezőknek pluszjövedelemről gondoskodnak, hamarosan pedig megkérdezik a lakosokat arról, hogy milyen munkákat vállalnának, valamint ki milyen eszközzel tudna részt venni a munkaakciókban, a falu területén felmerülő problémák elhárításában.

Gunarason több jelentős eseményt rendeztek: egy év kihagyás után megtartották a nagy népszerűségnek örvendő falunapot, a Gazdakör szervezésében szántóversenyt, a Gunaras Jövője Civil Szervezet szervezésében pedig karácsonyi vásárt.

A 2022-re vonatkozó tervek közül Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója elmondta, hogy a főutca és a temető között járdát létesítenének, 8 + 1 személyes kisbuszt vásárolnának, melynek a faluban működő tizenkét civil szervezet is nagy hasznát venné, nyomtatót vennének, mart aszfaltot szereznének be, és megvilágítanák az óbecsei és a Gunarasra vezető út kereszteződését.

— Egy többéves projektum keretében munkahelyeket szeretnénk teremteni. A Pobeda birtoktól visszavásárolnánk a több mint tíz éve használaton kívül lévő egykori cipőgyár épületét. Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere arról biztosított, hogy az önkormányzat segít nekünk ebben. Az idén az aljnövényzetet vágnánk ki, az épületet zárhatóvá tennénk, a tetőt felújítanánk. Tanulmányt készítünk, kis- és középvállalkozókat keresünk fel, akik reményeink szerint munkahelyeket teremtenének az objektumban. Az elkészült tanulmánnyal nagyobb pályázaton vennénk részt, és az épületet néhány év elteltével kulcsrakész állapotban adnánk át a vállalkozóknak. Számításaink szerint 10-15 munkahely jöhetne létre — mondta Kovács Viktor.


Kovács Viktor

A József Attila Művelődési Egyesület szakcsoportjai (színjátszók, idősebb citerások, énekcsoportok, néptáncosok, asszonykórus, kézimunkázók) több jelentős eseményen vettek részt az elmúlt évben. A már több esztendeje működő szakosztályokhoz egy utánpótlás-citeracsoport és egy moderntánc-csoport csatlakozott.

— Szakosztályaink szépen fejlődnek, és az eredmények sem maradnak el, hiszen több első, második és harmadik helyet hoztak haza a különféle versenyekről, szemlékről. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyesületünkben sok a gyerek, tehát Gunarason a fiatalok érdeklődnek a népzene, a nép- és a modern tánc iránt. Ez talán annak is köszönhető, hogy a helyi általános iskolában sokat beszélgetünk a néphagyományokról. A Csoóri Sándor Alapnál nyert eszközökből ruhákat, viseleteket, citerákat, citeraasztalt, laptopot, projektort vásároltunk, de az oktatók bérére is sikeresen pályáztunk, valamint teljes hangosítási rendszert szereztünk be — összegzett Brezovszki Szuzanna, a József Attila ME elnöke, majd megköszönte Gunaras Helyi Közösségének és Topolya Önkormányzatának a támogatását.


A falu központja

A Gunarasi Gazdakör tervezett tevékenységeinek egy részét megvalósította, de olyan események is voltak, például a Parasztbál vagy a gazdaképző előadások, amelyeket a járványhelyzet miatt el kellett halasztani.

— Tavaszi munkaakciónkat, mely faültetést, metszést és dűlőútjavítást foglalt magában, megtartottuk, és az év nagy részében irodánk is fogadta az ügyfeleket. A falunap keretében megrendeztük a szántóversenyt, melyre 400-500 személy látogatott el. Az idén mezőgazdasággal kapcsolatos előadást szerveznénk a gazdáknak, tavaszi munkaakciókat tervezünk, egy nagyobbra és több kisebbre gondoltunk, és szántóversenyt is szeretnénk, de minden a járványhelyzet függvénye. Úgy fest, hogy a Parasztbál sajnos az idén is elmarad. Hamarosan közgyűlést tartunk, melyen beszámolunk az elmúlt évi tevékenységeinkről, és vázoljuk az idei terveket. Tagságunk nagy részét főleg idősebb gazdák alkotják, nagy szükség lenne még több fiatalra. Több gazda sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítványnál és a minisztériumnál is — mondta Király Zoltán, a Gazdakör elnöke.

Gunarason a jövőt tervezik, a vezetőség próbál minél többet tenni a lakosokért, hiszen az a cél, hogy a településen élők itthon találják meg saját számításukat.


Megújul a labdarúgóklub öltözője

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..