home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Évkezdet Bajsán
Tóth Tibor
2022.03.21.
LXXVII. évf. 11. szám
Évkezdet Bajsán

Bajsán az elmúlt év legjelentősebb beruházása a 33 x 25 méteres, 120—220 centiméter mély, feszített víztükrű medence felújítása, újjáépítése volt — a falunapon adták át rendeltetésének. Emellett kisebb-nagyobb fejlesztések történtek az utak aszfaltozása, karbantartása, a falu szépítése, rendezése terén.

— Legfőbb célunk egyértelműen a medence beüzemelése volt, erre helyeztük a legnagyobb hangsúlyt. Folyamatban van a harmadik ivóvízkút fúrásának terveztetése és engedélyeztetése, mivel nyáron, nagy vízfogyasztás esetén, a falu egyes részein nem elég nagy a nyomás. A falu egész területén kiépült a vízvezeték-hálózat, de még maradt száz ház, mely nincs rákötve. Sok az üres ingatlan, melynek tulajdonosa nem tartózkodott a településen, amikor a vizet vezettük. A ’90-es években leégett Zákó-kastéllyal kapcsolatban sok az ígéret. A tervdokumentáció tavalyelőtt készült el, de a munkálatok még váratnak magukra. Jelenleg nagyon nehéz megmondani, hogy a felújítás mennyibe fog kerülni, mivel a szükséges anyagok folyamatosan drágulnak. Bízom benne, hogy hamarosan ez a munka is elkezdődik. Emellett tovább folytatnánk az utak karbantartását, kátyúzását, a település rendezését, a medence mellé pedig egy gyermekpancsolót létesítenénk — részletezte Lackovics Károly, Bajsa Helyi Közössége Tanácsának elnöke.


Lackovics Károly

A kastély keretében helyet kapna egy többfunkciós rendezvényterem — mely előadásoknak, báloknak, konferenciáknak adna otthont —, étkező konyhával, az emeleten pedig szobákat létesítenének.

Plohl Edvin, a helyi közösség titkára elmondta, a falu alsó részén, az Alvégen néhány utcát javítottak, valamint felújították a temető melletti kocsiutat is. Az idén a Szerb és a Vízimalom utca közötti lépcsőket — ahol gyalogosok tudnak átkelni — szeretnék felújítani, a téglagyár bejáratát aszfaltozni, de mihamarabb el kellene végezni a villanyvezetékbe nőtt ágak, gallyak eltávolítását is.

— A téglagyárnál kőszínpadot építenénk, löszfalunk, valamint vizünk és áramunk is van, így a helyszínen különféle rendezvényeket és koncerteket tarthatnánk. Figyeltünk arra, hogy Felvégen és Alvégen egyformán fejlesszünk, de az északi részen rendben vannak az utcák. Január 1-jétől másik cég tartja karban a falu ivóvízkútjait, így minden reményünk megvan arra, hogy a háztartások rácsatlakoztatása a vízvezeték-hálózatra gyorsabban fog haladni — hangsúlyozta Plohl Edvin, majd hozzátette, a Testvériség-Egység Általános Iskolában a fűtésrendszer cseréjére lenne szükség, az intézmény gázfűtésre térne át.


A Zákó-kastély kicsiben

Bajsán 2025. július 31-éig van helyi járulék, melynek eszközeiből támogatják a faluban tevékenykedő több mint húsz civil szervezetet, a három egyházat és az általános iskolát. Az idén a három egyház és az iskola összesen 350 000 dinárban részesül, a civil szervezetek pedig összesen 1,5 millió dinárból gazdálkodhatnak. A településen új szavazóhely nyílik, így Bajsa polgárai április 3-án három szavazóhelyen adhatják le voksaikat.

— Kérvényeztük a község irányába az új szavazóhely megnyitását. Topolya községben összesen negyvenkilenc szavazóhely van, egy-egyre általában 600-700 szavazásra jogosult polgár jut, Bajsán viszont a két szavazóhelyre 1000-1000. A harmadik szavazóhely az általános iskola épületében lesz, így nálunk is 600-700 fő voksolhat egy helyen. Ezáltal lehetővé válik a szavazólapok könnyebb feldolgozása, a voksok gyorsabb megszámlálása és a tumultus elkerülése. Polgáraink az általános iskola épülete mellett a faluházban és a könyvtár olvasótermében is leadhatják voksaikat. A legújabb szavazóhellyel együtt a községben ötven helyen szavazhatnak a polgárok — emelte ki Plohl Edvin.


Az elmúlt év legnagyobb eredménye: a medence megnyitása

A Testvériség Művelődési Egyesületben öt szakosztály (Csalogány dalkör és citerazenekar, Fürge Ujjak kézimunkacsoport, Pitypang gyermek-citerazenekar, Napsugár gyermeknéptánccsoport, hagyományos íjkészítők) működik. A szakcsoportok több versenyen, szemlén, népzenei találkozón vettek részt, és eljutottak a magyarországi Kelebiára, valamint Romániába is, a Temesvári Magyar Napokra. Nyáron a Magyar és a Délvidéki Turán Szövetséggel, valamint a helyi közösséggel együtt első alkalommal szervezték meg a Délvidéki Ősök Napját, mely osztatlan sikert aratott a téglagyárhoz kilátogatók körében.

— Az esemény a honfoglalás kori időket elevenítette fel. Az idén már kétnaposra tervezzük, és július 23—24-én tartanánk meg. A tavalyi négy helyett több jurtát állítunk fel, az érdeklődők lovas és harci bemutatót tekinthetnek meg, korabeli fegyvereket és honfoglalás kori viseleteket állítunk ki, magyarországi és felvidéki hagyományápoló csoportok érkeznek, akik harci cselekményekkel idézik meg a régmúltat. A kilátogatók megismerhetik az akkori hitvilágot, sámánokat láthatnak, de lesz kézművesvásár is, a gyerekek pedig lovagolhatnak, íjászkodhatnak. Megszerveztük A mese újra életre kel című rendezvénysorozatot, ahova a családok, tehát a kis- és a nagytestvér, anyuka, apuka, nagyszülő együtt érkeztek. Sokan a gyerek kezébe adják az okostelefont, és a mesével magára hagyják. Vannak családok, melyekben hanyagolják az élőszót, ami már-már digitális autizmushoz vezet. Rendezvénysorozatunk keretében előadókat hívtunk, interaktív műsorokat szerveztünk a látogatóknak, meséskönyveket osztottunk a gyerekeknek. Az iskolából és az óvodából is sokan eljöttek, a tanító- és az óvónők gyermekeikkel vettek részt az eseménysorozaton. Az évet betlehemezéssel és karácsonyváró előadással zártuk, mely a helyi közösség, az általános iskola, a művelődési egyesület és a civil szervezetek közös szervezésében valósult meg — mesélte Kókity Erika, a Testvériség ME elnöke, és hozzátette, az egyesület a hazai források mellett rendszeresen részt vesz a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Csoóri Sándor Alap pályázatain is.


Kókity Erika

Az idén februárban farsangi rendezvényt szerveztek a gyerekeknek, néhány napja pedig az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról emlékeztek meg a Zákó-sírnál. Áprilisban az általános iskola ad otthont az ötvenedik MIRK-nek, melyet az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre szervez a Fürge Ujjak kézimunkacsoporttal, az iskolával és a helyi közösséggel karöltve, májusban a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság I. világháborúval kapcsolatos könyvet mutat be a településen, valamint megkoszorúzzák az első világégésben elesettek emléktábláját is. Június 11-én lesz a falunap, a prélót pedig az év eleje helyett augusztus második hétvégéjén, a bajsai búcsú keretében tartanák meg. Az ősz a népzenei találkozók jegyében telik, decemberben pedig a betlehemes ünnepség és a karácsonyváró műsor zárja az évet.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..