home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Évforduló
Fehér Márta
2019.07.21.
LXXIV. évf. 29. szám
Évforduló

Brnabić: Szerbia nem kérdőjelezi meg a Srebrenicán történteket, viszont nem lehet a szerb népet hibáztatni — Drágábban utazhatunk — Szeptembertől kevesebbet költünk a gépjárművek műszaki vizsgájára?

Brnabić: Szerbia nem kérdőjelezi meg a Srebrenicán történteket, viszont nem lehet a szerb népet hibáztatni

A szerb kormányfő mély részvétének adott hangot, mélyen együtt érez az áldozatok családjával és barátaival — fogalmazott. Arra az újságírói kérdésre, hogy Szerbia számára miért okoz gondot kimondani, hogy Srebrenicán népirtás történt, Ana Brnabić azt válaszolta, hogy kormányfőként csakis azt mondhatja, amit a törvényhozó testület, a szerb képviselőház az ott történtek elítéléséről szóló határozatban megfogalmazott. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Podrinjéban 3267 szerb nemzetiségű polgárt gyilkoltak meg, „ezért senki sem felelt, és a történteket senki sem sajnálja”. Hozzátette, hogy Szerbia az egyetlen ország a régióban, amely együttműködött a hágai törvényszékkel, és kiadta mindazokat, akik ellen vádat emeltek. Emlékeztetett arra is, hogy a Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff azt mondta, hogy Srebrenicán nem történt népirtás. Egyszersmind elismerte, hogy egyetlen srebrenicai évforduló sem könnyű, viszont Szerbia nem bűnös, nem felelős a bűntényért, nem segítette és nem vett részt benne. Srebrenicán 1995 júliusában több mint 8000 embert gyilkoltak meg, főleg 12 és 77 év közötti férfiakat és fiúkat. A hágai, a bosznia-hercegovinai, a horvátországi és a szerbiai bíróságok 45 személyt ítéltek el, összesen 700 év börtönre. (Tanjug)

 

Drágábban utazhatunk

Várhatóan már július végétől többet kell fizetni az autóút használatáért Szerbiában. A közjavak használatáért fizetendő térítményekről szóló törvény szerint 12 százalékos emelésre készülhetünk, hiszen ez jelent meg a Hivatalos Lapban. Valószínűleg már e hónap végén érvénybe lép az új árjegyzék. A törvénymódosítás lehetővé teszi a Szerbia Útjai Közvállalat részére, hogy új árlistát küldjön a felügyelőbizottságnak, mely aztán a szerb kormány elé terjeszti elfogadásra. Számítások szerint Szabadkától Preševóig az autók 2128 dinárt fizethetnek a jelenlegi 1900 dinár helyett, a Belgrád—Niš szakaszon 896 dinárt, a fővárostól Szabadkáig pedig 627 dinárt az eddigi 560 helyett. Újvidéktől Belgrádig 235 dinárral kell számolni az eddigi 210 helyett. A drágítás azért szükséges, hogy folytatódhasson az utak építése és karbantartása, emellett az Európai Unió felszólításának is eleget kell tenni, az EU ugyanis előírja, hogy az útdíjnak a reális költségeket kell fedeznie. Legutóbb 2017. január 7-én emelték a díjat Szerbiában, akkor 10 százalékkal. (Tanjug)

 

Szeptembertől kevesebbet költünk a gépjárművek műszaki vizsgájára?

Az ősz első hónapjától a tervek szerint új árjegyzék lép életbe. Egyes híresztelések alapján akár 20 euróra is csökkenhet a kiadás. A műszaki vizsga legmagasabb és legalacsonyabb árát ugyanis az állam szabja majd meg. A Novosti értesülései szerint ennek az intézkedésnek hozzá kellene járulnia ahhoz, hogy csökkenjen a műszaki vizsga díja, mely 2018 júliusa óta a legtöbb jármű esetében 4000 és 6000 dinár között mozog. A korábbi 800—1500 dináros összeg azért növekedett meg, mert emelkedtek a költségek is, illetve csökkent a jutalék, melyet a biztosítók utaltak a műszaki vizsgálatokat végző műhelyeknek. A Novosti úgy tudja, hogy hónapokkal ezelőtt megalakult egy munkacsoport, melynek ezt a problematikát kellett körbejárnia, viszont egyelőre semmilyen megoldás sem született. A Novosti arra is emlékeztet, hogy a belügyminisztérium nemrég azt közölte a Bliccel, hogy a szigorúbb műszaki ellenőrzésnek köszönhetően egy év alatt csökkent a balesetek száma Szerbiában. (Novosti)


Nyitókép: Michael Büker/Commons.wikimedia.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..