home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Évente több mint 100 rendezvény
Tóth Tibor
2023.05.08.
LXXVIII. évf. 18. szám
Évente több mint 100 rendezvény

Bácskossuthfalvát mindig az összefogás jellemezte. Ennek egyik ékes példája a Föld napja alkalmából szervezett munkaakció, melyen a település mind a 24 civil szervezete képviseltette magát, a szorgoskodók száma pedig meghaladta az 500-at.

A Topolya községhez tartozó faluban az elmúlt évben több jelentős beruházás történt, melyek közül Papp László, a helyi közösség tanácsának elnöke elsőként a település egyik legforgalmasabb utcája, a Táncsics Mihály utca egy részének (150 méter hosszan) újraaszfaltozását és a hagyományos égők energiatakarékos (LED) égőkre való cseréjét emelte ki, mely a 86 utcából 65-ben történt meg. A 2022/23-as iskolaév elején Bácskossutfalva és Szabadka között nem működött diákutaztatás, melyet sikerült megoldaniuk, a helyi közösség és Topolya Község pedig a 29 középiskolás tanuló utaztatási költségeihez is hozzájárul.


Papp László

— Fontosnak tartjuk közintézményeink, az óvoda, az egészségház és az általános iskola támogatását. A rendelőben dolgozó orvos nem beszélt magyarul, amin sikerült változtatni, és már van magyarul beszélő, megfelelő szakképesítésű orvosunk. Kimeszeltük a várótermet, a fogorvosi rendelőbe inverteres klímát vásároltunk, tehát az egészségházat, ahogy a többi intézményünket is, próbáljuk szépíteni és minél korszerűbbé tenni. A régi azbeszt vízvezetékcsövekkel kapcsolatban felmerült, hogy a bennük lévő víz egészségtelen. A szakemberek szerint a csőben az évek alatt kialakult vízkőlerakódás meggátolja a víz és az azbeszt érintkezését. Gyakran végzünk vízelemzést, mely szerint a vezetékes vízben nincs mérgező anyag. A tartománytól 800 000 dinárt nyertünk a szeméttelep rendezésére. A megfelelő gépek két hét alatt összetömörítették a szemetet, mi a területet rendeztük, körbekerítettük, és négy-öt hónapra elegendő helyet kaptunk. Egy személyt alkalmazunk, aki délelőttönként irányítja a telepre érkezőket. Folyik a szemeteskukák szétosztása a lakosok körében. Szerettük volna, ha minden háztartás két kukát kapna, az idén azonban egy jut. Megértem, hogy a lakosság számára ez teher, hiszen a szolgáltatásért fizetni kell, viszont ez egy fontos lépés az egészségesebb életkörülmények felé vezető úton — foglalta össze a legjelentősebb történéseket Papp László, hozzátéve, hogy a törvény szerint egy községben egyetlen kommunális vállalat működhet, így a helybeli Standard Kommunális Vállalat beolvad a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalatba.

A településen 24 civil szervezet működik, melyek a helyi hozzájárulásnak köszönhetően összesen 4,5 millió dinár támogatásban részesülnek. Emellett igénybe vehetik a helyi közösség két személyszállító járművét is, csak sofőrt kell keresniük, a többi kiadást a helyi közösség fedezi. A helyi járulék december 31-én jár le. A falu vezetősége bízik benne, hogy a lakosok újra megszavazzák, ellenkező esetben nagy nehézségekbe ütközik a civil szervezetek munkája. Természetesen nem szűnnek meg, csak jóval kevesebb támogatásban részesülnek.


A helyi közösség épülete

Május eleje van, de már néhány, az idei évre tervezett fejlesztés részben vagy teljesen megvalósult. A kátyúzás szinte befejeződött, a fennmaradt néhány utcában az ősszel végzik el a munkálatokat. Az általános iskola előtt nagyobb parkolót alakítottak ki és köré fákat ültettek.

— A központban, az egykori Meblo előtti téren 50-60 új parkolóhely létesítését tervezzük ebben a hónapban. A Jászkíséri és a Danilo Kiš utcákra új aszfaltburkolat kerül az idén, a központban lévő parkban pedig folytatjuk a járólapok lehelyezését. Községi támogatásból 4,5 millió dinárt különítettünk el erre, ezt pedig a helyi járulék eszközeiből további 1 millió dinárral pótoljuk. A nyílászárók cseréjével kezdődött a helyi közösség több mint százéves épületének a felújítása, melyet az anyagiaktól függően az idén folytatnánk. Besegítenénk az óvoda tetőszerkezetének a felújításába is, de a tervek közé tartozik az Ady Endre MK tetőterének rendbe hozása, valamint a ravatalozón a tető és a járólapok cseréje is — sorolta a legjelentősebb tételeket a tanácselnök.

A legnépesebb civil szervezetben, az Ady Endre Művelődési Központban több szakcsoport fejti ki tevékenységét, melyek közül a néptáncszakosztály továbbra is a legtömegesebb. A különböző korosztályhoz tartozó gyerekek három csoportban táncolnak. A legkisebb csoport 35, a középső 28, a nagy, főleg középiskolások alkotta csoport pedig 18 tagot számlál. A népzenei szakosztályt az egyaránt 7-7 fős Rezeda asszonykórus és Csicsergő leánykórus alkotja. A Szakkör programnak köszönhetően a kézművesszakosztályban tevékenykedők száma megnőtt. A fennállásának 20. évét jövőre ünneplő Tarka Virág kézimunkacsoportban 20-an, a nemrég megalakult Médike Mézeskalács szakkörben pedig 12-en vannak. A Szakkör program felöleli a gyöngyfűzést, a kvillinget és a mézeskalácssütést is.

— Csoportjaink készülnek a különféle szemlékre, az utóbbi időben azonban tagjaink szólótáncosként is megjelentek a megméretéseken. Külön ki kell emelni Kotek Lórándot és Farkas Rebekát, akik a dél-alföldi vetélkedőn bronzérmet nyertek. Ezen felbuzdulva a gyerekek is részt vettek több versenyen, és javarészt arany- és ezüstéremmel tértek haza. Magyarkanizsán akkreditált szakkörvezetői képzés indul, ahova 2-en jelentkeztünk az egyesületből. A 120 órás képzés fele szakmai jellegű lesz, a Szakkör kínálata pedig nemezeléssel és kosárfonással bővül. Június végén a gyerekeknek és a felnőtteknek fonalgrafikai, szeptemberben pedig népművészeti tábort szervezünk, melyen a kunsági szűcshímzés lesz a téma. Júniusban egy nyolcfős csapat Kunhegyesre utazik értékmentő táborba, ahol a színes szűcshímzéssel ismerkednek meg. Az Adyn belül megalakult a Déli Bábszínház gyerekbábcsoport. A négy kislány május 11-e és 14-e között részt vesz Veszprémben a Bűvös Bábos Fesztiválon, ahol összesen 28 gyerekbábcsoport mutatkozik be. A Nemzeti Művelődési Intézettől Tóth Krisztina budapesti bábszínésznő személyében mentort kaptunk, aki a bácskossuthfalvi és a bácsgyulafalvi gyerekekkel dolgozott — mondta Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke, és hozzátette, hogy június 18-án Ady-napot tartanának, az ősszel pedig a hagyományos népzenei találkozót rendezik meg.


Tímár Gabriella

A településen évente több mint 100 rendezvényt tartanak, április 25-éig 33 eseményt szerveztek meg. Az egyik legjelentősebb a falunap, melyet május 21-e és 27-e között tartanak. Az első hétvégén koronglövő- és íjászversenyt, valamint kispályás labdarúgótornát rendeznek, a hónap utolsó hétvégéjén, pénteken színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, szombaton pedig egyebek között díszülés, központi ünnepség és az Apostol együttes koncertje esedékes.


A falu központjában lévő park

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..