home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Évadnyitó F—1-futam
Lábadi Loránd
2019.04.09.
LXXIV. évf. 13. szám
Évadnyitó F—1-futam

Thank you Charlie!

Elkezdődött a Forma—1 legújabb versenysorozata, mely nem volt felhőtlen, mert a nagyok közül távozott valaki, akinek rengeteget köszönhet az autósport király kategóriája. Az az ember, aki jelet adott a versenyek rajtjára, lehetett neki panaszkodni, érvelni gyermekmesékkel, megmagyarázni saját szemszögből a történteket, és reménykedni, hogy a döntése, mely mindig következetes volt, igazságos lesz. Charlie Whiting, a versenyigazgató tragikus hirtelenséggel, búcsú nélkül, örökre elhagyta a Formula—1-mezőnyt. Az Ausztrál Nagydíj egyperces néma csenddel kezdődött, így búcsúztak azok, akik szerették: versenyzők, csapatfőnökök, szerelők, munkatársak és persze a nézők. Köszönjük, Charlie! — ez a két szó legyen a búcsú.

Az időmérő után még mindig nem tudtunk semmit, ismertek voltak a rajtrácson elhelyezkedő pilóták, Hamiltonnal az 1. helyen, a 2.-on Bottas, a 3.-on Vettel, majd Verstappen, Leclerc, a másik Red Bull-pilóta pedig, aki újoncként mutatkozik be, Gasly, csak a 17. helyre került. Mivel nagyon jól tudjuk, hogy a verseny alkalmával az egész felállás teljesen átalakulhat, az elsőkből utolsók lehetnek, és fordítva. Vagy a versenyzők nyilatkozatai, melyek mindig azt bizonygatják, hogy majd megoldjuk a gondokat, vagy nagy erővel dolgozunk azok elhárításán, nem fedik a valóságot. Az igazságot csak a futamon láthatjuk, és ez most is így volt.

Az indítást rosszul kezdte a Ferrari, elképesztő hátrányt tapasztalhatunk, és ha nem talál valami megoldást a problémákra, az végzetes lehet a csapat számára. Az, hogy a Mercedes a 8. kör tájékán elhúzott, még rendben van, de hogy a Red Bull a 31. körben is megelőzte a pirosakat, az már furcsa. Verstappen az állítólagos rossz motorral, melyet a Honda szállít a csapatnak, és mellyel a McLaren évekig szenvedett, a látottak alapján állva hagyta a nagyhírű ágaskodó fekete lovacskát, és Hamilton is veszélybe került volna, ha lett volna még legalább négy-öt kör. Szerencséjükre nem maradt idő a támadásra, de a mercisek kaptak egy jó leckét, melyet meg kell csinálni, azaz javítani kell az autókon. A csapatot ismerve ez nem lesz nagy munka, csak fel kell csavarni a gombokat. De hogy vajon ennyi elegendő-e, azt majd a továbbiakban fogjuk meglátni. Tehát a Honda motor jól működik, az autók aerodinamikája tökéletes, a versenyzők is tehetségesek, legalábbis Verstappen, viszont Gasly még nem találja helyét, de majd ez is megoldódik.

A Red Bull — Toro Rosso-harc remélhetőleg nem lesz általános jelenség a továbbiakban, de ha így alakul, az Kvyat pályafutását fogja jó útra terelni, és akár még egy csapatváltás is a pakliban lehet. Részéről mindenképp dicséretes teljesítmény egy jóval erősebb autót több körön át maga mögött tartani. A Renault csapatának két pilótája közül most Ricciardo húzta a rövidebbet, már az első pillanatokban lebontotta az első vezetőszárnyat, illetve a felfüggesztés is kapott, mivel a füves rész nem volt egy szinten az aszfalttal, tehát a jármű elejét érte ütés. Ez a hiba a táv felénél kiállásra kényszerítette. Az első vélemények szerint Ricciardo nem bánta meg az istállócserét, és az esetet csak egy hibának tartja, melyet legközelebb majd igyekszik elkerülni. Kubica is ugyanígy járt, de nála ez nem végződött kiállással, sőt, a 17. helyre hozta a Williams egyik gépét, a csapattárs Russel pedig a 16.-on végzett, ami kezdetnek nem rossz.

Az Alfa Romeo Räikkönen révén a 7. helyet foglalta el, Giovinazzi a 15.-et. A McLaren, úgy látszik, az elmúlt éveket másolja, sehogyan sem tud jó helyezést elérni. Az új motorral sem sikerült a várt eredmény, viszont a gyári Renault a 7. helyen ért célba, tehát nem az erőforrás a gond, inkább az autó aerodinamikája. Ez addig így lesz, amíg a mérnökök ki nem találják, hogy mi a valódi baj. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a Honda is jó, csak a csapatvezetők és a nagyfőnökök nem tudtak együttműködni a motorbeszállítóval. Mindez valóban így van, erre nagyon jó példa a Red Bull eredménye. A Haas szintén jól szerepelt a Ferrari motorral, és a továbbiakban is szép helyezéseket vár, melyekre minden esélye megvan.

Nagyobb baleset nem következett be, ami dicséretes. Előzések voltak, olyan helyeken is, ahol ez lehetetlennek tűnt. Izgalmas versenyt láttunk, de ezek az eredmények korántsem tükrözik a valóságot, a Ferrari nagyon gyenge szereplése is ezt igazolja. A következőkben meglepő változásokra lehet számítani, mivel mindegyik csapat már az első szereplés után látja, mi az autó gyenge pontja.

A következő értékelés fél távnál lesz, addig is jó szurkolást!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..