home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Éva, lányom, Éva, megérett a szilva…”
Tóth Lívia
2016.02.28.
„Éva, lányom, Éva, megérett a szilva…”

A fenti címmel tartották meg Zentán a tizennyolcadik Hagyományaink ünnepe nevű rendezvényt, melyen ezúttal is a község hagyományőrző és -ápoló csoportjai léptek fel.

Ünnepi köszöntőt Kormányos Katona Gyöngyi községi oktatási és művelődési tanácsos mondott:
— A hagyományban némelyek éltető erőt látnak, mások a jövő zálogaként tekintenek rá. A jövő záloga azonban mégsem a múlt, hanem a jelen és azok a részvevők, akik ma este itt vannak velünk. A legnagyobb öröm és büszkeség látni, hogy tovább él mindaz, amit adni szerettünk volna az utókornak — hangsúlyozta.
Ez az esemény alkalom a bemutatkozásra mindazoknak a lelkes gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek, akiket a népdalban, a néptáncban, a népmesében rejlő értékek felfedezése köt össze. Az idei program különlegessége a sok-sok gyermek volt, aki színpadi megjelenésével kiérdemelte a közönség vastapsát. A zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ három gyermektánccsoporttal szerepelt, illetve itt volt a tornyosi Csiribiri és a Szarkaláb néptánccsoport, a kevi Pilikék gyermekcsoport, a bogarasi Pipacsok gyermek-citeracsoport, valamint a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola mesemondói: Papp Heléna, Kalmár Leona és Kovács Réka.
Természetesen a „nagyok” — a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara, a bogarasi Búzavirág Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a felsőhegyi Népdalbarátok klubja, a zentai Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és a Jóbarátok nevű tamburazenekara, illetve a Sarkantyú tamburazenekar — sem okoztak csalódást.
Az est vendége az adai Bognár Odett, a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny elődöntőjének részvevője, a zentai Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány gyermektánccsoportja és a szabadkai Juhász Zenekar volt. 
A fellépők produkcióját Juhász Gyula népzenész, Kanalas Zsófia, a Szabadkai Zeneiskola népdalszakának tanára és Rind Melitta néptáncpedagógus véleményezte.  
A gálaműsor előtt hagyományos szilvás ételeket, süteményeket kóstolhattak meg az érdeklődők. A zsűri — ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, szakács, karmester és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus — nemcsak az ízeket, hanem a kiállítóhelyek elrendezését is értékelte. Különdíjat érdemelt ki a horvátországi Jelena Sočin, a négy díjazott pedig a kevi Móra István ME, a felsőhegyi könyvtár, a tornyosi Ady Endre ME és a zentai Rozetta Kézműves Társaság csoportja lett. A jövő évi, azaz a tizenkilencedik Hagyományaink ünnepe gasztronómiai témája a barack lesz. 
Az MNT által kiemelt jelentőségűnek minősített vajdasági magyar amatőr rendezvény fő szervezője a zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ volt, a főtámogatók pedig a Bethlen Gábor Alap és Zenta Község Önkormányzata.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..