home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Év végi hajrá
Fehér Márta
2018.12.31.
LXXIII. évf. 52. szám
Év végi hajrá

​​​​​​​Újabb lehetőség a termelőknek — Drágulhat a kombiszállítás — Szerbia jégtörőt épít — Belgrád és Budapest lesz a döntők házigazdája — Belgrád kérésére Koszovóról tárgyaltak

Újabb lehetőség a termelőknek

Az év végéig megjelenik az IPARD (Előcsatlakozási Vidékfejlesztési Eszköz) ötödik kiírása. A 2014-től 2020-ig terjedő időszakra a szerbiai mezőgazdasági termelők összesen 175 millió euróra pályázhattak. Az illetékesek szerint elsősorban mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök iránt volt nagy az érdeklődés. Traktorokra érkezett a legtöbb, 393 pályázat. Az Európai Parlament jövőre fogadja el a 2021—2027-es költségvetést, és várhatóan sokkal nagyobb keret áll majd rendelkezésre. (Szerbiai RTV)

 

Drágulhat a kombiszállítás

Tachográf (azaz a kötelező pihenőidő betartását ellenőrző készülék) beépítésére kötelezheti Szerbia a kombikat. A közúti közlekedésről szóló törvény most készül, és már tartalmazza, hogy az eddigiekkel ellentétben a kombikra is kiterjesztik a szabályozást és az ellenőrzést, így a kombisofőrök sem hajthatnak annyit egyhuzamban, amennyit csak akarnak, vagy megkövetelnek tőlük. Növeli majd a szállítás költségeit, ha két gépjárművezetőt kell alkalmaznia a kombi tulajdonosának, így emelkedhetnek a kilométerárak — figyelmeztetnek az érintettek. Az új törvény a 3,5—7,5 tonnás járművekre is vonatkozik majd. A szigorításnak közlekedésbiztonsági okai vannak, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint az 5 tonnásnál kisebb kombik sofőrje, például kereskedelmi láncok alkalmazottjaként akár napi 15 órát is hajthat, ami veszélyes. (Kurir)

 

Szerbia jégtörőt épít

Egy közös, szerbiai, magyarországi és román jégtörő csapat viseli a jeges folyók gondját ezen a télen, az itthoni jégtörő majd csak jövőre készül el, a kivitelezővel a szerződést februárban írhatják alá — közölte a mezőgazdasági minisztérium. Az idei büdzséből 300 millió dinárt költöttek a szerbiai jégtörő megépítésére, pontosabban a tervdokumentációra, ez megszületett, és jóváhagyták az illetékesek, így jövőre már a tényleges elkészítésre kerül sor. Azért van szükség arra, hogy Szerbia saját jégtörőt építsen, mert készen venni nem lehet. Addig is magyarországi jégtörők dolgoznak a Dunán az országhatártól Vukovárig, a Vaskapunál pedig román és szerb vegyes csapatok küzdenek meg a jéggel. Az egyetlen szerbiai jégtörő, a villanygazdaság tulajdonában levő Greben bevetésre készen vár. (Tanjug, Szerbiai RTV)


Szalai Attila illusztrációja

 

Belgrád és Budapest lesz a döntők házigazdája

Kijelölték a vízilabda-világliga döntőinek jövő évi helyszíneit. A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) döntésének értelmében a férfiszuperdöntőre június 18-a és 23-a között Belgrádban kerül sor, a június 4-e és 9-e között esedékes női nyolcas finálénak pedig Budapest ad majd otthont. Szerbia legutóbb 2010-ben bonyolította le az eseményt, akkor Nišben szervezték meg a finálét. „Mindez azt bizonyítja, hogy hazánk jó házigazdája volt az elmúlt időszakban a FINA-versenyeknek. A válogatott számára rendkívül fontos a világliga döntője, hiszen a győztes olimpiai kvótát szerez, a hazai közönség pedig biztosan hozzásegít majd bennünket a sikerhez” — mondta a döntés kapcsán Viktor Jelenić, a Szerbiai Vízilabda-szövetség elnöke. (MTI, Tanjug)

 

Belgrád kérésére Koszovóról tárgyaltak

Az ENSZ nagyobb fokú közreműködését kérte a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédben a szerb államfő a Biztonsági Tanács Koszovóval kapcsolatos ülésén, melyet Belgrád kérésére tartottak meg.

Aleksandar Vučić szerint Belgrád számára elfogadható, hogy uniós védnökség alatt tárgyaljanak, viszont ennek feltétele, hogy Pristina visszavonja a különvámot. Vučić azt a kérdést is feltette, hogy melyik dokumentum jogosítja fel Koszovót arra, hogy saját katonaságot alakítson meg. Hashim Thaçi koszovói elnök válaszként elmondta, hogy ez egy teljesen normális döntés volt, nem történt semmi rendkívüli, és egyik jogi dokumentummal sem áll ellentétben. Úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erőket a béke és a stabilitás megőrzése érdekében, nem pedig valaki ellen hozták létre. Aleksandar Vučić Brüsszelben is ugyanezeket az álláspontokat fogalmazta meg, amikor Ana Brnabić kormányfő társaságában Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyalt. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..