home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Észak-Macedónia szerint még korai a határnyitás
MTI
2020.05.21.
LXXV. évf. 21. szám
Észak-Macedónia szerint még korai a határnyitás

Annak ellenére, hogy a nyugat-balkáni országok többségében már a határok megnyitásán gondolkodnak, Észak-Macedónia úgy véli, ez még korai, és a megfelelő elővigyázatosság hiányában elvész mindaz az előny, amelyet az eddigi intézkedésekkel szereztek az országok a koronavírus-járvány megfékezése során.

Szerbiában az utóbbi 24 órában százzal, 10 733-ról 10 833-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A szerb kormány a koronavírus-járvány gazdasági következményeit enyhítendő még áprilisban bejelentette, hogy minden nagykorú szerb állampolgár számára egyszeri százeurós (majdnem 35 ezer forint) segélyt folyósít. A kifizetések elkezdődtek, és az ígéretek szerint legkésőbb június első hetében mindenki megkapja az állami támogatást.
Koszovóban egy nap alatt 989-ről 1003-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy még nem ért véget a koronavírus-járvány, és továbbra is elővigyázatosnak kell lenni, mert előfordulhatnak még nagyobb arányú fertőzések. Például keddről szerdára csak egyetlen fertőzöttet regisztráltak, szerdáról csütörtökre viszont újabb 14-et. Ha mindenki betartja a szükséges távolságot egymástól, valamint figyel arra, hogy kesztyűt és maszkot hordjon, illetve gyakran mossa és fertőtlenítse a kezét, akkor elkerülhető lesz, hogy újra nagyszámú ember fertőződjön meg egyszerre - vélik a szakemberek.
Észak-Macedóniában szerdáról csütörtökre 1839-ről 1858-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország egészségügyi minisztere szerint korai még a határnyitás, a szabad mozgással ugyanis elveszhet mindaz az eredmény, amelyet eddig elértek. Észak-Macedóniába továbbra is csak engedéllyel lehet belépni, és az országot is csak megfelelő indokkal lehet elhagyni. Minden hazatérő kéthetes kötelező karanténba kerül. Észak-Macedónia szomszédai már a következő napokban és hetekben megnyitják határaikat.
Montenegróban az utóbbi 24 órában sem regisztráltak új fertőzést, több mint két hete nincs új eset, a járvány ideje alatt 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és már csak egyetlen aktív eset van az Adria-parti országban. A járvány ideje alatt az országban tevékenykedő vállalatok több mint 40 százaléka állt le, 35 százalékuk pedig csak részben működött, míg a vállalatok 23 százalékában egyáltalán nem állt le a munka, igaz, egy részét otthonról végezték a dolgozók. A gazdasági felmérések szerint a koronavírus-járvány gazdasági szempontból a legjobban a mikro- és kisvállalkozásokat viselte meg.
Bosznia-Hercegovinában csütörtökre 2321-ről 2338-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szarajevó szerdán visszavonta a kéthetes otthoni elkülönítés kötelezettségét az országba hazatérők számára. A külföldiek továbbra is csak üzleti ügyben, meghívólevéllel, és 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel léphetnek be az országba, a várakozások szerint azonban június elsejétől ez a korlátozás is megszűnik.



Ohrid, Észak-Macedónia (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..