home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ésszerűsítés és felelősségvállalás
Rencsényi Elvira
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Ésszerűsítés és felelősségvállalás

Beszélgetés Maglai Jenő szabadkai polgármesterrel közvállalataink életéről, helyzetéről, gazdálkodásáról

Maglai Jenő személyében Szabadka végre egy olyan polgármestert kapott, aki nem csupán beszél a változásokról, hanem tesz is értük. És amire mindmáig nem volt példa városunkban: először a saját portáján, vagyis az önkormányzatban csökkentette a felesleges és a nem indokolt kiadásokat, majd a város alapította tizenöt vállalat átvizsgálása következett. Ez utóbbiról kérdeztük Szabadka első emberét.

 A közelmúltban ön azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy közvállalataink — néhány kivételével — „katasztrofálisan” gazdálkodnak. Mi okozza számukra a legnagyobb gondot?

— Sok nehézség van a működésükben, a legjelentősebb az ott dolgozók hiányos szakmai tudása, illetve a munkához való hozzáállása. Az elmúlt időszakban ugyanis a vállalatvezetők és az alkalmazottak is megszokták, hogy a munkát lazán, felelőtlenül végzik, ami sajnos megmutatkozik a cég szolgáltatásában és gazdálkodásában is. Hasonlóképpen könnyelműen viszonyulnak a közpénzekhez is, amelyeket nem minden esetben célszerűen használnak fel. Mindezekre most fény derül, az én feladatom pedig az, hogy ne csak felhívjam az illetékesek és a vezetők figyelmét ezekre a hiányosságokra, hanem hogy követeljem is tőlük a pozitív irányba történő változtatást. Személyesen látogattam el mind a tizenöt közvállalatba, és a saját szememmel láttam, ami ezekben az intézményekben folyik. Ezeknek a fent említett mulasztásoknak elejét kell venni, és a legalább húszéves berögződést felváltani a munkához és a polgárokhoz való felelősségteljes hozzáállással.

 Több esetben tapasztaljuk, hogy ezeknek a közintézményeknek a munkája nincs összhangban. Például a temetőkben nem kaszálják rendszeresen a füvet. Ennek okát hol kereshetjük?

— Sajnos nem léteznek előírások a közvállalataink munkaszervezésére, sem szabályzatok, döntések. Vagy ha mégis, azok elavultak vagy hiányosak. A munka megszervezése sajnos sok esetben éppen emiatt nem elég hatékony. Én mély és alapos változtatást kértem az igazgatóktól a munkaszervezésre vonatkozóan, hogy azt az eredményesség, a hatékonyság és a racionalitás fémjelezze. Persze gondot okoz az is, hogy ezeknek a vállalatoknak az élén jelenleg csak megbízott igazgatók állnak, akik nem mernek lépni a kedvező változás felé. Amint kinevezik őket — és ez a városi képviselő-testület feladata —, véleményem szerint a folyamat be fog indulni, és a várt eredmény sem marad el. A Pogrebno Temetkezési KV-nak például nincs olyan szabályzata, amely meghatározza a saját munkakörét. Ez az alapító, vagyis az önkormányzat hibája, amelyet rövid időn belül orvosolni fogunk.

 Az egyik legnagyobb gond a Köztisztasági Közvállalat gazdálkodása. Mit tehet az önkormányzat ebben az ügyben?

— Az elmúlt négy hónapban több mint százmillió dinárt fordítottunk a szóban forgó vállalatra csak azért, hogy tovább működhessen, és hogy a polgárok ne maradjanak a szemétszállítási szolgálat nélkül. A pénzt az ott dolgozók béreire és egyéb szükséges kiadásaira költöttük. Így maradhatott életben ez a közvállalat, amelyben jelentős mértékű pénzszórásnak, az anyagi javak elherdálásának lehettünk a tanúi. Most már látok némi javulást a vállalat munkájában és gazdálkodásában, de ez még igencsak elmarad attól, amit szeretnék elérni. Ilyen például a közterületeken lévő fű kaszálása, a hulladék gyorsabb és hatékonyabb elszállítása stb. Felkértem a megbízott igazgatót, hogy e hónap végéig juttasson el hozzám egy kimutatást a szolgáltatásaik díjáról. Szeretnék egy reális képet kapni, és megbizonyosodni róla, hogy nem fizettetnek a kelleténél többet a polgárokkal. A Kéményseprő Közvállalatban például már szinte munkaruhára sem telik, és az ott dolgozóknak szégyenszemre terepre is kerékpárral kell kijárniuk. Az ilyen nehéz helyzetben levő közintézmények megerősítése és megszilárdítása a célom. Mindehhez azonban szükség van a polgároknak arra a fegyelmezett hozzáállására, amellyel mindig is viszonyultak az illetékek befizetéséhez. Ez jelenleg 80-90%-os, ami nagyon jónak mondható. Az embereknek tisztában kell lenniük vele, hogy minden szolgáltatásnak díja van, és ha ők nem fizetik a kommunális illetékeket, az adott rendszer összeomlik, megszűnik a szemétszállítás, az ivóvízellátás, a tömegközlekedés stb. És éppen a lelkiismeretes polgároknak (is) köszönhetően vannak aránylag jól gazdálkodó közvállalataink, mint amilyen a Szabadkai Gázművek vagy a Vízművek.

 Ha már a polgároknál és a befizetésnél tartunk: több összehasonlítás is készült, amely kimutatja, hogy az ivóvíz városunkban a legdrágább. Ön mit gondol erről?

— Ez nem igaz, nem Szabadkán a legdrágább. Vegyük figyelembe, hogy másutt, mondjuk, a hegyvidéken, azért olcsóbb az ivóvíz előállítása, mert nincs szükség vízművekre és arzénmentesítésre. Ezek szerint tehát Szabadkán nem a víz ára a magasabb, hanem az előállítás költségei nagyobbak. Nekünk egy gazdaságos árat kell meghatároznunk, amelynek köszönhetően az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvízelvezetés zökkenőmentesen történik. Kérdem én: 1000 liter ivóvízért sok a 100 dinár, amikor egy liternyi ásványvíz legalább 30 dinárba kerül? Nem az ivóvíz a drága, hanem a bérek alacsonyak. Ezen kellene változtatni, a polgároknak nagyobb jövedelmet lehetővé tenni, és abban az esetben nem tűnne magasnak az ivóvíz ára, amely — még egyszer hangsúlyozom — nem magasabb, mint más városokban. De ha már a Vízműveknél tartunk, megemlíteném, hogy irreálisnak tartom a városi vízhálózatra való rákapcsolódás díját. Ennek felülbírálását kérem majd a közvállalattól, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a polgárok a jelenlegi 30—35 000 dinár helyett jóval kevesebbért juthassanak városi vízhez.

 Felvetődik a kérdés, hogy egy ekkora városnak, mint Szabadka nem sok-e a tizenöt közvállalat, illetve hogy vannak-e úgyszólván „felesleges” munkahelyek, kell-e létszámleépítéssel számolni?

— Terveink szerint összevonjuk a Városfejlesztési Igazgatóságot és a Városépítési Intézetet, ezáltal az eddigi tizenötből tizennégy marad, és néhány munkahely megszűnik. Egyébként ezekben a város által alapított vállalatokban jelentős munkaerő-felesleg mutatkozik meg, ami jelentős pénzt visz el. Legalább 20%-os leépítésre volna szükség, de mivel nem célunk az embereket munka és megélhetés nélkül tömegesen az utcára küldeni, az idén e 20%-ból 5%-ot valósítunk meg. Ez annyit tesz, hogy akit lehet, nyugdíjaztatunk, helyébe viszont nem veszünk fel új munkaerőt. Ha ésszerűen szervezzük meg a munkát, akkor kevesebb emberrel is elvégezhető.

 Jelenleg két közvállalat átvilágítása van folyamatban. Mikor számíthatunk pontosan kimutatott adatokra gazdálkodásukat illetően?

— Rövidesen meglesznek az eredmények, amelyeket majd a közvélemény elé tárok. A polgároknak ugyanis tudniuk kell, hogy hol veszik el a pénzük immár évtizedek óta! Kíméletlen leszek, hiszen csak így teremthető rend a városban. Az év végéig további négy közvállalat revízióját rendelem el hasonló okból, mint az előzőekét: rá akarok mutatni a mulasztásokra, és orvosolni szeretném őket. Ezzel azt kívánom elérni, hogy a többi közvállalat-vezető is mérje fel, min kell változtatnia annak érdekében, hogy a munka hatékonyabb és eredményesebb legyen. Ne az legyen az elsődleges szempont, hogy megnöveljük a szolgáltatásaink díját, amivel a polgárokra újabb anyagi terhet hárítunk. Rá fogom kényszeríteni az igazgatókat arra, hogy saját maguk, úgyszólván „házon belül” találjanak megoldást a gondokra, és javítsanak a szolgáltatásaik minőségén úgy, hogy mindeközben a befolyt pénzt nem herdálják el, hanem a közös cél érdekében a közvállalat eredményesebb működtetésére fordítják.       

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..