home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
És mégis mozog…
Martinek Imre
2017.12.23.
LXXII. évf. 51. szám
És mégis mozog…

Fejértelepen megtartották a XXI. Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozóját

December 16-án rendezték meg a dél-bánsági Fejértelepen a régió karácsonyi szokásait és betlehemes játékait felelevenítő találkozót. A vándorjellegű összejövetel szervezését 2008 és 2012 után immár harmadízben vállalta a helyi Ady Endre Kultúregyesület.

 

A Delibláti-homokpuszta peremén is fogható még magyar töltetű életjeladás. Ezt az állapotot nyugodt lelkiismerettel nevezhetnénk a benne élők szélmalomharcának is. Pontosabban mindazokénak, akik — noha már régen nem hisznek a csodákban — küzdelem nélkül mégsem kívánnak félreállni.

A dél-bánsági magyar művelődési egyesületek téli találkozójából az idén sem maradt el a tömegesség jelző. A közelről és a távolból érkezők fellépéséhez a fejértelepi Nagyszálloda terme nyújtott helyszínt. A nyitányt egy, az idei Szent László-év keretében útjára bocsátott Tiszta hittel, erős kézzel elnevezésű vándorkiállítás adta, mely Doroszló, Palics, Törökkanizsa és Temerin után érkezett Susarára. Igen, a fiatalabbja már csak így nevezi a faluját. Ráadásul közülük egyre többen már a nagyvilágból hazagondolva…


Sándoregyházai összefogódzás

A rendhagyó tárlat tizenegy nagyképen át mutatta be a Kárpát-medence két magyarországi, hat felvidéki és három erdélyi településén készült Szent László-freskók fénybeírt lenyomatát. Az alkotások Móser Zoltán Balogh Rudolf-díjas festőművész fotóinak felhasználásával készültek, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Pro Patria Egyesület védnökletével. A közszemlére helyezett pannókról és azok üzenetéről Alföldi András, az idei betlehemes találkozót szervező helybéli Ady Endre Kultúregyesület elnöke szólt.

A fertályórával később rajtoló ünnepi műsorhoz Kovács Elvira parlamenti képviselő asszony, illetve az MNT részéről Salamon Géza székelykevei iskolaigazgató fűzött alkalmi gondolatokat. Névre szóló köszöntők hangzottak el a rendezvényt szívügyének tekintő magán- és közéleti személyek, valamint intézmények felé. Végül — közvetlenül a szerb és a magyar himnusz intonálása előtt — a regisztrált fellépők számára készített meglepetéscsomagokat is kiosztották. Ez utóbbiak elkészítését a belgrádi magyar nagykövetség védnökölte.


A Mentés Másként Trió ajándékkoncertje

Fejértelep, Udvarszállás, Székelykeve, Hertelendyfalva, Sándoregyháza, Torontálvásárhely, Versec, Kevevára és a Dél Pacsirtái Gyermekkórus. Eppur si muove... Hála a mindnyájunk élete fölött őrködő Gondviselésnek, még mindig van erejük a tőle kölcsönkapott fénysugaraknak. Erejük, hogy általuk ott is lehessen világos, ahol már egy ideje nagyon sötét van. Sajátos színfoltként voltak továbbá jelen a tiszakálmánfalvi gyerekek is, akik betlehemes pásztorjátékot adtak elő.

„Nem csak a hős teremthet más világot” — vallja Karácsonyi rapszódiájában Bartha Csaba, a torontálvásárhelyi hetedikes legénykék által megidézett költő. Valóban nem! Úgy vélem, mindnyájan képesek vagyunk erre. Más világot teremteni. Magunk és embertársaink számára. Bizakodva egyúttal abban is, hogy talán egy nem is oly távoli jövőben az eltérő körülményekből érkező dél-bánsági anyanyelvápolós gyermekek is meg tudják majd értetni magukat egymással. Mégpedig azon a nyelven, amelyet őseik hoztak magukkal erre a tájra. Csekélyke másfél-két évszázaddal ezelőtt.


A verseci petőfisek betlehemi játéka

Alföldi András, Horváth Gizella, Nyitrai Marianna, a Petőfi Sándor Program al-dunai ösztöndíjasa, Moldvai Károly, Nemcsek Klaudia, Nagy Mónika, Lőcsei Márta, Német András, Deák Anna, Györfi Sándor, Túri Gergely, Lantos Ilona, Binecz Margit és Kovács József — az idei fellépő csoportokat felkészítő pedagógusok és/vagy művészeti vezetők névsora ez, akik nélkül a bemutatott színpadi produkciók aligha valósulhattak volna meg.

„Légy boldog, örvendjen a lelked, megszületett, ki megvált majd téged!” — ezekkel a közösen többször is elénekelt(etett) sorokkal zárult az idei betlehemes találkozóra készített ajándékkoncert. A fináléban — a budapesti Hagyományok Háza szervezésében — a Fábri-Ivánovics Tünde (a népművészet ifjú mestere, Szeged Kultúrájáért Aranygyűrűvel kitüntetett, Kölcsey-emlékéremmel jutalmazott, Vass Lajos-nagydíjas népdalénekes, előadóművész, népiének-tanár), Fábri Géza (Bács-Kiskun megye művészeti díjas, Szeged megyei jogú város alkotói díjas, Párhuzamos Kultúráért Életműdíjas kobzos előadóművész, koboz- és népipengetős-hangszertanár), valamint Molnár Előd Balázs (népi furulyás, táncos, kiadványszerkesztő) felállású, 2005-ben alapított Mentés Másként Trió együttes mutatkozott be. A zenészek a vidékjáró hangversenysorozatuk fejértelepi repertoárját csángóföldi népdalokból és megzenésített versekből állították össze. Fellépésüket hangulatos táncház követte. A kulturális kísérőrendezvények vajdasági körútját a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet koordinálta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..