home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Értük szólt a lélekharang
Rencsényi Elvira
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Értük szólt a lélekharang

Az 1944-45-ben kivégzett ártatlan áldozatokra emlékeztek november 2-án a Zentai úti temető 44-es parcellájánál.

A vérengzés áldozatai között magyarok, horvátok, németek és szerbek is vannak, összesen 852-en. Elhangzott néhány gyermekáldozat neve is, közöttük Soós Dékány Terikéé, aki mindössze tizenkét éves volt, amikor kivégezték.

Hatvannyolc évvel a vérengzés után a szabadkai polgárok kegyelettel hajtanak fejet minden esztendőben az ártatlanul kivégzettek előtt, akiknek a tiszteletére felállítottak és felszentelek egy haranglábat. Az idén Csiszár József, az egyik áldozat hozzátartozója kongatta meg a harangot.

Az egybegyűltekhez Kern Sólya Mária, Szabadka város képviselő-testületének elnöke szólt, hangsúlyozva az emlékezés és a megbocsátás fontosságát. Ökumenikus istentiszteletet az itt nyugvók lelki üdvéért Palatinus István katolikus, Mirko Stefanović pravoszláv, Surányiné Réti Katalin református, Dolinszky Gábor evangélikus, Jozef Worglinz katolikus és Imam Amir Džanko muzulmán lelkész szolgáltattak.

A mécsesek fényében a Vergődő madárnál koszorút helyeztek el a szabadkai önkormányzat, a Magyarország Belgrádi Nagykövetségének és Szabadkai Főkonzulátusának, Horvátország Szabadkai Főkonzulátusának, a Vajdasági Képviselőháznak, az Észak-bácskai Körzetnek, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Horvát Nemzeti Tanácsnak, a Német Népi Szövetségnek, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és szabadkai szervezetének, a Demokrata Pártnak, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártnak, a Magyar Remény Mozgalomnak és szabadkai szervezetének, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek, a VMSZ Ifjúsági Fórumának, a Szabadkai Zsidó Hitközségnek, a Kunbajai Német Nemzetiségi Hagyományőrző és Kulturális Egyesületnek, valamint a Nyitott Távlatok Civil Szervezetnek a képviselői.

(Szabó Attila felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..