home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Értékmentés tordai módra
Kónya-Kovács Otília
2023.03.17.
LXXVIII. évf. 11. szám
Értékmentés tordai módra

Tordán rendhagyó könyvbemutatót tartottak, mely ismét értékmegőrző tartalommal bírt. Az olvasók ezúttal a Kistordába két úton kell bemenni című, A tamburazene múltja és jelene alcímű kötetet vehették kézbe.

— Tavaly szinte ugyanebben az időben találkoztunk, amikor megjelent a Torda — nagyanyáink ételei című könyvem, a Tordaiak Klubja kiadásában. Fontosnak tartottam, hogy a tamburazenéről is megemlékezzünk, mert egyre kevesebb az igazi tamburazenész. Valamikor több banda is volt Tordán, most egyetlenegy sincs — kezdtünk bele a beszélgetésbe a könyv szerzőjével, Mezei Zsuzsannával. — Úgy éreztem, hogy nekem sürgősen össze kell foglalnom ezt a témát, hogy mi a tamburazene, milyen alkalmakkor használták, milyen nóták járták annak idején. Hét zenészt szólaltattam meg, és a beszélgetések olvasása közben teljes képet kapunk a százéves múltról. Ezeket egy kicsit megtűzdeltem a Tordai Újság régi számaiból kiszedett cikkekkel, és így állt össze a könyv. Nagyon sok kép van benne, felkértem ugyanis a falu lakosait, hogy hozzanak fotókat, és kaptam is fekete-fehéreket meg színeseket egyaránt. Az első fényképek az 1930-as évekből származnak. Nagyon érdekes melléklete a könyvnek a tordai lakodalmas beköszöntők. Emellett egy CD is jár hozzá, mely körülbelül három és fél órányi nótaanyagot tartalmaz, tiszta tamburazenével. Az öt zenészből négy tordai, a vendégzenészünk pedig Muzslyáról érkezett erősítésnek, de ez is nagy szerencse, hogy össze tudtunk állítani egy bandát. Amikor elkészült a hanganyag, úgy éreztük, ez kevés, ezért valószínűleg még egyszer összejövünk, hogy egy újabb CD-t adjunk közre. Szükség van arra, hogy minél több régi, szinte már elfelejtett nótát fölvegyünk, hogy ne merüljenek feledésbe például a léptetők, vagyis az a nótafajta, amellyel a lakodalmas menetet kísérik. Ezek ma már sehol sem csendülnek fel — mesélte Mezei Zsuzsanna.

A könyv előszavában Juhász Gyula, a VMMI népzenei archivistája írja a tamburazenekarokról: „A dalolás és a tánc helyszíne a kocsma volt, ahol egyszerre akár két zenekar hetente több alkalommal is muzsikált. Sok esetben itt zajlottak a zenekarok próbái is napközben. A zenekar repertoárját az igények alakították ki: népdalok, magyar nóták, népies műdalok és táncdalok mellett később operettrészleteket, rádiós slágereket is játszottak.

Az esten a régi nótákból több csokorra valót válogattak a zenészek, Samu Zoltán, Matyis József, Rice János és Rice Róbert, valamint a muzslyai Labanc István. Közreműködött Csernoh Viktor helybeli fiatal, aki hegedűn játszik, és sokat tanul nagyapjától, Matyis Józseftől.

Samu Zoltán és Matyis József a saját szemszögükből világították meg a témát.

— Nagyon sajnáljuk, hogy itt körülbelül mi vagyunk az utolsó mohikánjai ennek a műfajnak — mondta Samu Zoltán, Matyis József pedig csatlakozott a gondolatsorhoz. — Az unokám muzsikál, de ő sem tamburás. Utánpótlás lenne, de azokat a gyerekeket, akik egy kicsit is konyítanak a zenéhez, beadták a zeneiskolába, és bejárnak Nagybecskerekre. Ők leginkább zongorán játszanak, a pengetős hangszereknek elmúlt a divatjuk, vagy lejárt róluk az idő, nem tudom… Valójában lakodalom is nagyon kevés van a faluban, így nincs is hol megszeretniük a fiataloknak ezt a fajta zenét.

A könyvbemutatón elhangzott a kötet címét adó „tordaiak himnusza” is. Szövege megtalálható a kiadványban, melyet lapozgatva számos érdekes és értékes információra bukkanhatunk.

— A könyvet olvasva nemcsak azt tudjuk meg, hány banda volt a faluban, hanem a tagok váltakozását is nyomon követhetjük. Az idők folyamán a hangszerek is fokozatosan megváltoztak. A tamburák és az elmaradhatatlan hegedű mellé bekerült először a szaxofon és a harmonika, majd az elektromos hangszerek, egészen addig, hogy most már azok vannak túlsúlyban, és csak alkalomadtán kerülnek vissza a régi, úgynevezett szárazfa hangszerek — olvashatjuk a bevezetőben.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..