home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Értékeink nyomában — festett táblák a töki református templom mennyezetéről
Martinek Imre
2024.01.21.
LXXIX. évf. 3. szám
Értékeink nyomában — festett táblák a töki református templom mennyezetéről

A Pest vármegyei Tök község református temploma a XVIII. század első felében épült. Belső terének dísze az 1740-ben révkomáromi festő-asztalosok (Asztalos Szabó István, valamint segédei, István és János) és egy pátyi ácsmester (Pátyi. A. Mihály) által készített famennyezet volt. Fenyőfából készült, temperafestéssel.


Budapest, Ferencváros /Ráday Ház/ - 2023. szeptember 23.

A mennyezet eredetileg 42 táblából állt, melyeket a födémet alkotó deszkalapokra erősített osztólécek szegélyeztek. Az eredendően egy kissé szabálytalan méretű, csaknem négyzetes mezőket átlós tengelyek mentén szimmetrikusan elrendezett — hasonló, de egyszer sem ismétlődő — ornamentális motívumok díszítik. A szeszélyesen tekeredő indák, stilizált koszorúk, virágok és szőlőfürtök a komáromi asztalosok más munkáin, templomi berendezéseken és festett ládákon egyaránt alkalmazott, kedvelt díszítőelemek — a népművészetben tovább élő reneszánsz stílus késő emlékei.

Az alkotás mindössze 62 évig maradhatott eredeti helyén. A templom többszöri átépítése és bővítése utóbb a famennyezetet is érintette, megmaradt darabjait az egyházközség végül 1900-ban eladta az Iparművészeti Múzeumnak. Az eredetileg összefüggő, hosszúkás deszkákból épített mennyezetet ekkor kazettákra darabolták, melyeket keretbe foglaltak... A festett táblákat, melyekből a múzeum gyűjteményében összesen 15 darab maradt fenn, több alkalommal javították, retusálták, de motívumaik és kompozíciójuk hitelesen őrzi a mennyezet eredeti megjelenését.


Budapest, Ferencváros /Ráday Ház/ - 2023. május 26.

2010-ben, a templom legutóbbi felújításának alkalmával a múzeumokban őrzött kazetták és töredékdeszkák nyomán a töki gyülekezet elkészíttette a famennyezet másolatát, és az eredeti mennyezet helyére szereltette. A korábban az Iparművészeti Múzeumban őrzött eredeti töki kazetták 2022 ősze óta a Ráday Házban láthatóak.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..